GameCube Logo

GameCube Logo

Er is tegenwoordig bijna geen volwassene meer die niet bekend is met Nintendo-producten. De Nintendo GameCube-gameconsole voor thuis, uitgebracht in 2001-2002, werd de zesde generatie gameconsoles en verving de destijds wereldwijd populaire Nintendo 64. De ontwikkelaars slaagden erin een console te creëren die op de wereldmarkt kon concurreren met dergelijke «monsters». op het gebied van gameconsoles als Sony PlayStation 2 en Microsoft Xbox. Het model was de eerste in de Nintendo-lijn die werd uitgerust met een nieuwe manier om gegevens uit te lezen, waardoor er optische schijven in konden worden gebruikt. Het gebruikte alleen gaming MiniDVD’s. Het onderscheidde zich door de aanwezigheid van een controller, een grote selectie aan softwaretools en hoge grafische en videoprestaties. De beperkte functionaliteit speelde echter een rol bij de onverwacht lage verkoopcijfers, waardoor de productie al na 6 jaar werd stopgezet.

Gedurende 7 jaar — vanaf het begin van de verkoop tot hun voltooiing in het winkelnetwerk, werd het embleem dat overeenkomt met de naam aangebracht op alle nieuwe gameconsoles en advertenties — een volumetrische kubus met een open rand, waarna de volledige naam van de console werd getoond. Dit zorgde voor herkenning van het product, wat de nieuwheid en grafische interpretatie van de naam aantoonde.

Betekenis en geschiedenis

GameCube Logo Geschiedenis

De geschiedenis van de creatie van de console begon in 1997, toen het werk aan de Nintendo 64 werd voltooid. Het ontwikkelingsteam verhuisde naar ArtX, een bedrijf voor grafische apparatuur dat speciaal was opgericht voor de volgende fase, onder leiding van Dr. Wei Yen. In 1998 begon het team samen met Nintendo met de ontwikkeling van de zesde generatie processor. In het voorjaar van volgend jaar kondigde het bedrijf de ontwikkeling aan van een nieuw project genaamd Dolphin.

In april 2000 nam ATI ArtX over. De processor was echter al in de voltooiingsfase. Om deze reden heeft hij geen wijzigingen ondergaan van de kant van de nieuwe eigenaar.

De officiële naam van de console, GameCube, werd voor het eerst aangekondigd tijdens een Japanse persconferentie in 2000. Daarin verliet de fabrikant voor het eerst de Super Mario-demo bij de lancering van de console.

De marketingpromotie van de nieuwe settopbox begon met de ontwikkeling en toepassing van een nieuwe slogan — The Nintendo Difference, die klonk ten tijde van de presentatie van E3 2001. Even later zal de reclameslogan een verandering ondergaan. Het zal nu al klinken als Born to Play. Tegelijkertijd zal een roterende volumetrische kubus worden gebruikt als een logo, dat verandert in tekst — GameCube, met het gelijktijdig klinken van de naam, fluisterend met een lome vrouwenstem.

1999-2000

Nintendo Dolphin Logo 1999-2000

Als bonus is er een gratis Dolphin-emulator voor GameCube uitgebracht, waardoor deze kan worden gebruikt op Windows, Linux, MacOS en Android, als eerbetoon aan het gelijknamige project. Het was de dolfijn die van 1999 tot 2000 het pre-lanceringslogo was voor de GameCube. Hij werd geportretteerd springend in een «korenbloemblauwe» kleur — donkerder langs de hele zijkant van het lichaam en lichtblauw langs de rug, alsof de zon op hem viel. Iets onder het lichaam met een overlay op een deel van de staart, werd het traditionele rode element van het bedrijfslogo, de naam, afgebeeld. Het logo behield de stijl van de pre-releaseversies van de Nintendo 64 en Game Boy Color, die erg populair waren.

2001-2008

Nintendo GameCube Logo 2001-2008

In 2001 kreeg het logo voor de lancering van de Nintendo GameCube-console zijn definitieve vorm, die vergezeld ging van alle soorten reclame en gedurende deze periode op de productverpakking werd aangebracht.

Logo lettertype en kleuren

GameCube Logo

De eigenaardigheid van het officiële logo van de console was het oorspronkelijk ontworpen beeld van de kubus, die met zijn volumetrische contouren de eerste twee letters van de naam van het voorvoegsel vormde — G en C. Ze zijn te zien als we naar het element kijken vanuit de juiste gezichtshoek. De kubus is gemaakt in een gradiëntovergang van een donker glanzend paarsblauw naar een licht rokerig wit, wat zorgt voor een iriserend effect en een metallic tint.

Logo GameCube

Dichtbij, strikt langs de hoogte van de kubus, wordt de tekst in twee rijen in zwarte hoofdletters geplaatst. De bovenste is «Nintendo». Onder — GameCube. Vetgedrukte tekst wordt gebruikt voor de onderste tekst en dun voor de bovenste. In het verlengde van het onderste element van de laatste letter, op dezelfde regel ermee, staat een klein bordje TM. Woorden worden in het midden van elkaar weergegeven.