GitHub Logo

  GitHub Logo

  GitHub is een webhostingservice om samen te werken aan IT-projecten. Gevestigd in San Francisco, Californië. Opgericht door een team van programmeurs bestaande uit Tom Preston-Werner, Chris Vanstrath, Scott Chacon en P. J. Hyett. Is actief sinds 2008. Behoort tot het gelijknamige bedrijf, dat deel uitmaakt van de Microsoft-structuur.

  Betekenis en geschiedenis

  GitHub Logo Geschiedenis

  Wat is GitHub?

  Het is een softwareontwikkelaar en webhostingservice die gebruikers van over de hele wereld een platform biedt om samen te werken aan IT-projecten. Het verscheen in de Verenigde Staten in 2008 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco.

  Het hostinglogo is nu goed herkenbaar, hoewel het in zijn debuutversie slechts een woordmerk was en geen grafische symbolen bevatte. Maar het kleurenpalet is ingetogen gebleven sinds het verschijnen van het embleem. De ontwikkelaars waren van mening dat het dus de aandacht trekt en niet afleidt naar externe details. Over het algemeen heeft de webservice in de loop der jaren twee versies van het logo gehad.

  2008 – 2013

  GitHub Logo 2008-2013

  Omdat IT-services een nieuwe richting in het bedrijfsleven waren, wilden de eigenaren de essentie overbrengen op potentiële klanten. Daarom is de eerste optie gebaseerd op een verbaal beeld. Het bevatte de naam van het bedrijf en de slogan “Social coding”. Het lettertype is vetgedrukt Sans Serif. Letters zijn kleine letters, eenvoudig, afgerond. Maar het motto is daarentegen in hoofdletters geschreven, maar in een kleiner formaat, in het lettertype Github. Het behoudt het contrast terwijl het visueel belang toevoegt aan de compositorische structuur van de merknaam.

  2013 – heden

  GitHub Logo 2013-vandaag

  In 2013 hebben de ontwerpers de letters in het embleem bijgewerkt om de naam aan de oorsprong te koppelen. Om dit te doen, verhoogden ze de “G” en “H”, waardoor ze hoofdletters werden. De gecorrigeerde versie is beknopter geworden, aangezien er nog maar één woord over is in het verbale gedeelte. De slogan werd verwijderd wegens irrelevantie, omdat de IT-dienst aan populariteit won, zodat gebruikers al op de hoogte waren van de diensten. Bijgevolg hebben de ontwikkelaars de informatie “rotzooi” verwijderd.

  Een andere innovatie is het witte silhouet van een kat op een zwarte achtergrond. Toegegeven, in het begin was het een octopus met een kattenkop, en pas na verloop van tijd kreeg het zijn gebruikelijke uiterlijk. Het logo is gemaakt door Simon Oxley. Nadat het logo was hernoemd van Octopuss naar Octocat, registreerde het bedrijf het als onderdeel van de branding. Dit is hoe de omtrek van een kat werd gemaakt, zittend in een cirkel, waaronder het GitHub is geschreven.

  Logo lettertype en kleuren

  GitHub Logo

  De mascotte, onofficieel omgedoopt tot Octocat, nam de leidende positie in in de symboliek van het merk. Als gevolg hiervan bleek dat de aanpassing de basistransformatie van het logo werd, omdat er aanvankelijk een octopus met een kattenkop op de ronde badge zat. Hij bleef, zoals eerder, in het negatief – zwart en wit. Hieronder hebben de ontwikkelaars het woord “GitHub” geplaatst, gemaakt in een gecorrigeerde versie – met grote “G” en “H”, terwijl alle andere letters in kleine letters zijn. Zo’n structuur geeft een betrouwbaar beeld van de dienst en zijn diensten, zonder de grafische vorm of het concept te schenden. Dat wil zeggen, al het nieuwe is goed vergeten oud.

  Logo GitHub

  De tekst in het embleem is geschreven in een Sans Serif-lettertype – glad, eenvoudig, grotesk (sans serif). Het woord bestaat uit gecombineerde letters: hoofdletters (“G”, “H”) en kleine letters (“i”, “t”, “u”, “b”). Ze zijn meestal in hoogte uitgelijnd, met uitzondering van “u” die de laagste is.

  Het kleurenschema van het logo is altijd monochroom geweest en vertegenwoordigt de klassieke zwart-witcombinatie. Zo’n palet creëert het effect van een “negatief” beeld – zoals op een fotografische film.