Forza Logo

  Forza Logo

  Forza is een van de best scorende franchises in de geschiedenis van videogames. Het is een populaire racesimulator uitgegeven door Xbox Game Studios. Het bevat twee series: Forza Horizon en Forza Motorsport. De allereerste game (en er zijn er meer dan tien) werd in 2005 uitgebracht door het Amerikaanse bedrijf Turn 10 Studios. In de toekomst sloot de Britse organisatie Playground Games zich aan bij de oprichting van Forza. Ze stapte af van het onderwerp professionele sporten en koos voor straatraces gewijd aan het fictieve festival.

  Betekenis en geschiedenis

  Forza Logo

  De mediafranchise heeft een hoofdlogo dat alle Forza-racevideogames vertegenwoordigt. Het is ontworpen in de vorm van een hoofdletter “F” en is vormgegeven als een sportwagen. En de keuze aan voertuigen in beide series is erg groot. Forza Motorsport geeft gamers bijvoorbeeld de kans om in een echte gelicentieerde auto te rijden, van de Audi R8 tot de Honda Civic. De afstemmingsmogelijkheden van de modellen zijn niet beperkt. Gecombineerd met het enorme aantal tracks, voegt dit afwisseling toe aan het spel.

  Bij Motorsport staat de volledige serienaam in twee regels rechts van de F-badge. Het eerste woord bevat grote vetgedrukte letters die ver uit elkaar staan. Het tweede deel gebruikt een soortgelijk schreefloos lettertype, maar met een dunnere stijl.

  Overigens kan het hoofdlogo van de franchise ook worden aangevuld met een inscriptie: de ontwerpers hebben een variant ontwikkeld waarbij het woord FORZA wordt afgebeeld onder de gestileerde “F”. Ze kozen er een gedurfd grotesk voor met uitgesneden hoeken aan de bovenkant “F” en “Z”.

  Forza Horizon is echter compleet anders. Ten eerste bevatten deze spellen veel fictieve locaties en hebben ze een open wereld om te verkennen. Ten tweede is hun plot verre van professioneel racen: het draait om het festivalthema, dus er wordt veel aandacht besteed aan verschillende evenementen. Ten derde is er een opvallend element in het logo van de serie: een groot roze parallellogram. Het woord “HORIZON” is erin geschreven in witte letters, en “FORZA” bevindt zich iets hoger en is zwart geverfd.

  Alle Forza-spellen hebben een gemeenschappelijk symbool dat de eerste letter van de franchisenaam vertegenwoordigt. Toegegeven, het is nogal moeilijk om de “F” erin te raden: het beeld bestaat uit vijf polygonen van verschillende grootte, gerangschikt in een bepaalde volgorde. Geometrische abstractie wordt naar rechts gekanteld, waardoor de illusie van beweging ontstaat. Dit is een verwijzing naar een racesimulator, omdat de snelste speler altijd de winnaar is.

  En dit embleem symboliseert ook kracht, energie en autoriteit. Het weerspiegelt de naam van de franchise, wat ‘kracht’ betekent in het Italiaans. De gestileerde “F” vormt een aanvulling op de woordmerken van beide Forza-series. Het kan boven of links van de naam staan.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Forza

  Het lettertype dat het dichtst bij de letters op het hoofdlogo van de franchise past, is Reservation Wide Bold. Het is ontworpen door Silas Dilworth in 2006 en gepubliceerd door Dilworth Typographics. De gratis tegenhanger is OPTITomasoBold-Extended Font. Toegegeven, de spelontwerpers hebben veel van de symbolen herwerkt, veel puntige hoeken toegevoegd en de vorm van de “O” veranderd.

  Het woord “HORIZON” gebruikt een lettertype dat lijkt op Futura Condensed ExtraBlack Italic – een vet geometrisch schreefloos cursief gemaakt in 1993. Maar de inscriptie “MOTORSPORT” is gemaakt in dunne, gelijkmatige letters die lijken op Akzidenz Grotesk Extended. De geschiedenis van dit lettertype gaat terug tot 1989, toen de koninklijke letterzetter de Royal Grotesk Light bedacht.

  Het monotone monochrome palet wordt alleen verdund met roze op het logo van de Forza Horizon-serie. De ontwerpers kozen voor een heldere tint voor het parallellogram (# EB0481) zodat de witte inscriptie duidelijk zichtbaar is op de achtergrond. In alle andere gevallen worden slechts twee kleuren gebruikt: zwart en wit.