DreamWorks Logo

  DreamWorks Animation Logo

  DreamWorks is een Hollywood-studio die sinds 1994 korte en lange tekenfilms produceert. Het werd opgericht door filmmaker Steven Spielberg, producer David Geffen en ex-voorzitter van de raad van bestuur van de Walt Disney Company Jeffrey Katzenberg.

  Betekenis en geschiedenis

  DreamWorks Logo Geschiedenis

  Wat is DreamWorks?

  Dit is een merk dat van meerdere bedrijven tegelijk is. Ten eerste is er de filmstudio DreamWorks Pictures, waar films worden opgenomen. Ten tweede is er de animatiestudio DreamWorks Animation LLC, die alleen tekenfilms maakt.

  Steven Spielberg wilde dat het bedrijfslogo zou doen denken aan de Gouden Eeuw van Hollywood, toen de filmindustrie floreerde. De visser die op een halve maan zat, zou de centrale afbeelding van het embleem zijn. Aangenomen werd dat ontwerpers moderne computergraphics gebruiken.

  Maar de regisseur veranderde van gedachten toen Dennis Muren (hoofd special effects bij Industrial Light and Magic) een handgetekend logo voorstelde. Een kunstenaarsvriend van hem, Robert Hunt, nam de baan op zich. Hij deed alles wat hem gevraagd werd: een man afgebeeld met een hengel, zittend aan de rand van de maan. En ik heb ook een schets van mezelf bijgevoegd, waarbij ik een volwassen visser verving door een jongen. Het was deze alternatieve versie die de makers van DreamWorks het leukst vonden.

  Interessant is dat het beeld van het kind dat Robert kopieerde van zijn zoon, William Hunt. En Steven Spielberg leende het idee van de halve maan van Amblin Entertainment: het middelpunt van het embleem is de volle maan, waar een fiets voorbij vliegt.

  Het uiteindelijke logo is gemaakt door Industrial Light and Magic. Aan de geanimeerde versie werd gewerkt door Clint Goldman (producer), Dave Carson (art director) en Kaleidoscope Films (filmbedrijf dat de storyboards deed).

  1998 – 2004

  DreamWorks Animation Logo 1998-2004

  In eerste instantie waren er experimenten, dus het logo van de animatiestudio was tekst. Het bevatte een titel in twee regels. De bovenste rij was bezet door het woord “DreamWorks”, de onderste rij was “Animation”. Beide inscripties waren langwerpig en gescheiden door een stevige zwarte streep. Het lettertype van de tekst is voorzien van een merk, meestal de naam van de studio.

  2004 – 2006

  DreamWorks Animation Logo 2004-2006

  De inspiratie voor het concept van de halve maan is Steven Spielberg, de visualizer van het idee is de kunstenaar Robert Hunt, en de uiteindelijke ontwerper is Industrial Light & Magic. In plaats van een volwassen visser, stelde de auteur voor om zijn zoon af te beelden, en de klanten vonden dit idee het leukst, omdat het kind er harmonieus uitzag.

  De jongen zit op de rand van de maansikkel en houdt in zijn handen een ingegoten hengel vast, waarbij hij met één hand de lijn om de haspel wikkelt, alsof hij al iemand met het aas heeft gevangen. De wassende maan heeft wazige contouren en vertegenwoordigt een deel van het reliëf van de satelliet van de aarde. De inscriptie is verkleind en naar beneden verschoven. Afkorting “SKG” toegevoegd aan de tweede helft. Dit is een verkorte versie van de initialen van de oprichters van de tekenfilmstudio – Spielberg, Katzenberg en Geffen.

  2007 – 2018

  DreamWorks Animation Logo 2007-2018

  De kunstenaars verlieten het vorige concept, maar herontwerpen het ontwerp enigszins. Ze draaiden de halve maan, verwijderden elementen van het oppervlak, “plaatsten” de jongen gelijkmatig, vereenvoudigden de hengel (verwijderden onnodige elementen), bogen hem om te laten zien dat hij van de gevangen prooi was uitgerekt. Onderaan hebben de ontwikkelaars de uitdrukking “Animation SKG” verkleind en tussen de twee regels geplaatst. Ze veranderden ook de kleur van het logo van zwart naar blauw.

  2016 – heden

  DreamWorks Animation Logo 2016-vandaag

  Op dit moment gebruikt de studio het embleem met vervangen kleuren: alles wat hemelsblauw was, werd wit en vice versa. De kunstenaars corrigeerden het figuur van de jongen door de buiging van de broek te verwijderen, de kin naar voren stak en de haarlok aan de bovenkant van het hoofd. Hij heeft nu een warrige voorlok, een bijgesneden broek (zoals Tom Sawyer), een gebogen staaf en een snijlijn (kijkers kunnen alleen het handvat zien). Bovendien plaatsten de ontwerpers alle elementen in een blauwe cirkel en verlengden ze het bovenste deel van de sikkel, waardoor het verbonden werd met de omringende witte achtergrond. Ze hebben ook de tweede regel uit de titel verwijderd en “DreamWorks” vergroot.

  Logo lettertype en kleuren

  DreamWorks Logo

  Op het DreamWorks-logo staat een jongen met een hengel op de rand van een halve maan. Blijkbaar heeft de kleine visser iemand gevangen: zijn lichaam is licht naar voren gebogen en de hengel is gebogen. Maar er waren andere versies van het embleem, waarbij het kind rechtop zit. Ze werden praktisch niet gebruikt, omdat Spielberg ze onmiddellijk in de steek liet.

  Het kleurenschema is verschillende keren gewijzigd. Ontwerpers experimenteerden met het palet en de achtergrond, verwijderden en voegden vervolgens wolken toe. Een van de latere logo’s in het woord DreamWorks gebruikte 5 kleuren tegelijk.

  In de laatste versie (vanaf 2018) zijn de jongen en de maan wit. Ze staan ​​in een zwarte cirkel, waaronder de naam van de studio is geschreven. Daarvoor (in 2016) was de cirkel blauw. Zelfs eerder (in 2007) waren de baby en de halve maan lichtblauw en de achtergrond helemaal wit.

  De letters onder de afbeelding zijn in een lettertype dat doet denken aan Minion Pro Black met scherpe schreven. Alleen de verhoudingen verschillen: de letters zijn horizontaal uitgerekt. Hierdoor lijken de karakters een beetje afgeplat.

  Voorheen was het logo versierd met de volledige naam van het filmbedrijf: “DreamWorks Animation SKG”. Het acroniem SKG was een eerbetoon aan de makers – Spielberg, Katzenberg en Geffen. In 2016 is Animation SKG verwijderd, waardoor alleen het eerste woord op de foto overblijft.