Betekenis en geschiedenis
Wat is Dreamcast?
Het is een merk voor gameconsoles dat is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Sega. De release begon in Japan, waar het voor het eerst verscheen in 1998. In de VS, Europa en Australië werd het een jaar later gepresenteerd. Nu wordt het niet meer ondersteund (sinds 2001).
Dit gamemerk duurde slechts twee jaar en werd het laatste model van de thuisconsole van SEGA. Maar ze bleef beroemd dankzij het originele logo – eenvoudig en tegelijkertijd begrijpelijk. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de referentiemonsters. Voordat het merk Dreamcast werd goedgekeurd, werd de set-top box onder een andere merknaam uitgebracht.
1997 – 1998
De debuutversie die het begin van de console markeerde, heette Katana. Het project was een proefproject omdat het de definitieve specificaties testte voordat de console definitief werd gelanceerd. Als zeer belangrijke mijlpaal kreeg het een eigen naam, wat terug te zien was in het logo. De inscriptie is diagonaal gemaakt, met letters die in perspectief afnemen. Dat wil zeggen, hoe verder ze zijn, hoe minder en vice versa. De stijl van de tekst is handgeschreven, semi-verbonden, omdat niet alle letters met elkaar verbonden zijn.
1998 – 2007
Het logo is voorzien van een spiraal tegen de klok in. Het wordt aangevuld met een zwarte ‘Dreamcast’-letters. Het woord is geschreven in strikt schreefloos type. Bovendien kent de wereld minstens drie versies van het embleem, verschillend in palet.
In regio’s met een NTSC analoog televisiesysteem was de vortex oranje, net als de stroomindicator op de console. De fabrikant koos voor deze specifieke kleur omdat deze in Japan als een geluksvogel wordt beschouwd. Maar Amerika, dat ook de NTSC-standaard heeft, was een uitzondering. In de Verenigde Staten is, in tegenstelling tot Aziatische landen, de variant met de rode spiraal, gepresenteerd in 1999, bekender.
En in Europa, waar het PAL-systeem wordt toegepast, wordt sinds 1999 een blauwe versie van het logo gebruikt. Het bedrijf heeft een compromis gesloten om geschillen met de Duitse videogame-ontwikkelaar Tivola Publishing, Inc. Feit is dat zijn handelsmerk ook een oranje draaikolk had, een receptie die lang voordat de Dreamcast werd opgericht, verscheen.
Logo lettertype en kleuren
De originele versie was in één keer cursief. Het daaropvolgende embleem bestond uit tekst met een eigen lettertype. Als basis werden lettertypen gebruikt die doen denken aan Basilea, Segan, Alexon Light en Zine Serif Display.
Ook de kleur van het logo is complex: vanwege auteursrechtverschillen bestond het in meerdere versies tegelijk. Het oranje pictogram werd op de Japanse markt gebruikt omdat de kleur daar als ongelooflijk gelukkig en positief wordt beschouwd. Op het grondgebied van Europese landen was het embleem bekend onder de blauwe kleur om onenigheid met het Duitse merk Tivola Publishing, dat ook een oranje spiraal heeft, te voorkomen. In Amerika stond het merk bekend onder het rode logo. Maar de inscriptie bleef altijd zwart.