Betekenis en geschiedenis
Wat is Final Fantasy?
Final Fantasy is een mediafranchise die eigendom is van Square Enix Holdings Co., Ltd. Het is gebaseerd op de gelijknamige JRPG-serie van sci-fi-videogames, waarvan de eerste in 1987 verscheen. Tijdschriften, anime, films en andere inhoud zijn van hen gemaakt.
Het begon allemaal in een kleine en onbekende studio, waar meerdere medewerkers werkten. Het bureau verkeerde in grote financiële moeilijkheden en bevond zich in een zeer moeilijke situatie, wat de naam van het computerspel onderstreept, dat het vervolgens aan gamers voorlegde. Dit was zijn laatste kans om een faillissement te voorkomen. Het uitgebrachte product was ongelooflijk succesvol. Als gevolg hiervan kreeg Hironobu Sakaguchi brede erkenning in plaats van te vertrekken (de ontwikkelaar was van plan de computerspellenindustrie te verlaten).
Bovendien, als Final Fantasy-games in het begin alleen betrekking hadden op rollenspellen, groeiden ze later uit naar andere formaten. Ze zijn tactisch, avontuurlijk (actie), online multiplayer en zelfs racen geworden. De hele chronologie wordt weerspiegeld in de logo’s die bij elk afzonderlijk nummer horen.
In totaal zijn er vijftien sequels en één opmerking (vervolg). Toegegeven, terwijl Square zich ontwikkelde, begonnen spin-offs te verschijnen, naast goedkope gadgets, gemaakt in een vergelijkbare stijl. Ze hebben echter niets te maken met de officiële serie. Om ze te onderscheiden, hoeft u alleen maar naar het embleem te kijken – eenvoudig, beknopt en tegelijkertijd uniek. Originaliteit wordt geassocieerd met de huisstijl die in alle logo’s aanwezig is.
Ondanks het grote aantal opeenvolgende videogames, zijn het afzonderlijke afleveringen, die alleen worden verenigd door algemene conceptuele principes. Maar niet de personages, de setting of de verhaallijn. Elk onderdeel van de collectie is een onafhankelijk universum, ontworpen door ontwerpers in een onnavolgbare stijl. Hoewel Sakaguchi niet verwachtte dat het een vervolg zou vereisen bij het maken van de eerste versie.
Daarom koos de auteur na het plotselinge succes een radicaal ander plot voor het vervolg, dat niets te maken had met gebeurtenissen uit het verleden. De elementen van de gameplay bleven ongewijzigd en zelfs die ontwerpers hebben enigszins gemoderniseerd – met name het ontwikkelingssysteem van de personages. Bovendien zijn er evenveel logo’s als variaties op het spel. Gewoonlijk wordt de afbeelding van een van de personages of meerdere tegelijk gebruikt als opstartscherm (labels, pictogrammen, emblemen, enz.).
De tekentechniek is overal hetzelfde: vegende streken die gaan van het algemene element tot kleine details. In de regel zijn ze dun, gekruld en kronkelend. Dit is nodig om de dynamiek te demonstreren: een fladderende mantel, klapperende vleugels, vallen van een hoogte en nog veel meer. Het bedrijf besteedt speciale aandacht aan de emotionele kant, waarvoor het de piekspanning weerspiegelt in spelemblemen: achterdocht, wanhoop, onverschrokkenheid, toewijding, grootsheid, druk, enz.
Geleidelijk aan gingen zowel videogames als tekens van hun visuele identiteit weg van een puur Japanse richting: vele werden aangepast voor de markten van Australië, Europa en Noord-Amerika. Er zijn ook versies voor pc’s, consoles, mobiele telefoons. Ook spelontwerpers, van wie er meerdere waren, droegen hun eigen visie bij. Sakaguchi regisseerde en regisseerde de eerste games zelf, maar daarna nam hij de productie op zich en werd vervangen door andere.
De belangrijkste artiest achter de eerste zes computerspellen was Yoshitaka Amano. Hij was het die het ontwerp heeft uitgevonden, de afbeeldingen van helden en monsters heeft gemaakt. Hij werd ook de auteur van logo’s – voor de hoofdonderdelen, aanvullende versies, in het algemeen, voor alle sequels en spin-offs. Even later nam Tetsuya Nomura zijn plaats in, aangezien de tekeningen van deze kunstenaar meer geschikt waren voor 3D-graphics.
Logo lettertype en kleuren
Een belangrijk element van alle logo’s is de volledige naam van de videogame. Het is het enige officiële symbool. De woorden zijn op één regel gerangschikt en hebben een langwerpige vorm. Bovendien zijn zelfs schreven met een scherpe hoek langwerpig. De uitsplitsing tussen tekens is gemiddeld, met een optimale letterafstand. Sommige borden zijn individueel ontworpen. “S” heeft bijvoorbeeld schuin afgesneden puntige uiteinden en een hoek in plaats van rondingen. “A” heeft een zeer smalle configuratie, dus het lijkt erop dat het binnenste lumen een dunne naald is.
Het embleem gebruikt een aangepast lettertype dat speciaal voor deze game is gemaakt. Het persoonlijke lettertype heet Final Fantasy en is ontworpen door Juan Pablo Reyes Altamirano. Het kleurenschema bestaat uit een klassieke combinatie van zwart en wit.