Gap Logo

  Gap Logo

  Gap is een Amerikaans bedrijf dat kleding en schoenen verkoopt. Ze heeft een grote winkelketen in Ierland, Frankrijk, Canada, het VK, de VS en andere landen van de wereld. De retailer kwam op de markt in 1969 toen de echtgenoten Donald en Doris Fisher een Levi’s denim outlet openden. Toegegeven, toen heette het bedrijf heel anders. Een paar jaar later hernoemde Doris het Generation Gap en verkortte de naam vervolgens, waarbij het eerste woord voor een laconiek geluid werd verwijderd.

  Betekenis en geschiedenis

  Gap Logo Geschiedenis

  Wat is Gap?

  Gap is een Amerikaanse kledingfabrikant die zijn eigen producten in brandstores verkoopt. Hij bezit meer dan 3,5 duizend locaties over de hele wereld en verschillende dochterondernemingen.

  Ondanks dat alle Gap-logo’s dezelfde korte letters bevatten, zien ze er totaal anders uit. De eerste versie is radicaal anders dan de vorige, wat de grote verdienste is van het ontwerpteam.

  1969 – 1976

  The Gap Logo 1969-1976

  Het openingsembleem bestaat uit twee woorden: “the” en “gap”. Ze zijn geschreven in schreefloze kleine letters, waarbij “g”, “a” en “p” cirkels van gelijke grootte zijn met zijstrepen, en “t” als een kruis en verbonden zijn met “h”. Het artikel “de” staat bovenaan en is gekanteld.

  1976 – 1986

  The Gap Logo 1976-1986

  Na een kleine update ziet het logo er anders uit. De ontwerpers letten op het eerste woord door het horizontaal uit te lijnen en de letters vetgedrukt te maken. Als resultaat zijn de intervallen tussen “t”, “e” en “h” zo veel afgenomen dat ze elkaar op de uiterste punten begonnen te raken.

  1986 – 2016

  Gap Logo 1986-2016

  In 1986 verscheen er een bord genaamd de Blue Box. Dit keer plaatsten de makers de inscriptie in een blauw vierkant. Het woord “GAP” is geschreven in hoofdletters die zich naar boven uitstrekken en zijn versierd met korte schreven. Het artikel “de” verdween en verscheen niet meer, samen met het embleem van 1976-1986 in het verleden.

  2010

  Gap Logo 2010

  In 2010 is opnieuw geprobeerd de huisstijl te wijzigen, maar dat is mislukt. Klanten hadden kritiek op de vetgedrukte letters “Gap” met een blauw vierkant in de linkerbovenhoek. Dit logo werd slechts een week gebruikt – van 4 tot 11 oktober.

  2016 – heden

  Gap Logo 2016-vandaag

  Zes jaar na een mislukt herontwerp onthulde het bedrijf een nieuw logo. De ontwikkelaars hebben simpelweg de geometrische vorm achter het woord “GAP” verwijderd en zo het logo uit 1986 opnieuw ontworpen.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Gap

  Het handelsmerk van het bedrijf is de belichaming van minimalisme. Het vat de essentie van Gap samen, omdat het alleen de naam van de winkelketen laat zien zonder onnodige decoratieve elementen.

  Het lettertype dat in het logo wordt gebruikt, lijkt in grote lijnen op de Spire Regular van Ann Pomeroy. Blijkbaar is dit een aangepaste versie, want de ontwerpers werkten met schreven en slaggewicht.

  Het kleurenschema is net zo minimalistisch als de structuur van het logo. Als er eerder, tot 2016, een groot donkerblauw vierkant achter de inscriptie stond, is de achtergrond nu wit. Het woord “GAP” is daarentegen zwart.