Ferrari Logo

Ferrari Logo

Ferrari is een bekend wereldwijd bedrijf dat race- en sportwagens produceert. Hij staat in Maranello (Italië). Het verscheen in het jaar 1947. Opgericht door Enzo en Scuderia Ferrari.

Het verhaal

Ferrari Logo Geschiedenis

Het logo van dit bedrijf is altijd versierd met een ongebreideld paard dat op zijn achterpoten heeft gestaan. Dat is hoe hij in alle landen van de wereld bekend is. Bovendien ontstond zijn imago al lang voor de komst van het bedrijf zelf – ongeveer in 1929, toen de ondernemer Ferrari een kleine onderneming opende. Het was het dat de basis vormde voor de toekomstige autogigant.

Als hoofdteken gebruikte de eigenaar het beeld van een gewelddadig paard – een symbool van kracht, ongebreidelde kracht en snelheid. Verborgen emotionele stress wordt versterkt door het merkpalet – geel en zwart.

Maar eerst pronkte de Conde Francesco Baracca, een militaire piloot, held en veteraan van de Eerste Wereldoorlog, die het idool was van miljoenen Italianen, met het embleem. Tot zijn fans behoorde Enzo Ferrari. In de zomer van 1923 ontmoette hij zijn moeder, gravin Paolina. Paolina vroeg om als basis een bord te nemen met de afbeelding van een ongebreideld paard, dat geluk en triomf belichaamt. De toekomstige automobielmagnaat hield lange tijd een foto van Baracca met een herdenkingsinscriptie van zijn ouders en droeg het insigne, net als zijn zoon.

Enkele jaren later gebruikte hij de afbeelding van een steigerpaard voor het logo van zijn bedrijf. Aanvankelijk werd de tekening gewoon op de motorkap van voertuigen aangebracht. Maar toen werd er een gele kleur aan toegevoegd – een tint die het thuisland van Enzo Ferrari symboliseert, de stad Modena, gelegen in de provincie Emilia-Romagna.

Het debuutlogo bestaat uit een zonneschild met een zwart paard, links en rechts de letters “S” en “F”. Ze zijn geschreven in dun cursief lettertype in hoofdletters en worden gedecodeerd als “Scuderia Ferrari”. Aan de bovenkant zitten drie strepen in de kleur van de Italiaanse vlag.

Voor de eerste keer werd dit embleem in 1932 gebruikt op de wagens die deelnemen aan de Grand Prix van Spa. Sindsdien heeft ze altijd merkproducten vergezeld en werd ze automatisch goedgekeurd als het belangrijkste symbool van Ferrari. Er zijn verschillende belangrijke datums in de geschiedenis van het logo.

1947

Dit is het jaar van de officiële verschijning van het bedrijf in een modern formaat. Als onderscheidend teken nam ze het beeld van een zwart, onoverwinnelijk paard, dat op zijn achterpoten stond. Het centrale element bevindt zich op een felgele achtergrond.

Daarboven zijn drie dunne lijnen – groen, wit en rood, die een directe verbinding met Italië overbrengen. Hieronder is de naam. Het is gemaakt in het originele serif-lettertype. Het bovenste deel van de hoofdletter “F” is langwerpig in de vorm van een ononderbroken lijn en loopt over het woord naar het afgeplatte punt bij “i”. De cursieve letters “S” en “F” zijn verdwenen. In 1984 verscheen het logo in een rechthoekige vorm.

2002

Dit is de op één na belangrijkste periode in de geschiedenis van het merk. Op dat moment werd het herontwerp uitgevoerd. Hij raakte vooral kleine details aan: kleur en enkele lijnen. Het zonnegele veld heeft dus een intense tint gekregen en de kleuren in het bovenste deel zijn samengevoegd – de scheidslijn is verwijderd.

De tekening van het paard is ook veranderd: nu ziet het er veel krachtiger uit. Bovendien schilderden de kunstenaars de rechtervoet van het paard iets hoger dan op het origineel, dus wordt het niet meer afgedekt door de linkerkant.

Embleem en de betekenis ervan

Het belangrijkste gamma van Ferrari is zwart (een steigerend paard, het kenmerk van het Francesco Baracca-vliegtuig) en goud (het palet van de geboorteplaats Enzo, Modena). Ze waren altijd aanwezig op het bedrijfslogo en verdwenen nooit, en als ze veranderingen ondergingen, was het slechts onbeduidend. Het donkere silhouet van een paard ziet er immers erg indrukwekkend uit op een contrasterende lichte achtergrond. Permanent zijn de nationale kleuren van Italië, bovenaan het embleem geplaatst.

Zoals de auteur heeft bedacht, brengt een dergelijk palet het prestige, de kracht, de schoonheid en de dominante positie van het automerk op de industriële markt over. Het lettertype dat voor de naam wordt gebruikt, is individueel, in de klassieke spelling – met hoofdletters en kleine letters. Bovendien herhalen alle drie de “r” in het woord “Ferrari” de kenmerken van een paard dat op zijn achterpoten staat.