Crunchyroll Logo

  Crunchyroll Logo

  Crunchyroll is een Amerikaanse distributeur van anime, muziek, Japanse tv-series, manga en andere Oost-Aziatische entertainmentcontent. De dienst streamt sinds 2006. Aanvankelijk werkte het als een hostingservice waarmee illegale kopieën van video’s konden worden gedownload. Na een klein schandaal begon de site de auteursrechten van de eigenaren van mediaproducten te beschermen. Het bedrijf verkreeg vervolgens een licentie om op anime gebaseerde games te maken en lanceerde verschillende van zijn eigen tv-shows. Dankzij deze wereldwijde expansie is het een echt paradijs geworden voor anime-mensen.

  Betekenis en geschiedenis

  Crunchyroll Logo Geschiedenis

  Wat is Crunchyroll?

  Het is een divisie van Funimation Global Group die zich toelegt op de distributie van anime, drama’s, manga, games, muziek en andere inhoud geproduceerd door Oost-Aziatische bedrijven.

  Terwijl Crunchyroll zich ontwikkelde, veranderde het van eigenaar. In 2013 werd de distributeur een dochteronderneming van Otter Media en vijf jaar later stond het volledig ter beschikking van AT&T Corporation. Eind 2020 stemde AT&T ermee in om de streamingdienst aan Sony te verkopen. Maar constante structurele veranderingen weerhielden hem er niet van om te groeien en gelijkgestemde mensen te vinden.

  Het is nu een wereldwijd ecosysteem dat het nieuws uit de wereld van Japanse animatie volgt, manga verzamelt en toegang biedt tot exclusieve games. Ze heeft miljoenen anime-fans om zich heen verenigd. En het is niet alleen de thematische inhoud – de sfeer die de projectmanagers wisten te creëren, speelde een grote rol. Zelfs de naam van het servies spreekt voor zich: de uitdrukking “crunchy roll” wordt geassocieerd met de cultuur van Japan, omdat het een soort sushi aanduidt. Dienovereenkomstig is een logo de grafische visualisatie ervan.

  2006 – 2012

  Crunchyroll Logo 2006-2012

  Toen het merk Crunchyroll voor het eerst verscheen, gebruikte het een abstract embleem met een oranje cirkel in een zwarte schaal. Er was een dunne witte laag tussen de twee delen. De tekening leek op een Japans gerecht – sushirolletjes. De binnenste cirkel vertegenwoordigde de vulling, de tussenliggende witte ring vertegenwoordigde de rijst en de buitenste donkere lijn vertegenwoordigde het noriblad.

  Het woord “crunchyroll” aan de rechterkant was in kleine letters. Door het gekartelde lettertype leek de titel met de hand te zijn geschreven met markeerstift of zwarte inkt.

  2012 – heden

  Crunchyroll Logo 2012-vandaag

  In 2012 hebben de ontwerpers een beetje “aan fouten gewerkt”, waarbij ze de vorm van de afbeelding corrigeerden. Dus de geometrische vormen werden duidelijker, ze kregen scherpe hoeken. Het beeld bestaat nu uit twee omgekeerde oranje halve manen. In het hoofdlogo is de tekst grijs en onderaan. Maar er is nog een andere mogelijkheid, waarbij de oranje “crunchyroll” inscriptie op de ouderwetse manier aan de rechterkant staat.

  Het huidige embleem van de streamingdienst is vergelijkbaar met dat van sushi, inclusief het titelpersonage uit de Canadese animatieserie Yam Roll. Aangenomen kan worden dat dit het gerecht is dat Yam Roll heet. Dan geeft de oranje cirkel binnenin zoete aardappelen aan en de witte tussenlaag symboliseert rijst.

  Sommigen geloven echter dat de branding van Crunchyroll eruitziet als een groot oog met een pupil. En hier zit een kern van waarheid in, want hij lijkt echt op Shoujo-Manga Eye. Als beide versies waar zijn, combineert het logo twee Japanse popclichés: sushirolletjes en een oog in anime-stijl. Het komt ook overeen met de vlag van de prefectuur Okinawa wanneer het wordt omgedraaid.

  Logo lettertype en kleuren

  Crunchyroll Logo

  Het Crunchyroll-woordmerk is gebaseerd op het lettertype Maven Bold, gemaakt door de Amerikaanse typograaf Joe Price. Het combineert de karakteristieke kenmerken van verschillende lettertypen. De afwezigheid van schreven, vloeiende rondingen en ongebruikelijke letters maken de letters leesbaar in elke context.

  Logo Crunchyroll

  De kleurstelling van het logo is eentonig. De pompoentint oranje wordt voornamelijk gebruikt, wat overeenkomt met de kleur van de vulling van de broodjes. Het woord kan donkergrijs zijn als het onderaan staat, of oranje als het naar rechts wordt verplaatst.