Fila Logo

  Fila Logo

  Fila is een bedrijf dat schoenen, kleding en accessoires maakt voor diverse sporten. Het werd in 1911 in Italië opgericht, maar veranderde van locatie in 2007. De Zuid-Koreaanse dochteronderneming verwierf de rechten op het merk en kocht alle dochterondernemingen over, waardoor het hoofdkantoor naar Seoul verhuisde.

  Betekenis en geschiedenis

  Fila Logo Geschiedenis

  Het Fila-logo had verschillende versies. De eerste staat bekend als de F-box omdat deze de letter “F” bevat in een donkerblauw vierkant. Het rechthoekige frame wordt geassocieerd met een doos – vandaar de oorspronkelijke naam. Zelfs toen bestond “F” uit twee delen. Bovenaan was een rode horizontale lijn met afgeronde hoeken. Hieronder ziet u een korte, gebogen strip die een rechte hoek vormt. Ze was blauw, waardoor de ontwerpers met contrasten konden spelen.

  Dit embleem sierde de kleding van de Zweedse skiër Jan Ingemar Stenmark, de Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner en de Zweedse professionele tennisser Bjorn Rune Borg. Met hen, maar ook met vele andere atleten en beroemde persoonlijkheden, tekende het bedrijf een contract als onderdeel van een grootschalige marketingcampagne.

  Het huidige logo werd eind jaren tachtig geïntroduceerd. De ontwikkelaars hebben het concept uitgebreid door de vierhoek te verwijderen en andere letters toe te voegen aan de “F”, gemaakt in een vergelijkbare stijl. Zo verscheen de inmiddels bekende merknaam met de inscriptie “FILA”. Het is verkrijgbaar in verschillende kleurenversies. Een afgekort ‘F’-embleem zonder vierkante rand wordt soms gebruikt.

  Logo lettertype en kleuren

  Fila Logo

  Het huidige Fila-logo is gebaseerd op de klassieke F-box. Het bestaat uit rechte en gebogen strepen. “I” ziet eruit als een verticale afgeronde rechthoek, “L” en “A” zijn versmolten tot een mooie vorm. En als “L” nog steeds kan worden geraden aan de hand van zijn vorm, dan lijkt “A” meer op een open driehoek dan op een letter.

  Op het eerste gezicht lijkt het embleem abstract. Het toont eigenlijk de naam van het bedrijf. De ontwerpers maakten de inscriptie ongebruikelijk om het unieke karakter van de huisstijl te benadrukken. Scherpe lijnen drukken dynamiek uit, aangezien Fila een sportmerk is waarbij vooruitgang altijd voorop staat.

  De letters op het logo zijn niet geschreven, maar getekend, dus we kunnen alleen voorwaardelijk over het lettertype praten. Speciaal ontworpen voor Fila. Het woord ziet er zo origineel uit dat het moeilijk te lezen is zonder de merknaam te kennen. De perceptie is nogal associatief – abstracte elementen vormen samen een solide inscriptie, die een reeks rechte en gebogen lijnen is.

  Logo Fila

  Een soortgelijk lettertype bestaat echter nog steeds: het verscheen begin 2010. Geïnspireerd door de originele stijl bedacht typograaf Yuliyan Ilev het Contemporary ONE-lettertype. Hij nam vier letters van het logo van het bedrijf en ontwikkelde de rest zelf, geleid door het voorgestelde ontwerp.

  De hoofdkleuren van het merk Fila zijn rood en blauw. Wit wordt als extra gebruikt: het fungeert als een neutrale achtergrond. Grafische kunstenaars hebben verschillende keren met tinten geëxperimenteerd. Zo heeft het allereerste logo een donkerblauwe kleur, terwijl latere versies lichtere tinten hebben.

  Het basispalet blijft ongewijzigd omdat het wordt geassocieerd met betrouwbaarheid en energie. Hoe dan ook, er is een veelzijdige zwart-witversie van het embleem die geschikt lijkt in verschillende visuele contexten.