Fruit of the Loom is de grootste Amerikaanse fabrikant van casual, sportkleding, kinder- en denimkleding. Hij produceert ook ondergoed, basketbal- en softbalballen. Bovendien is het ook een van de oudste merken in de Amerikaanse textielindustrie, die al sinds 1851 actief is. Hij verscheen in Warwick (Rhode Island), waar hij werd opgericht door de broers Knight – Robert en Benjamin. Het hoofdkantoor is nu gevestigd in Bowling Green, in de staat Kentucky. Dit kledingbedrijf is sinds 2002 een dochteronderneming van Berkshire Hathaway.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Fruit of the Loom?
Het is een fabrikant van vrijetijdskleding voor heren, dames en kinderen. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten en de fabrieken bevinden zich in Marokko.
De professionele carrière van het bedrijf begon toen de gebroeders Knight Pontiac Mill uit Warwick kochten en een bedrijf opende met de naam B.B. en R. Knight Corporation. In 1856 noemden ze het Fruit of the Loom en lanceerden hun eerste product, mousseline.
De goederen werden verkocht via de Rufus Skeel-winkel in Providence (hij was een vriend van Robert Knight). Skeel had een dochter die labels tekende voor opgerolde stof. Omdat ze van fruit en bessen hield, portretteerde ze ze. Hierdoor nam de vraag naar de producten toe. Vooral in de vraag waren stoffen met het appellogo.
De gebroeders Knight besloten dat deze emblemen het perfecte symbool voor het merk zouden zijn. Zij koppelden het begrip fruit aan bijbelse motieven en aan hun merknaam. Daarom bleek dat deze uitdrukking verwijst naar kleding en naar de uitdrukking “vrucht van de baarmoeder”, wat eigenlijk kinderen betekent. Het exacte gezegde is te vinden in Psalm 127: 3 van de Bijbel.
In 1971 (nadat het Congres de eerste handelsmerkwetgeving had aangenomen), patenteerde de eigenaar van het bedrijf het logo onmiddellijk en ontving het nummer 418. Onder dit logo is het merk Fruit of the Loom geregistreerd. Door de geschiedenis heen had hij zeven emblemen.
1893 – 1927
Het allereerste logo heeft een rechthoekig kader dat bestaat uit meerdere lijnen van verschillende kleuren en breedtes. In feite is dit een miniatuurschilderij, te oordelen naar de kwaliteit en stijl van de afbeelding. Onder het frame bevindt zich een brede band in de vorm van een boog. De naam van het merk staat erop. Het stilleven bevat een reeks vruchten en bessen die het echte leven zo dicht mogelijk benaderen. In het midden staat een grote rode appel met een lichte markering aan de zijkant.
Links zie je een tros witte druiven (meestal groenachtig van aard), boven en rechts – een tros zwarte druiven (meestal donkerblauw of donkerpaars). Voor de appel zijn witte bessenbessen. De afbeelding bevat ook bladeren van drie kleuren: groen (druif), geel (appel) en rood (bes).
1927 – 1936
De ontwerpers hebben de visuele identiteit van het merk aangepast en het op een embleem laten lijken. Om dit te doen, tekenden ze de afbeelding opnieuw in een andere stijl (minder realistisch), verwijderden ze de tape en plaatsten ze de vruchten in een ovale lijst. Ze verplaatsten de bessen naar links, sommige bladeren veranderden van kleur. Tegelijkertijd verdwenen de wolken uit het logo – er bleef alleen een lichtblauwe achtergrond over. De inscriptie bovenaan is bewaard gebleven, maar heeft de vorm van een boog. De woorden “Fruit” en “Weefgetouw” zijn in grote letters en “van de” in kleine letters.
1936 – 1951
Tijdens deze periode keurde het management van het bedrijf het logo goed in de vorm van een lithografische afdruk, die qua structuur, kleur en vorm lijkt op een lakzegel. In een cirkel met drie randen zijn er vruchten en bessen die van de foto zijn genomen. Bovenaan, in een halve cirkel, zit een breed lint met de merknaam.
1951 – 1962
In 1951 brachten de ontwikkelaars de kleur terug naar het logo en voegden op sommige plaatsen een verloop toe. De druiven werden weer groen en donkerblauw, de aalbessen – wit, de appel – rood met een gele gloed aan de zijkant. En om de naam duidelijk te laten opvallen, hebben de ontwerpers de letters zwart gemaakt. Ze schilderden het zegel in zandbeige.
1962 – 1978
Sinds deze periode heeft het embleem zijn uiterlijk radicaal veranderd. De auteurs gebruikten een ovaal waarin de bedrijfsnaam werd geplaatst. Dus benadrukten ze de prioriteiten en benadrukten ze het merk als de belangrijkste. En de ontwerpers hebben de afbeelding met fruit en bessen (merkconcept) naar boven verplaatst, naar het midden van de lijn die een ovaal vormt. Daarbij verminderden ze de helderheid van het kleurengamma. De eerste letters in de woorden “Fruit” en “Loom” zijn hoofdletters geworden, de rest – kleine letters, maar onderstreept met een zwarte lijn. Daarnaast wordt het opschrift aangevuld met de zin “Onvoorwaardelijk Gegarandeerd”.
1978 – 2003
In 1978 keerden de vruchten en bladeren terug naar hun normale kleur. Nu zijn ze pakkend en onderscheidend. De ontwikkelaars vernauwden het ovaal, strekten het uit, schetsten het langs de rand met een zwarte lijn en maakten het volumetrisch vanwege de schaduw aan de onderkant. Ze hebben de onderstreping in de titel verwijderd en de kleine letters vervangen door hoofdletters.
2003 – heden
De moderne versie van het logo bestaat uit twee delen: het eerste is de tekst, het tweede is het icoon. De ontwerpers hebben de rest van de elementen verwijderd. Fruit en bessen zijn nu minder levendig dan het vorige embleem, maar nog steeds gekleurd. Het enige verschil tussen hen zit in de kleuren. De kunstenaars probeerden hun natuurlijke tinten te behouden, dus maakten ze de trossen wit en paars, de aalbessen geel, de appel rood met een gele stengel en de bladeren groen (trouwens, nu zijn ze allemaal vervangen door druiven).
De ontwerpers werkten ook met de stijl van de naam: in de huidige versie is het geschreven in groteske, dunne langgerekte letters, met uitzondering van het middengedeelte. Het is in kleine lettertjes en is gerangschikt in twee regels.
De afbeelding van fruit in het eigenlijke logo is verre van realisme – het is gemaakt in een met de hand getekend ontwerp. De overeenkomst met de textielindustrie wordt benadrukt door horizontale lijnen. Kleine strepen zijn duidelijk zichtbaar op de druiven en aan de linkerkant van de appel. Ze lijken op een stof gevormd uit vele met elkaar verweven fijne draden.
Logo lettertype en kleuren
Voorheen waren alle letters in het embleem schreven, maar als gevolg van de laatste update is de lay-out veranderd: voor het logo is gekozen voor het geometrische uitgesneden lettertype. Het heet de Futura Serie BQ-Book en is ontwikkeld door de Duitse ontwerper Paul Renner, die de Bauhaus-stijl 1919-1933 als basis nam.
Kenmerkende kleuren tijdens de wijziging van het embleem varieerden van helder tot ingetogen. Onder hen zijn de meeste natuurlijke tinten: rood, roze, geel, zand, paars, blauw, groen, wit, blauw.