Betekenis en geschiedenis
Wat is Danone?
Dit is de naam van een transnationaal bedrijf uit Frankrijk en zijn vlaggenschipmerk met dezelfde naam. Danone bezit meer dan 180 productielocaties, enkele honderden merken, laboratoria en agribusiness-ondernemingen.
Het bedrijf Danone viert in 2019 zijn 100-jarig bestaan. Het is gemaakt door een gewone apotheker uit Barcelona, Isaac Carasso, met als doel kinderen met dysbacteriose te helpen, van wie er in die tijd veel waren. De apotheker maakte kennis met het werk van de Russische wetenschapper Ilya Mechnikov over de gunstige eigenschappen van yoghurt. Carasso ontlaadde soorten yoghurtculturen van het Pasteur Instituut en begon yoghurt te maken in zijn thuislaboratorium door het in kleipotten te gieten. Elke dag stuurde hij 400 van deze potten naar ziekenhuizen en apotheken. Dit heerlijke “medicijn” hielp echt en al snel werden Danone-yoghurts niet alleen in apotheken verkocht, maar ook in zoetwaren en supermarkten. In 1973 werd het bedrijf gekocht door de Fransen, inmiddels is het merk Danone wereldwijd bekend.
De basis van het logo is de naam van het bedrijf. De oprichter noemde het zo naar zijn zoon Daniel, die thuis liefkozend Danone werd genoemd. Dit woord is aanwezig in alle varianten van het logo en verandert alleen enigszins in grootte en lettertype. Zoals bedacht door de ontwerpers, spreekt dit over de stabiliteit van de kwaliteit van de producten, het respect van fabrikanten voor hun consumenten.
1968 – 1972
Tot 1968 was er geen logo als zodanig; de bedrijfsnaam stond gewoon in blauwe letters op de etiketten.
Het volwaardige embleem is gemaakt met de hulp van de beroemde ontwerpgroep Fletcher / Forbes / Gill. De basis is een horizontaal geplaatste blauwviolette ovaal. In het onderste deel – drie witte strepen, daarboven – de merknaam in witte hoofdletters.
1972 – 1993
Het algemene concept van het embleem is veranderd, maar de herkenbaarheid is gebleven. De plaat is een horizontale zeshoek met afgeronde zijhoeken. Het bovenste deel is groter van formaat, de kleur is diepblauw, de merknaam staat er in witte letters op geschreven. Het onderste deel van de blauwe kleur wordt gescheiden door een witte streep.
1993 – 2005
De veranderingen zijn merkbaar, maar het beeld blijft hetzelfde. De zeshoek is stevig geworden, blauw met een lichter naar beneden. De letters bleven hetzelfde, groot, wit. Aan de onderkant een rode golvende streep toegevoegd. Volgens het concept moest het met zijn heldere accent de aandacht van mensen vestigen op gezonde voeding.
2005 – 2017
De nieuwe versie van het Danone-logo is warmer en menselijker geworden. De tablet heeft zijn ovale vorm teruggekregen, de zijkanten zijn afgesneden, de hoeken zijn licht afgerond. De achtergrond is het gebruikelijke blauw, in het midden gemarkeerd. De merknaam is ongewijzigd. De rode streep is geëvolueerd naar een gestileerde glimlach om de voordelen van merkproducten voor mensen te symboliseren.
2017 – heden
In juli presenteerde het merk een bijgewerkt logo en bedrijfsslogan. Het is de bedoeling om het in ieder geval tot 2030 te behouden. Het concept van het embleem is fundamenteel veranderd.
Het nieuwe logo is een blauwe cirkel met een witte achtergrond van een kind dat naar een ster aan de hemel kijkt. Onder de foto staat de naam van het bedrijf in blauwe letters met een klein verloop dat de naam van het merk DFNON uitstrekt, daaronder staat de slogan “One Planet. One Health ”, uitgevoerd in handgeschreven lettertype. Vertaald – “One Planet. One Health “. De tweede officiële versie is een afbeelding met links een kind en rechts daarvan de inscripties onder elkaar.
Met zo’n metamorfose van het al bekende logo probeert het bedrijf de aandacht van de mensen op de planeet te vestigen op het probleem van ecologie en gezonde voeding, dat leven brengt in de samenleving en de aarde als geheel.
Tegelijkertijd hebben Danon-fabrikanten tot 2025 het recht om het oude logo te gebruiken voor productetikettering.
Danone Early Life Nutrition
Het grootste deel van zijn geschiedenis gebruikte Danone de merknaam als logo voor zijn visuele identiteit, maar in de jaren negentig besloot het merk uiteindelijk om een embleem te creëren dat alle waarden en visie van het bedrijf zou weerspiegelen.
2010 – 2017
De afbeelding van het gezicht van het kind dat naar de ster kijkt, werd als basis voor het nieuwe embleem genomen. De jongen kijkt naar links. De ster en de jongen bevonden zich op de achtergrond van de blauwe cirkel en waren gemaakt in witte kleur. Het figuur van de jongen was een afbeelding van Daniel Carasso, de zoon van de oprichter van het merk.
2017 – heden
Het kleurenpalet van het logo is een beetje veranderd, vandaag is de blauwe kleur lichter en meer gradiënt geworden. De jongen draaide zijn gezicht naar rechts. Onder de afbeelding verschijnt de slogan “One planet – one health”, gemaakt in handgeschreven hoofdletters in blauw.
Het Danone-logo is een weerspiegeling van het erfgoed en de wortels van het merk, evenals zijn doelen en doelstellingen voor de toekomst.
Logo lettertype en kleuren
De evolutie van de visuele identiteit van Danone wordt geassocieerd met veranderingen in de achtergrond, letters en lijnen. Tegelijkertijd zijn de veranderingen niet meteen opvallend, omdat ze op natuurlijke wijze plaatsvonden – zonder kritische bewerkingen en abrupte innovaties. Aanvankelijk was de scheidslijn bijvoorbeeld wit (meer precies, het waren er drie), daarna werd hij met rust gelaten, daarna veranderde hij van kleur in rood, kreeg hij een gebogen vorm en veranderde aan het einde in een goedaardige glimlach. Iets soortgelijks gebeurde met de rechthoek, die erin slaagde een zeshoek te zijn, de ovaal totdat hij volledig verdween. De vorm van de letters veranderde van eenvoudig naar gebogen.
Het Danone-logo maakt gebruik van de Futura Heavy-headset. Het is gemaakt door ontwerper Paul Renner en kwam voor het eerst uit in Linotype. Het lettertype is eenvoudige geometrische symbolen. Maar in 2005 werd het speciaal aangepast om een gemoderniseerde versie te krijgen met een gebogen dwarsbalk bij de letter “N”.
Als in de vroege versies het kleurenpalet monosyllabisch was (blauw-wit), is het nu blauw met highlights en overgangen van lichtblauw naar diepblauw. Wit en rood worden ook gebruikt.