Funimation is een Noord-Amerikaanse anime-licentie- en streamingdienst. Het wordt gerund door twee bedrijven tegelijk: het Japanse Aniplex Inc. en het Amerikaanse Sony Pictures Television Inc. In tegenstelling tot Netflix bevat dit platform alle seizoenen tekenfilmseries en Oost-Aziatische films. De volledige bibliotheek met HD-entertainmentcontent is beschikbaar voor leden van het onlangs gelanceerde drieledige abonnementsprogramma. Het project zelf bestaat sinds 1994.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Funimatie?
Funimation is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie, nasynchronisatie, promotie en verkoop van anime en andere entertainmentmediaproducten. De oprichters zijn echtgenoten Fukunaga – Gen en Cindy. Ze richtten de studio op in 1994.
Wat nu bekend staat als Funimation was in eerste instantie het risicovolle experiment van Gen Fukunaga. Gehoorzaam aan zijn oom, besloot de zakenman een licentie te verlenen voor de Dragon Ball-mediafranchise. Maar hij had geen geld, dus overtuigde hij de familie Daniel Cocanougher om hun belangrijkste bron van inkomsten – de veevoederfabriek – te verkopen en al het geld in het gemeenschappelijke doel te steken. Dit is hoe FUNimation Productions werd geboren, dat in 2005 werd verkocht aan Navarre Corporation en de naam veranderde in FUNimation Entertainment. Na nog een paar doorverkopen en een paar wereldwijde rebrands, kreeg de anime-distributeur zijn huidige naam. Al deze veranderingen worden weerspiegeld in zijn logo’s.
1994 – 1996
Het eerste embleem van het platform kreeg de bijnaam “Texas Shapes” en “The Lone Star” omdat het eigenlijk één witte ster bevat – dezelfde als de vlag van de Amerikaanse staat Texas. Achter de vijfpuntige vorm bevindt zich een rode cirkel en net daarachter een blauwe rechthoek. In de geanimeerde versie zijn ze driedimensionaal en in een statische vorm worden ze tweedimensionaal. Aan de rechterkant staat de tekst met de naam van het bedrijf. De inscriptie is gemaakt in zwarte gekartelde letters, waarvan het lettertype lijkt op een handgeschreven letter.
1996 – 2004
In 1996 had het bedrijf een nieuw logo, bekend als “The Lone Star II”. Het bevat dezelfde set vormen als in de vorige versie, maar de rechthoek en cirkel hebben een licht verloop gekregen. De woorden “Funimation Productions” bevonden zich aanvankelijk aan de rechterkant van de foto, en na een paar jaar verhuisden ze naar beneden. Ook het lettertype is veranderd: de ontwerpers hebben het vloeiender en beter leesbaar gemaakt.
2004 – 2005
De badge “FUNimation Bubbles” werd onderdeel van de huisstijl in 2004, maar werd niet lang gebruikt tot de verkoop van de dienst Navarre Corporation. Het verloop verdween uit de geometrische vormen, maar er verschenen dunne zwarte lijnen. De letters hebben een witte glans gekregen. Aan de locatie van de lichtvlekken kun je raden dat de onzichtbare lichtbron zich in de rechterbovenhoek bevindt. In de geanimeerde versie vliegen bubbels achter het logo, wat de zwarte letters en veelkleurige grafische compositie weerspiegelt.
2005 – 2009
In 2005 verwierf de Navarre Corporation Funimation van zijn makers. De nieuwe eigenaar werd onmiddellijk omgedoopt om hun aanwezigheid te laten zien. Zo kreeg de anime-streamingdienst de naam Funimation Entertainment en een embleem met de bijbehorende inscriptie. Als resultaat van het wereldwijde werk van ontwerpers werd The New Lone Star geboren.
Geometrische vormen hebben een ongebruikelijke rangschikking: de blauwe rechthoek is een ongelijke vierhoek geworden, horizontaal langwerpig. De rode cirkel is daar (links), maar iets buiten de grenzen. Daar is ook een verkleinde witte ster te zien.
De naam van de dienst wordt ook in de polygoon geplaatst: “FUNIMATION” staat in springende witte letters op de eerste regel en de tweede is “ENTERTAINMENT”. De zin “A NAVARRE CORPORATION COMPANY” is buiten de blauwe achtergrond geplaatst. Voor het woord “NAVARRE” gebruikten de ontwerpers een gestileerd lettertype met holtes in plaats van enkele lijnen.
2007 – 2011
In 2007 veranderde het bedrijf het hoofdkantoor in Flower Mound. Ze markeerde haar “housewarming” met een nieuw logo, dat nauwelijks verschilde van het oude. De kleuren zijn donkerder en hebben een verloop, en de geometrische vormen hebben dunne kaders. De naam van het moederbedrijf daarentegen klaarde een beetje op.
2011 – 2016
In 2011 ontwikkelden ontwerpers de meest minimalistische versie van het Funimation-woordmerk. Dit gebeurde nadat de Navarre Corporation het merk verkocht aan een groep investeerders onder leiding van Gen Fukunaga. De ontwerpers hebben alle elementen verwijderd behalve het eerste woord en het zwart opnieuw geverfd. De “springende” opstelling van de letters is bewaard gebleven. Er is ook een extra pictogram in de vorm van “F”.
2016 – heden
De anime-licentie- en streamingdienst is 2016 ingegaan met een nieuw logo. Het publiek vond het herontwerp leuk omdat het de technische problemen van het oude merk oploste. De ontwikkelaars hebben het ontwerp van het woord “Funimation” veranderd en het samengesteld uit een combinatie van hoofdletters en kleine letters in paars. In plaats van “O” is een cirkel met een witte halve cirkel die eruitziet als een glimlach. Het heeft de bijnaam “The Smiley Face” en wordt alleen als een pictogram gebruikt.
Logo lettertype en kleuren
De naam Funimation bevat letterlijk het woord “fun”, dus de ontwerpers hebben het weergegeven als een ongebruikelijk embleem. Ze brengt energie en opwinding over voordat ze nieuwe anime-afleveringen bekijkt. Dit staat symbool voor de veranderingen die het bedrijf in 2016 heeft doorgemaakt.
Het lettertype voor het logo is op maat ontworpen. De basis was Helvetica Light, onherkenbaar gemodificeerd door typografen. En voor het vorige woordmerk werd het Eurostile-lettertype gebruikt, dat is gemaakt door de Italiaan Aldo Novarese.
De sleutelkleur is paars (# 45298F), vergelijkbaar met Blue Gem. Ontwerpers kozen ervoor omdat het gemakkelijk kan worden omgezet in blauw of rood.