Dropbox Logo

  Dropbox Logo

  Dropbox is een hostingservice die eigendom is van Dropbox, Inc. Ze houdt zich bezig met cloudopslag en bestandssynchronisatie, levert persoonlijke cloud- en clientsoftware. De oprichters van de dienst zijn twee studenten van het Massachusetts Institute of Technology – Drew Houston en Arash Ferdowsi. In de zomer van 2007 zijn ze een dienst gestart met directe financiering van Y Combinator. Ondanks kritiek op het bewaren van vertrouwelijke gegevens, wordt het vandaag erkend als de meest waardevolle start-up en de meest winstgevende investering. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in de stad San Francisco, Californië (VS).

  Betekenis en geschiedenis

  Dropbox Logo Geschiedenis

  Wat is Dropbox?

  Dit is een Amerikaans bedrijf en zijn gelijknamige bestandshostingservice. Dropbox bereikte de lijst met de meest waardevolle startups ter wereld.

  Zoals elk groot project begon Dropbox met een triviale persoonlijke probleemoplossing. Het werd bedacht door Drew Houston nadat hij thuis zijn flashdrive opnieuw was vergeten en geen toegang had tot de voltooide taak. Daarom besloot de student iets te doen om hem te helpen dergelijke situaties te vermijden. Bovendien hield hij absoluut niet van de diensten die op dat moment bestonden, omdat ze leden aan internetvertraging, problemen bij het overbrengen van grote bestanden en gewoon door fouten.

  Toen hij een project voor zichzelf begon te maken, realiseerde hij zich onmiddellijk dat zijn startup nuttig zou zijn voor veel gebruikers die met soortgelijke problemen worden geconfronteerd. Als gevolg hiervan lanceerde de student in het voorjaar van 2007 Evenflow, Inc. en ontving de nodige financiering. Maar de officiële lanceringsdatum van Dropbox is 2008, toen de ongebruikelijke service begon op TechCrunch Disrupt, een jaarlijkse technologieconferentie. Op dat moment verscheen haar logo. In het najaar van 2009 heeft Evenflow, Inc. is al officieel omgedoopt tot Dropbox, Inc.

  2008 – 2013

  Dropbox Logo 2008-2013

  Het debuutlogo van de cloudservice werd onmiddellijk geassocieerd met de naam. Daarom is het een gewone kartonnen doos afgebeeld, die fabrikanten gebruiken om goederen op te slaan en te leveren. De directe analogie bleef hangen, omdat het de service nauwkeurig weergaf en het logo niet vol rommel met bijbehorende details. Aan de linkerkant was een icoon in de vorm van een open vierkante doos. Het werd zo realistisch mogelijk getekend vanwege de gearceerde en verlichte gebieden. Aan de rechterkant stond de naam van het bedrijf dat deze dienst leverde. De tekst was zwart, de tekening was blauw.

  2013 – 2015

  Dropbox Logo 2013-2015

  De aangebrachte wijzigingen hadden betrekking op stijl en kleur. Het woord “Dropbox” is nu hetzelfde blauw als het pictogram en heeft een andere vorm. De ontwerpers hebben het meer schematisch en vlak gemaakt. De tekening in 2D-formaat kreeg dezelfde kleur – zonder lichter of donkerder te worden. De diepte was in het wit gemarkeerd en gaf de bodemloosheid van de cloudopslag aan. En zodat de doos niet samenvloeit met de deksels, hebben de auteurs ze omcirkeld met een dunne lichte streep.

  2015 – 2017

  Dropbox Logo 2015-2017

  De structuur van het embleem blijft hetzelfde – alleen het lettertype is gewijzigd. In plaats van langwerpige lijnen verschenen gedrongen en brede lijnen. Dit was duidelijk te zien in de symbolische hiaten: vooral in letters met ronde en halfronde gaten – in de kleine letters “o”, “p”, “b” en hoofdletter “D”.

  2017 – heden

  Dropbox Logo 2017-vandaag

  Het logo is weer geëvolueerd. Nu heeft het een dunner lettertype in vergelijking met de vorige versie en gecorrigeerde doosverhoudingen. Nu vallen de randen van de kleppen (deksels) samen met de onderrand, dus visueel wordt het pictogram gezien als vijf identieke vierkanten. Labelkleur veranderd van zwart naar blauw.

  Logo lettertype en kleuren

  Dropbox Logo

  Vanaf het allereerste begin werd de merknaam geassocieerd met het beeld van een open kartonnen doos. Haar beeld ging van de ene versie naar de andere totdat het veranderde in vijf ruiten (of vierkanten): twee in de bovenste rijen en één in de onderste. Ook in de negatieve ruimte (tussen de vier geometrische vormen) is er nog een ruit – niet blauw, maar wit. Het vormt de binnenkant van de geïmproviseerde doos. De bovenhoeken zijn 115 graden, de zijhoeken zijn 65 graden.

  Er worden twee soorten lettertypen gebruikt in Dropbox-logo’s. Het eigenlijke lettertype is in 2015 geïntroduceerd. Het behoort tot de Franklin Gothic-familie en wordt Condensed Demi Bold genoemd. Het kleurenschema bestaat uit wit en blauw DBX Blue (# 0061FF).