Fireball is een Noord-Amerikaanse alcoholische drank die van volledige anonimiteit naar wereldwijde bekendheid is gegaan. Hoewel de volledige naam klinkt als Fireball Whiskey, staat het dichter bij sterke drank. Het is een gearomatiseerd product met natuurlijke kaneel en zoetstoffen. Ze worden toegevoegd aan Canadese whisky en maken het verzengend pittig. Er zijn ook gepatenteerde recepten op basis van wijn of mout en variaties met verschillende alcoholpercentages.
Betekenis en geschiedenis
Wat is vuurbal?
Het is een Amerikaans whiskymerk waarvan de volledige naam Fireball Cinnamon Whisky is. Het is eigendom van de particuliere Sazerac Corporation. De alcoholische drank smaakt naar de Atomic Fireball-snoepjes geproduceerd door de Ferrara Candy Company.
Het eerste drankje, Fireball, werd uitgevonden in de jaren tachtig, maar toen was het eigendom van het Canadese conglomeraat Seagram en werd het geclassificeerd als gearomatiseerde schnaps. Aanvankelijk werd het gretig gekocht, maar de populariteit was niet constant. Daarom liet de fabrikant zijn product in de steek en verkocht het aan het Amerikaanse bedrijf Sazerac.
De nieuwe eigenaren leerden van de fouten van anderen: ze voerden een massale rebranding door en organiseerden veel fanparty’s om de pittige drank weer onder de aandacht te brengen. Een goed doordachte marketingcampagne leverde resultaat op. Fireball Whisky is een van de meest gewilde merken in de sterke drankmarkt geworden en heeft Jameson Blended Irish Whiskey ingehaald in termen van verkoop.
Nu is deze drank goed herkenbaar dankzij het logo dat op elk etiket is aangebracht. Op de fles van het hoofdproduct – Fireball Cinnamon Whisky – staat de volledige naam geschreven. Het eerste woord staat bovenaan en vormt een boog, terwijl het derde en vierde woord onderaan staan en één in het midden uitgelijnde lijn innemen. Ze worden van elkaar gescheiden door het beeld van een vuurspuwend monster met klauwende armen en benen, een krachtige torso, een lange staart en een enorme drakenkop. Het wezen springt en op dit moment barst er een vuurbal uit zijn open mond.
Aan de linkerkant, net boven de staart, staat het woord “RED” en aan de rechterkant, onder de vlam, “HOT”. De plaats helemaal onderaan het etiket wordt ingenomen door de basisinformatie over het product: de sterkte en een korte beschrijving van de samenstelling. Het percentage alcohol in verschillende dranken kan verschillen (33%, 21% of 16,5%), evenals het recept (op basis van Canadese whisky, wijn of mout).
De ontwerpers hebben het logo op een geelbruine achtergrond geplaatst die lijkt op een vel perkament. Randen lijken verkoold met verkoolde verbrande gaten. Dit is weer een herinnering aan de brandende smaak van de gearomatiseerde likeur en een knipoog naar de merknaam. Authentieke stijl is een van de redenen voor het marketingsucces van Fireball.
Het belangrijkste en enige element van de grafische compositie is een wezen met een enorm brandend hoofd. Zoals bedacht door de auteurs, is dit een vuurspuwende draak – het idee van branding impliceert in ieder geval de frequente vermelding van draken in verschillende contexten. Maar qua uiterlijk lijkt het mythische monster erg op de demon. Deze versie wordt bevestigd door de vermelding van de hel in het motto van de alcoholische drank. Beide veronderstellingen zijn gerechtvaardigd omdat ze worden geassocieerd met vuur: de draak ademt vlam uit en de demon leeft in een hete hel. Zo wilde de fabrikant de pittige smaak en kracht van alcohol laten zien, die zal branden als hij in brand wordt gestoken.
Logo lettertype en kleuren
Om het logo gevarieerd te maken, gebruikten de ontwerpers verschillende soorten lettertypen. De meest ongewone en opvallende daarvan is Bodega Serif Black, een antiqua met lange rechthoekige schreven. Ontworpen door Greg Thompson met een passie voor Art Deco. Het werd gekozen vanwege de naam van de aromatische drank. De rest van de inscripties zijn in dun schreefloos type.
De kleuren worden gedomineerd door een vurig palet, dat verschillende tinten geel bevat (in de vorm van een verloop), oranje, zwart (om tekst te accentueren en verbrand perkament na te bootsen), rood (voor de afbeelding van een vuurspuwend wezen) .