Gmail Logo

  Gmail Logo

  Gmail loopt voor op andere e-maildiensten in termen van populariteit en een reeks handige functies. Net als andere producten van Google evolueert het constant: als in 2004 gebruikers 1 GB werd aangeboden voor het opslaan van brieven, is dit volume nu verhoogd tot 15 GB. Het begon allemaal met een kleine startup die in 2001 werd opgericht door Paul Buchheit.

  Betekenis en geschiedenis

  Gmail Logo Geschiedenis

  Het kostte maar één nacht om het beroemde Gmail-logo te creëren, omdat de dienst de volgende dag zou worden gelanceerd. Dennis Hwang handelde snel en daadkrachtig: hij had al ervaring met het ontwikkelen van Google-doodles, dus hij wist welke stijl hij moest volgen. Negen jaar later vereenvoudigden ontwerpers het grafische bord door een enkele “M” achter te laten in de vorm van een envelop.

  2004

  Gmail Logo 2004

  In 2004 is gestart met de gesloten bètatests van de nieuwe postdienst. Gedurende deze periode werd een embleem met drie inscripties gedurende meerdere dagen gebruikt, waaruit de basisinformatie over de dienst kon worden achterhaald. In het midden stond het woord “GMAIL” met dezelfde veelkleurige letters als in het Google-logo. Vooral de rode “M”, gestileerd als papieren envelop, viel op.

  De woorden ‘door Google’ stonden in de linkerbenedenhoek en de versie van het product, ‘BETA’, aan de rechterkant. Dennis Hwang wilde de naam van de e-mail benadrukken, dus maakte hij de achtergrondlabels grijs en onmerkbaar.

  2004 – 2010

  Gmail Logo 2004-2010

  Na de update is het woord “BETA” verdwenen. De veelkleurige letters hebben nu een verloop van licht (boven) naar donker (onder). Het oorspronkelijke idee van de envelop is bewaard gebleven omdat het perfect paste bij het concept van de postdienst.

  2010 – 2013

  Gmail Logo 2010-2013

  In 2010 heeft de service de startpagina vernieuwd en een klein logoherontwerp uitgevoerd om overeen te komen met de stijl van het onlangs bijgewerkte Google-logo. Maar de veranderingen waren niet globaal: de ontwikkelaars verwijderden alleen de schaduwen, verminderden het verloop en verplaatsten de inscriptie “door Google” naar rechts.

  2013 – 2020

  Gmail Logo 2013-2020

  Gmail heeft een weg van vereenvoudiging ingeslagen, waarbij het belangrijkste is overgebleven: de grote rode “M” in de vorm van een envelop. De ontwerpers vonden het bekende symbool zelfvoorzienend, dus verwijderden ze de rest van de letters. Deze optie werd voor het eerst gebruikt in een mobiele applicatie en verscheen pas daarna op Google- en Gmail-sites.

  De Gmail-afbeelding heeft de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken. Het ziet eruit als een echte envelop met postzegels. Bovendien toont het logo de keerzijde van de envelop, doordat de middelste lijnen “M” langs de rand van de sluitklep lopen. De gelijkenis wordt benadrukt door de grijze schaduwen die worden gevormd door de kruising van geometrische vormen onder de “M”.

  Voordat het embleem zo minimaal was en het woord “Gmail” bevatte, combineerde het twee verschillende lettertypen. Voor “G” gebruikte Dennis Hwang de Serif Catull, die vooral bekend is van het Google-logo. Voor de “a”, “i” en “l” koos de ontwerper Myriad Pro sans serif, omdat hij het uiterlijk van de kleine letters “a” in de Catull-tekenset niet mooi vond. “M” is niet een van deze lettertypen: het is speciaal voor Gmail van de grond af gemaakt.

  Een ander toeval met de merknaam Google is het kleurenschema, omdat het woord wordt gebruikt om veelkleurige letters af te wisselen. Nu is het palet niet zo helder, hoewel het ook divers is. Het bevat vier grijstinten en twee rode: zilverzand, Gainsboro, platina, heldergrijs, Chinees bruin en jaspis. Deze combinatie was nodig voor de ontwikkelaars om een ​​driedimensionaal effect te creëren.

  2020 – heden

  Gmail Logo 2020-vandaag

  Het huidige Gmail-logo is een harmonieuze combinatie van korte strepen in vijf kleuren, waaronder blauw, kastanjebruin, rood, geel en groen. De vorm van het embleem blijft hetzelfde en ziet eruit als de letter “M” en volgt de contouren van een gewone envelop. Maar de ontwerpers verwijderden de letter zelf: ze versterkten alleen de lijnen die er langs liepen met kleur. Bovendien werden de strepen niet alleen kleurrijker, maar ook breder.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Gmail

  Als je de evolutie van het Gmail-logo vanaf het begin volgt, zul je een trend naar vereenvoudiging opmerken. In de vroege versies van de afbeeldingen waren dat er maar weinig – de inscriptie met de naam van de elektronische dienst had de overhand. Nu, integendeel, de prioriteit is getrokken elementen. Om precies te zijn, hij is alleen en ziet eruit als een grote letter “M”. Een pictogram heeft een dubbele betekenis omdat het tekst en afbeeldingen combineert. De eerste is de aanduiding van mail als zodanig uit het woord “mail”. De tweede is een omtrek van een standaard envelop.

  De volledige inscriptie is alleen aanwezig op het eerste logo – in de nieuwste versies niet. Een enkel symbool fungeert als een grafisch symbool. Voor hem werd een eigen stijl ontwikkeld: “M” is eigenlijk samengesteld uit drie geometrische fragmenten. Het kleurenspectrum is enorm uitgebreid. Nu bevat het naast rood ook blauwe, groene, gele en kastanjebruine, voorheen gekleurde letters.