Gatorade Logo

 

Gatorade Logo

Gatorade is een merk van isotone sportdranken. Het werd in 1965 opgericht op initiatief van een voetbalteam waarvan de spelers last hadden van uitdroging. Om dit probleem op te lossen, bereidde de assistent-coach een oplossing van water, glucose en de nodige zouten voor. De talrijke overwinningen van de atleten brachten de drankfaam. In de nasleep van commercieel succes veranderde het merk van eigenaar tot het bij PepsiCo Corporation kwam.

Betekenis en geschiedenis

 

Gatorade Logo Geschiedenis

Het Gatorade-logo is vele malen bijgewerkt. Het enige dat onveranderd bleef, was de oranje blikseminslag. Het bestaat sinds 1967 en wordt sterk geassocieerd met isotonica.

1965

In 1965 was het embleem zo eenvoudig mogelijk. Het bestond uit zwarte opschriften “Stokely-Van Camp’s” (de naam van de fabrikant), “Finest” en “Gatorade” op een witte achtergrond. Er werden verschillende lettertypen gebruikt: gehakt, serif, handgeschreven.

1967-2008

Twee jaar na de oprichting van het merk werd het ouderwetse logo vervangen door een originele badge met ritssluiting. Een oranje zigzag ging door een witte rechthoek met het opschrift “Gatorade Thirst Quencher”. Daarna begonnen ze de geometrische figuur op een lichte helling af te beelden, en de zin “Dorstlesser” werd eruit gehaald.

In 1988 werden de hoeken afgerond, in het onderste deel verscheen een extra donkergroene omtrek. In 2000 handelden ontwerpers radicaal: ze verwijderden de achtergrondrechthoek en om te voorkomen dat de naam van het merk bleef hangen, omcirkelden ze elke letter met een brede witte lijn. Deze versie van het logo wordt nog steeds gebruikt in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

2008 – heden

In 2008 heeft het bedrijf het logo op grote schaal herontworpen. De nieuwe merknaam is ontwikkeld door het reclamebureau TBWA \ Chiat \ Day. Experts vertrouwen op moderniteit en minimalisme.

Embleem

De grafische compositie is opgebouwd rond de letter “G”, die dient als achtergrond voor bliksem. De oranje zigzag is kleiner geworden en heeft verschillende contouren gekregen. De volledige merknaam is bovenaan in kleine letters geschreven.

Symbool

Bliksem symboliseert energie en snelheid, omdat isotone dranken het uithoudingsvermogen van atleten vergroten. De naam van het Florida Gators-team is gecodeerd in de Gatorade-inscriptie. Hij werd interessant geslagen door te kruisen met het woord “limonade”.

Lettertype en kleur

Het embleem van 2008 gebruikt een afgerond serif-lettertype. Het palet bevat wit, zwart, geel, donkergrijs en oranje.