Datsun Logo

    Datsun Logo

    Het merk Datsun is verdwenen en kwam twee keer terug. De geschiedenis gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen twee Japanse bedrijven samensmolten tot één grote structuur om luxe auto’s te produceren. Tegelijkertijd was het assortiment gebaseerd op een goedkoop model dat in de jaren zestig de Amerikaanse markt domineerde. De roem duurde echter niet lang: het handelsmerk hield in 1986 op te bestaan ​​en was de volgende 27 jaar vergeten. Ze keerde terug in 2013 met nieuwe machines gericht op kopers uit verschillende landen.

    Betekenis en geschiedenis

    Datsun Logo Geschiedenis

    Datsun is direct gelieerd aan Nissan Motors omdat het oorspronkelijk eigendom was van dat bedrijf. Voor zover we weten, fuseerden Jitsuyo Automobile en DAT Automobile in 1934, de twee autofabrikanten die het leven schonken aan Nissan. Tegelijkertijd werden de producten van de nieuw gevormde structuur onder het merk Datsun in het buitenland verkocht. Ten eerste werd de line-up vertegenwoordigd door luxe auto’s. Tijdens de gevechten is het tijd voor militaire technologie. Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, bestelde het Amerikaanse leger Datsun-minitrucks bij Nissan, waardoor de autofabrikant van faillissement werd gered.

    Zo werd het Japanse merk gaandeweg populair en veroverde het de Amerikaanse markt met zijn goedkope transport. Maar het moederbedrijf had hele andere plannen: het besloot Datsun te verlaten om alle gebieden te verenigen onder de gemeenschappelijke naam Nissan. Dit vergde een enorme financiële investering die niet eens vruchten afwierp. De leidinggevenden hielden er geen rekening mee dat mensen gewend waren aan het oude merk. Als Japan op de hoogte was van het bestaan ​​van Nissan, dan waren automobilisten in alle andere landen alleen bekend met het Datsun-logo. Als gevolg hiervan daalde de verkoop op de overzeese markt sterk.

    In feite begon de automaker helemaal opnieuw. Hij moest het vertrouwen van klanten terugwinnen en de aandacht vestigen op zijn producten. Het is des te verrassender dat hij in 2013 besloot het merk Datsun te herstellen, waarvoor hij een hele campagne lanceerde om het te “doen herleven”. De eigenaren besloten af ​​te zien van een totale rebranding. Ze behielden de oorspronkelijke naam, die uit twee woorden bestond: “DAT” (initialen van investeerders) en “zon” (symbool van Japan). Trouwens, in eerste instantie zouden de creatievelingen het merk een heel andere naam geven – Datson. Het zou erop wijzen dat het merk een dochteronderneming is van DAT. Maar in het Japans veroorzaakte deze spelling negatieve associaties, dus werd de voorlaatste letter vervangen.

    Na de onverwachte terugkeer van Datsun bleef het logo behouden, zij het met een moderne uitstraling. In de loop van de eeuw veranderde het vele malen, maar meestal hadden laconieke inscripties de overhand. Ze waren een integraal onderdeel van de iconografie van auto’s die de exportmarkten bereikten. De meest populaire en gedenkwaardige bleek echter een rond bord te zijn met een rechthoekige plaquette waarop de naam van het merk was geschreven.

    1935 – 1951

    Datsun Logo 1935-1951

    Het originele embleem bevatte een rode cirkel die in twee gelijke delen werd verdeeld door een blauwe rechthoek met een witte belettering “DATSUN”. Het woord was vetgedrukt met lange en scherpe schreven. De letters waren onevenredig aan de randen geperst.

    1951 – 1963

    Datsun Logo 1951-1963

    Een ander vroeg symbool zag eruit als een rode plaquette met afgeronde hoeken. Binnenin stond de merknaam, gemarkeerd door een langwerpige witte lijn. Het meest ongewone was de eerste “D”, die de vorm had van een rechthoekig trapezium. Bovendien bestonden alle letters uit strepen van verschillende dikte en waren ze enigszins afgeplat. De gepresenteerde badge versierde auto’s van het Datsun 320-model.

    1963 – 1965

    Datsun Logo 1963-1965

    In 1963 verscheen een logo met ver uit elkaar geplaatste letters die verbonden waren door dunne horizontale lijnen. Het lettertype werd met de hand geschreven, met een opvallende helling naar rechts. De rechthoek verdween en de rode kleur werd vervangen door blauw. Dit woordmerk was te zien op de Datsun Bluebird 410 radiatorroosters.

