Docker is een open source softwarepakket voor het automatiseren van applicatieleveringsprocessen in een geïsoleerde omgeving die containers wordt genoemd. Elk van hen bevat zijn eigen software, configuratiebestanden en bibliotheken, die via speciale kanalen met elkaar communiceren. Deze service heeft verschillende niveaus – zowel premium als gratis. Bovendien stelt het hulpprogramma je in staat om de applicatie samen met alle tools in een container te verpakken en naar elk Linux-systeem te verplaatsen. De startup is gemaakt door Solomon Hykes. Hij richtte samen met Sebastien Pahl het bedrijf Docker op. Het hoofdkantoor is gevestigd in Palo Alto, Californië. Het programma is in 2013 van start gegaan.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Docker?
Het is een softwarebedrijf. Zijn voorganger is dotCloud, Inc.
Hoewel de releasedatum van de applicatie officieel wordt beschouwd als 2013, is de basis ervan veel eerder gelegd. In 2008 begon Solomon Hykes in Frankrijk individueel een openbaar PaaS-platform te creëren met ondersteuning voor verschillende programmeertalen. Bovendien begon de start binnen het bedrijf dotCloud, dat eigendom was van de auteur.
Hykes werkte samen met Hykes aan het eerste project van zijn bedrijf: Andrea Luzzardi en François-Xavier Bourlet. Het hernoemen van het progressieve platform naar Docker gebeurde in de tweede helft van 2013 vanwege de overgang naar de nieuwste technologie. Maar de oude naam van de PaaS-site zelf is behouden. Elke mijlpaal werd gevolgd door een herontwerp van het logo om de essentie van progressieve implementaties nauwkeurig over te brengen. In totaal zijn er drie logo’s gebruikt.
2013 – 2015
De ontwikkelaar van het debuutsymbool is de freelancestudio 99designs. Ze leverde het bedrijf 84 prototypes van het logo, waarvan Docker de voorkeur gaf aan een tekening van Ricky Asamanis uit Indonesië. Het toont een enorme blauwe vinvis met een platte rug, waar containers in drie rijen zijn gestapeld. Het onderste deel van het dier wordt ondergedompeld in geïmproviseerd water, gemaakt in de vorm van uniforme grillige golven met een donkere kleur. Keith lacht goedmoedig en kwispelt met zijn staart, wat de vriendelijkheid van de software bevestigt. Hieronder staat het tekstgedeelte. Voor haar is gekozen voor een rond lettertype dat het meest lijkt op de vorm van een walvis.
2015 – 2017
In deze versie blijven alle elementen van het vorige logo behouden. De veranderingen waren alleen van invloed op hun groepering. De ontwerpers hebben het woord “Docker” naar rechts verplaatst, achter het icoon van een walvis geladen met containers. De kleur werd ook oud gelaten – blauw van verschillende variaties.
2017 – heden
Het huidige logo is een schematische bewerking van de debuutversie. De auteurs lieten de details van de containers en de walvis varen en concentreerden zich op de silhouetten. Dit wordt gedaan om de ernst van de aanvraag aan te geven, die in de loop van de tijd veel beter en handiger is geworden. De elementen lijken nu meer op geometrische vormen. “Dozen” zijn gemaakt in de vorm van blokjes, die van elkaar zijn gescheiden door witte lijnen, en de walvis is alleen herkenbaar aan zijn lichaamsvorm. Sommige letters zijn ook gecorrigeerd: voor “c” worden de uiteinden verlengd, voor “k” wordt de locatie van het rechterbeen opnieuw gerangschikt, wordt “r” aangevuld met een bovenste streep en voor “e” wordt de middenlijn horizontaal uitgelijnd .
Logo lettertype en kleuren
De identiteit van het programma en de website is parallel geëvolueerd. Maar de bron hield ook rekening met de kleurigheid en het perspectief, zodat de algemene stijl van het logo en het paginaontwerp behouden bleef. Terwijl het label van de applicatie plat was: het veranderde als gevolg van technische verbeteringen in software, van een vriendelijke stijl naar een professionele. Daarom heersen nu schematische contouren, duidelijke lijnen en afbeeldingen zonder onnodige details. Tegelijkertijd zijn er verschillende opties in gebruik – zowel met horizontale als verticale positie van de inscriptie.
De eerste twee periodes gebruikten een embleem dat bestond uit tekst in een aangepast Animo Medium-lettertype. Het heeft afgeronde uiteinden en de middelste balk “e” is diagonaal verhoogd. Het moderne logo maakt gebruik van Comfortaa Bold van Johan Aakerlund.
De tinten van het palet veranderden van vervaagd naar helder. Als in de eerste versies van het logo het blauw van drie pastelspectra (# 008bb8, # 039bc6 en # 24b8eb) de overhand had, is er nu maar één heldere tint # 0091e2. Bovendien gebruikt het bedrijf veel combinaties van blauw en wit: versies van de blauwe vinvis op een witte achtergrond en wit op blauw zijn even gewild.