Good old Papa Jones met een nieuwe look

Papa Johns Logo

Het wereldberoemde merk Papa Jones is een Amerikaans bedrijf dat een leidende positie inneemt in de foodservice-industrie. Misschien kun je tot ver buiten de grenzen van de Verenigde Staten horen dat mensen van Papa Jones’ pizza houden en deze graag eten, die hem als een goede vriend op bezoek kwam en hem trakteerde op zijn signature dish.

Het geheim van het succes van het bedrijf is vrij eenvoudig: het is de juiste positionering in de markt. Aanvankelijk toonde het bedrijf zich als een merk dat er om geeft dat elke hongerige Amerikaan wordt gehoord, de mogelijkheid krijgt om heerlijk te eten, heerlijk uit te rusten op een gezellige plek, zonder zich zorgen te maken over geld besparen. Het merk werd meteen dicht bij het publiek. Dit was de berekening.

Papa Johns Nieuw Logo

Branding begon met naamgeving, de oprichters van het bedrijf wisten wat ze wilden — communiceren met het publiek, hen voor zich winnen door middel van het symbool van een oom, die ervoor zou zorgen dat hun smakelijke verzoeken werden ingewilligd.

Volgens statistieken die in de horeca bekend zijn, staat dit bedrijf als grootste pizzaketen op de derde plaats ter wereld, na Pizza Hut en Domino’s Pizza. Een enorm aantal verkooppunten over de hele wereld, 5303 pizzeria’s vanaf 2018 en zelfs meer dankzij franchises — dit is de verdienste van een zelfverzekerd merk.

Logo Papa Johns

De oprichter van het bedrijf, John Schnatter, begon in maart 1984 met het maken van pizza in de bar van zijn vader in Indiana. Gedurende het jaar groeide de productie tot 4.000 pizza’s per week en de eigenaar opende een pizzeria in een nabijgelegen gebouw. En dan waren er nog andere zakelijke transformaties, groter en belangrijker voor het merk.

Op dit moment is het logo van de pizzeria zo bekend bij de consument dat het voldoende is om de kleuren te laten zien en krijgt de persoon een associatie met Papa Jones.

Onlangs is een rebrandingtraject gestart. Allereerst had dit invloed op het logo, hoewel de hele wereld het weet.

Papa Johns Voor en Na Logo (geschiedenis)

De laatste versie van het gebruikte logo was het grafische ontwerp van de merknaam met rode letters in het midden langwerpig. Alles geschetst in een donkergroene omtrekvorm die lijkt op een straatnaambord. Boven is er een donkergroen lint, omzoomd met rood, en het opschrift — «pizza». Bovenaan was ook het geregistreerde merkmerk aanwezig.

Het is belangrijk op te merken dat er een apostrof in de naam van Papa John’s stond, die zonder spijt van het huidige logo is verwijderd.

Het logo is qua vorm vergelijkbaar geworden met het vorige, maar convex met minder hypertrofische vervorming. Er staat een handelsmerk naast de S, maar er is geen apostrof.

Het is moeilijk te zeggen wat de totstandkoming van een dergelijk besluit heeft beïnvloed. Hoogstwaarschijnlijk is er geen grafisch element toegevoegd voor visuele harmonie en een meer organische vorm van het logo. Dat wil zeggen, zodat alles homogeen en glad is, zonder scherpe accenten.

Ongetwijfeld zal het merk hetzelfde populair blijven, zelfs als het logo is bijgewerkt. Hij is nog steeds herkenbaar. Omdat de kwaliteit van producten en diensten niet kan worden veranderd door de identiteit te veranderen. Als de liefde van de mensen sterk is, zal het de inspiratie van het bedrijf blijven voeden. En Papa Johns zal zijn activiteiten graag voortzetten in het belang van kostbare klanten over de hele wereld.