Fox Racing Logo

  Fox Racing Logo

  Fox Racing is een handelsmerk van Fox Head Inc., dat motorcrossuitrusting vervaardigt. Het ontwikkelt de extreme sportkledingindustrie met een indrukwekkende selectie schoenen, jassen, handschoenen, broeken, truien, helmen, vesten en verschillende accessoires. Het assortiment omvat zowel modieuze als praktische dingen, omdat de doelgroep van het merk verschillende segmenten van de bevolking bestrijkt – van actieve jeugd tot professionele atleten.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Fox Racing

  Wat is Fox Racing?

  Het is de handelsnaam van een bedrijf dat kleding voor extreme sporten ontwerpt, produceert en op de markt brengt – voornamelijk off-road racen. De officiële naam van de fabrikant is Fox Head Inc.

  Fox Racing werd opgericht in 1974, maar had toen een heel andere naam: Moto-X Fox. Het werd opgericht door Geoff Fox, een gerespecteerd professor natuurkunde en een voorbeeldige familieman met een passie voor motorcross. Als student maakte hij kennis met off-road rijden en raakte op deze basis een hechte band met Ian MacLachlan. Vrienden reden samen op motorfietsen en besloten toen om hun eigen bedrijf te openen in verband met een gemeenschappelijke hobby. Ze hadden geen ander geld dan Geoffs onderwijssalaris. Desondanks waren ze in staat een dealerschap op te richten, waar ze motorfietsen, onderdelen en service begonnen te verkopen.

  Geoff was creatief. Hij wist dat het populaire Tsjechoslowaakse merk CZ geen instructies in het Engels had, dus demonteerde hij persoonlijk het nieuwe motormodel, fotografeerde elk detail en maakte stapsgewijze instructies. De handleiding die hij maakte was 150 pagina’s lang, maar het prijskaartje was symbolisch. Toen Geoff alle exemplaren aan CZ verkocht, realiseerde hij zich dat het mogelijk was om onderdelen per post te bestellen. Ian MacLachlan was echter tegen het nieuwe idee.

  Na de splitsing van het bedrijf overlegde Geoff met zijn vrouw en kocht een magazijn om daar onderdelen op te slaan. En in 1974 registreerde hij het merk Moto-X Fox en begon hij motoronderdelen per post te verkopen. In 1975 verscheen de eerste versie van het beroemde Fox-symbool: een oranje vossenkop in een cirkel. Het kostte de eigenaar van het bedrijf destijds een recordbedrag van $ 300, hoewel Geoff aanvankelijk helemaal niet van plan was een logo aan te schaffen. De ondernemer begreep niet waarom hij dit nodig had totdat hij onder invloed kwam van een reclamebureau.

  Het originele ontwerp was van Bob Baptiste. Zijn werk bleek zo succesvol dat het praktisch onveranderd tot onze tijd is teruggekomen. Het enige verschil is dat in het moderne logo de kop van de vos zwart-wit en ongelijkmatig is, alsof hij in water wordt weerspiegeld. Ondanks kleine aanpassingen blijft de merknaam herkenbaar en iconisch. Het wordt de beste investering in de motorcrossindustrie genoemd.

  Alles wat het bedrijf deed trok meteen de aandacht. In 1977 richtte ze haar raceteam op en versierde de uitrusting met het logo van de voskop. De volgende dag begonnen mensen Geoff Fox te bellen met de vraag waar ze dezelfde kleding konden kopen. De eigenaar van het merk greep zijn kans en breidde het assortiment uit met een complete motorcross kit. Hij begon deze richting actief te ontwikkelen. In 1982 werd een advertentie voor de nieuwe AXO-laarzen uitgebracht, waarbij het logo eruitzag als een rode letters “FOX” met een vossenkop in plaats van een “O”. Deze badge definieerde de identiteit van de fabrikant voor de komende 30 jaar.

  Het moderne symbool is minimalistischer. Ten eerste is het zwart, met witte ruimte erin (het kan elke kleur zijn, afhankelijk van de achtergrond, maar wit heeft de prioriteit). Ten tweede staat het woord “FOX” aan de linkerkant en gescheiden van de vossenkop, die zich nu aan de rechterkant bevindt.

  Fox werd gekozen als mascotte van het bedrijf omdat de oprichter Geoff Fox heette. Het embleem van de motorcrossmaker ziet eruit als een carnavalsmasker, ondanks het nogal donkere ontwerp. De onevenwichtige verhoudingen, de afwezigheid van ogen, een spitse neus en een brede wenkbrauwlijn maken het beeld mysterieus en mystiek. Hoewel het duidelijk is dat de kop van het dier enigszins scheef staat, alleen om de helling van de inscriptie te evenaren.

  De vos symboliseert moed, vindingrijkheid en uithoudingsvermogen. De ontwerpers hebben in het logo haar strategische kwaliteiten belichaamd, het vermogen om snel de juiste beslissingen te nemen en een uitweg te vinden uit moeilijke situaties, wat te merken is aan haar onverstoorbare sluwe loens. De vos wordt ook geassocieerd met snelheid, het belangrijkste kenmerk van motorcross.

  Logo lettertype en kleuren

  Fox Racing Logo

  Het Fox Racing-woordmerk gebruikt alleen het eerste deel van de naam: “FOX”. Het ziet er monolithisch uit omdat de letters met een hoofdletter worden geschreven en met elkaar verbonden zijn. “F” en “O” komen bovenaan samen en “O” en “X” onderaan. Het lettertype is vet, enigszins schuin. Alle slagen hebben dezelfde dikte. De uiteinden van de horizontale lijnen “F” zijn onder een hoek van ongeveer 45 graden afgesneden. De “O” heeft de vorm van een parallellogram. De kleur is net zo bruut als de typografie: de hoofdversie van het logo is volledig zwart, met witte gaten.