    1965 – 1970

    Datsun Logo 1965-1970

    Het merk had een andere versie van het logo. De ontwerpers herhaalden bijna exact het opschrift van het embleem van 1951-1963, maar verwijderden de gekleurde achtergrond en herschilderden het woord geel. Het lettertype is licht gewijzigd: de letters hebben een strakke vorm en verhouding gekregen. Het slaggewicht is toegenomen en “D” is symmetrisch geworden. Een bij benadering analoog van deze badge werd gebruikt op Datsun Bluebird 411 auto’s.

    1970 – 1972

    Datsun Logo 1970-1972

    In 1970 werd de inscriptie geplaatst in een grijze ovaal met een rode en zwarte ring in het midden. Het verloop gaf de elliptische vorm een ​​driedimensionaal effect. De letters leken ook driedimensionaal omdat ze waren omlijnd met dunne donkere lijnen die contrasteerden met het basiswit. Bovendien maakten grote rechthoekige schreven de merknaam opvallend tegen de achtergrond van andere elementen. Dit logo werd voor het eerst gebruikt voor de Datsun Cherry 100A E10.

    1972 – 1976

    Datsun Logo 1972-1976

    In 1972 verscheen een andere versie van het woordmerk: een eenvoudige zwarte inscriptie op een witte achtergrond. Het meest opvallende detail waren de zeer lange en scherpe schreven aan de randen van de letters. Een soortgelijk symbool sierde de Datsun 240K C110-auto’s, maar het ontbrak een aantal elementen.

    1976 – 1986

    Datsun Logo 1976-1986

    Het Datsun-bedrijfslogo is in 1976 ontwikkeld. Het was gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp en bevatte dezelfde elementen als het eerste embleem: twee rode halve cirkels, een blauwe rechthoek en een witte letters. Alleen het lettertype veranderde, omdat de ontwikkelaars de voorkeur gaven aan de schreefloze versie, met dikke lijnen van dezelfde dikte. Door de kleine tussenruimte kropen de letters praktisch over elkaar heen. Vanwege de karakteristieke structuur hebben Amerikanen dit symbool de bijnaam “hamburger” gegeven. In 1980. het werd gebruikt op auto’s samen met het Nissan-embleem, en toen werd het verlaten. Het merk Datsun bleef een marketinginstrument voor de verkoop van producten tot het midden van de jaren tachtig, toen het moederbedrijf zijn namen begon te verenigen. In 1986 was hij lange tijd vergeten.

    2013 – 2020

    Datsun Logo 2013-2020

    In 2010 besloten de eigenaren het historische handelsmerk te restaureren. De voorbereidende fase duurde drie jaar en al in 2013 keerden Datsun-machines terug naar de markten van sommige landen. Ze hadden een kleine beeldverandering nodig om hun toewijding aan vooruitgang te tonen. Daarom is het logo veranderd, hoewel het enkele klassieke elementen heeft behouden.

    In het midden van de blauwe plaquette staat het woord “DATSUN”. De inscriptie heeft een lineair wit-naar-grijs verloop, de letters zijn gemarkeerd in zwarte lijnen aan de rechterkant. De afgeronde rechthoek is ingebed in dezelfde blauwe ellips. Naast kleur zijn ze verenigd door een radiaal verloop, waardoor het lijkt alsof zich in de linkerhoek een onzichtbare lichtbron bevindt. Het buitenste deel van het logo is een zilverachtige ovale ring met uitgesneden boven- en onderkant.

    Logo lettertype en kleuren

    Datsun Logo

    De cirkel in het midden stelt de rijzende zon voor – het belangrijkste symbool van Japan. Het toont aan dat het bedrijf zich inzet voor ontwikkeling en moderniteit. De cirkel illustreert tot op zekere hoogte ook de naam Datsun. De verdelende rechthoek geeft de kracht van energie aan – wat het merk vooruit helpt.

    Logo Datsun

    Volgens een gevestigde traditie gebruikten de ontwerpers een schreefloos lettertype voor het logo. De officiële kleuren van het automerk waren vroeger rood, blauw en wit – hetzelfde als op de Amerikaanse vlag. Na de revival werd het embleem zilverblauw, aangezien Amerika niet langer de belangrijkste markt voor Datsun was.