Commonwealth Bank Logo

    Commonwealth Bank Logo

    Commonwealth Bank, ook wel bekend als CommBank of CBA, is de grootste financiële instelling op het zuidelijk halfrond. Het verscheen in 1911 als een overheidsproject en kreeg na negen jaar het recht om het monetaire beleid in Australië te beheren. Daarna begon CBA actief uit te breiden en vestigingen te openen in honderden nederzettingen. In die tijd was hij een commerciële en nationale bank, wat tot meningsverschillen leidde. De regering heeft dit probleem opgelost door de organisatie in twee delen op te splitsen: Commonwealth Banking Corporation en Reserve Bank of Australia.

    Betekenis en geschiedenis

    Commonwealth Bank Logo Geschiedenis

    Wat is Gemenebestbank?

    Commonwealth Bank is een groot financieel conglomeraat uit Australië, de vertegenwoordiger van de Big Four banken in het land.

    Er zijn vijf logo’s in de geschiedenis van een financiële instelling, waarvan de eerste gebaseerd is op het Australische wapen en de laatste twee alleen verschillen in lettertype en kleurenpalet. De ontwerpwijziging is te wijten aan het feit dat het bedrijf zijn huisstijl verschillende keren heeft bijgewerkt – soms voor marketingdoeleinden en soms vanwege herstructurering. Het laatste grote herontwerp vond plaats in de nasleep van de privatisering van Commonwealth Bank. In 2020 hebben experts het logo slechts licht gecorrigeerd en er diepte aan toegevoegd.

    1911 – 1960

    Commonwealth Bank Logo 1911-1960

    De CBA is gemaakt door de Labour-regering, dus het vroege logo leek op het wapen van Australië. In het midden was een heraldisch schild, verdeeld in zes delen. Elk segment bevatte het embleem van een van de zes staten (van links naar rechts): een kruis, een Zuiderkruis met een kroon, een achtpuntig Maltezer kruis, een klauwier, een zwaan en een leeuw. De Commonwealth Star was afgebeeld boven het schild. De zes stralen vertegenwoordigden de staten en de zevende vertegenwoordigde het hele grondgebied van het land.

    Het schild werd ondersteund door kangoeroes en emu, traditionele Australische dieren. De onderkant was versierd met twee takken van bloeiende acacia en een lint met de inscriptie “OF AUSTRALIA”. De eerste helft van de naam (“COMMONWEALTH BANK”) stond helemaal bovenaan en vormde een boog. Dit logo bestond tot 1960. 49 jaar lang veranderde het slechts één keer: de ontwerpers verbeterden het lichtjes in 1926.

    1950 – 1961

    Commonwealth Bank Logo 1950-1961

    In de jaren 50. CommBank heeft nu een ronde blauwe CBA-badge. Het werd nooit het belangrijkste embleem, maar werd informeel gebruikt op sommige gevels en briefpapier. Het belangrijkste symbool was nog steeds een wapen met een schild.

    1961 – 1991

    Commonwealth Bank Logo 1961-1991

    In 1960 werd de financiële organisatie opgesplitst in twee structuren. Zo ontstond een groep spaar- en zakenbanken, de Commonwealth Banking Corporation. Ze ontving een nieuw logo met het Australische continent. De witte contourkaart was in een zwarte cirkel, waarvan drie ringen naar rechts divergeerden. Ze verpersoonlijkten drie divisies van het bedrijf: CDB, CTB en CSB.

    Alle elementen zijn in een grote donkere gouden cirkel geplaatst. De kleur symboliseerde luxe en rijkdom. De naam van de Commonwealth Banking Corporation vormde een ring om het logo. De eerste twee woorden werden gescheiden door een zevenzijdige ster, die dezelfde betekenis had als op het wapen van Australië.

    1991 – 2020

    Commonwealth Bank Logo 1991-2020

    In 1991 begon de privatisering van CommBank. Kort daarvoor richtte hij de State Bank of Victoria op, wat leidde tot de oprichting van een verenigde groep. De nieuwe eigenaren besloten de stijl van de CBA fundamenteel te veranderen, vooral omdat in 1987 duidelijk werd dat klanten het als ouderwets vonden. Dit is hoe het Diamond-logo verscheen – het resultaat van het lange werk van Ken Cato. De ontwerper liet het donkergele deel lijken op het sterrenbeeld Zuiderkruis, en een kleine zwarte hoek gaf de figuur een ruitvorm.

    Onderaan was een compacte inscriptie. Er was geen kloof tussen Commonwealth en Bank. Alleen het lettertype scheidde ze: het eerste woord was brutaler dan het tweede. Tegelijkertijd zag “mm” eruit als één letter, omdat ze een gemeenschappelijke horizontale lijn hadden. Dit alles symboliseerde de gemeenschap waarmee het gemenebest werd geassocieerd.

    2020 – heden

    Commonwealth Bank Logo 2020-vandaag

    In 2020 heeft CBA voor de vijfde keer haar logo geüpdatet. Enkele jaren voor het evenement was een grote rebranding gepland, maar leidinggevenden wachtten op het juiste moment. Ze besloten dat 2020 de beste tijd was voor verandering, dus wendden ze zich tot M&C Saatchi en Re voor hulp. Ze moesten de diamant behouden, maar hem optimistischer maken. De ontwerpers hebben dit probleem opgelost door de zwarte hoek te verwijderen en een felgeel palet te gebruiken. Het verloop voegde dynamiek toe aan het statische beeld. De naam van de bank begon afzonderlijk en in één lettertype te worden geschreven.

    Logo lettertype en kleuren

    Commonwealth Bank Logo

    De iconische diamant is zo herkenbaar dat Commonwealth Bank hem vaak in advertenties gebruikt zonder ooit de naam te noemen. Volgens de ontwerpers vertegenwoordigt deze geometrische figuur het sterrenbeeld Zuiderkruis – één ster voor elk van de vijf hoeken van de gele veelhoek.

    En de eigenaren van de financiële instelling weten het zeker: het ruitvormige embleem symboliseert alleen de Commonwealth Bank en heeft niets te maken met Southern Cross. Naar hun mening werd de vorm van de diamant alleen gekozen omdat deze niet werd geassocieerd met andere banken.

    Logo Commonwealth Bank

    Het vorige logo gebruikte twee varianten van het Helvetica-lettertype: duidelijk en vetgedrukt. In 2020 hebben ontwerpers de typografie verenigd door te kiezen voor slechts één aangepast lettertype. Te oordelen naar de vorm van de letters, is het gemaakt op basis van de familie Helvetica.

    De voormalige oranje-zwarte diamant heeft nu verschillende tinten geel, omdat de felle kleur het belangrijkste symbool van optimisme is. Door het vloeiende verloop ziet het beeld er driedimensionaal en dynamisch uit, in lijn met het nieuwe CBA-concept.