Dolce & Gabbana Logo

Dolce Gabbana LogoHet Italiaanse merk van luxe modieuze kleding Dolce & Gabbana wordt tegenwoordig over de hele wereld erkend. De oprichters, Domenico Dolce en Stefano Gabbana, bedachten oorspronkelijk een merk voor de productie van informele kleding voor jongeren en mensen van middelbare leeftijd. Maar alle modellen uit de eerste collectie waren met zo’n smaak en gevoel voor stijl gemaakt dat het merk meteen in de categorie van de hoogste klasse viel.

Betekenis en geschiedenis

Dolce Gabbana Logo Geschiedenis

Dolce & Gabbana werd in 1985 opgericht door twee mode-assistenten in een atelier in Milaan, die besloten dat het voldoende was om voor anderen te werken. Ze huurden een piepklein kamertje en dekten alle kosten voor het maken van de eerste collectie. Het succes kwam meteen en al in 1987 hadden ze al een eigen winkel in het centrum van Milaan. In 1988 werd de collectie niet alleen in Europa verkocht, maar ook in Japan, Singapore, Hong Kong, en sinds 1990 hebben ontwerpers de Amerikaanse markt betreden.

Voor 2020 bezit Dolce & Gabbana bijna duizend boetieks in 86 landen van de wereld, en brengt elk jaar nieuwe collecties uit voor dames, heren, jongeren, kinderen, evenals lingerie, accessoires, brillen, parfums en sieraden.

Het D & G-logo is gemaakt door de oprichters van het merk in een minimalistisch ontwerp – alleen de eerste letters van de namen en het Engelse teken & (en) ertussen, maar in een designpresentatie.

De auteurs kozen voor het klassieke Futura-lettertype, met strakke, verfijnde lijnen en veel gebruikt op het gebied van mode en kunst. De grootte van de letters en de afstand ertussen worden individueel en zeer nauwkeurig bepaald, wat het logo visueel indrukwekkender, stabieler en zelfverzekerder maakt.

Het afgekorte symbool voegt een & modern geluid toe aan de klassieke visuele presentatie. Het palet is monochroom – zwart op wit, symboliseert smaak, aristocratie en snijdt alles overbodig af.

Het D & G-logo is een van de tien mooiste, meest informatieve en herkenbare handelsmerken.

Het merk gebruikt ook twee andere emblemen voor zijn luxe collecties. In een in het midden – de volledige naam Dolce & Gabbana, rondom – een lauwerkrans als symbool van de overwinning, bovenop – een koninklijke kroon met monogrammen. Kleur – zwart of donker goud met een glans.

De tweede optie: de naam van het bedrijf in grote letters, daarboven ook een kroon, maar van een ander ontwerp, daaronder staat Milano in kleinere letters. Dit logo wordt meestal gebruikt om de accessoires en parfums van het merk te markeren.

Het eenvoudige maar verfijnde D & G-logo is een wereldwijd symbool geworden van mode, verfijnde smaak en glamour.

Logo lettertype en kleuren

Voor het tekstgedeelte van het logo hebben de ontwikkelaars een strak lettertype gekozen dat de strengheid van de letters in het icoon het beste benadrukt. Het is Futura SH Demi Bold, gemaakt door Paul Renner in 1927 en voor het eerst te zien in de Scangraphic Digital Type Collection. Het is gebaseerd op geometrische vormen die qua geest vergelijkbaar zijn met het ontwerp van Bauhaus.

Het bedrijfspalet bestaat uit radicaal tegengestelde kleuren. Bovendien zijn ze op dezelfde manier toepasbaar – zowel in de versie van wit op zwart als in zwart op wit. Er wordt ook een versie met grijze overgangen naar wit gebruikt.