Clemson University Logo

  Clemson University Logo

  Clemson University houdt zich bezig met onderzoeksactiviteiten en stelt studenten in staat om op zeven gebieden te studeren, waaronder toegepaste, medische, sociale en menswetenschappen. Het ontstond in 1889 en heette oorspronkelijk het Clemson Agricultural College of South Carolina. Veel campusgebouwen zijn gebouwd door veroordeelden, sommige arbeiders waren toen nog maar 13 jaar oud. De universiteit kreeg de naam Clemson in 1964, toen de regering haar gezag en brede capaciteiten erkende. In 1896 verscheen het eerste voetbalteam bij de onderwijsinstelling. Ze legde de basis voor de toekomstige Clemson Tigers-sportarm.

  Onder de alumni van Clemson University bevinden zich veel succesvolle zakenlieden, atleten, politici, wetenschappers en televisiewerkers. Ze vieren de naam van alma mater en brengen deze naar een hoger niveau. Vanaf 2021 staat deze onderwijsinstelling op de 74e plaats in de ranglijst van de beste nationale universiteiten van het land.

  Alle Clemson-studenten kennen de bedrijfssymbolen: ronde stempel en logo. Ze vertegenwoordigen de hele universiteit (voornamelijk het niet-sportpubliek), maar worden met beperkingen gebruikt. Het woordmerk is bijvoorbeeld alleen voor niet-commerciële doeleinden. Het bestaat uit een gestileerde hoofdletter “CLEMSON” met een tijgerpootafdruk in plaats van een “O”. De afbeelding heet Tiger Paw en bestaat al sinds 1970. Het is gemaakt op basis van een echte afdruk van de poot van een Bengaalse tijger.

  Logo Clemson University

  Het woord “UNIVERSITEIT” is niet opgenomen in het hoofdlogo. Als het in alternatieve versies wordt gebruikt, wordt het onderaan geplaatst en met grote tussenpozen in kleinere letters geschreven, zodat de tweede regel even lang is als de eerste. Volgens de brandingrichtlijnen kan de kleur “UNIVERSITY” wit, oranje (branded Clemson Orange) of paars (Regalia) zijn.

  Het gebruik van het zegel moet worden goedgekeurd door het kabinet van de president. Het wordt op officiële certificaten gezet en moet worden aangevuld met het geregistreerde handelsmerkteken ®. Dit identiteitselement is traditioneel rond. Het bevat een drielaags voetstuk en een kolom met palmbladeren aan de bovenkant. De witte golvende streep lijkt op de bergen die aan de horizon zichtbaar zijn. Het contrasteert met een paars-oranje gradiënt tegen een gestileerde palmboomachtergrond.

  Direct onder het voetstuk staat de naam van de Amerikaanse staat waar de onderwijsinstelling is gevestigd: “SOUTH CAROLINA”. De ontwerpers splitsten het in twee gecentreerde lijnen en gebruikten een schreefloos lettertype.

  Het centrale deel van het zegel wordt omlijnd door een ketting bestaande uit vele kleine witte cirkels en geplaatst in een brede paarse ring. Het bevat op zijn beurt het opschrift “CLEMSON UNIVERSITY” (in de bovenste helft) en het nummer “1889” (hieronder). Het oprichtingsjaar van de universiteit wordt van haar naam gescheiden door twee vijfpuntige sterren. Dit wordt gevolgd door twee dunne ringen: wit en oranje. Ze vormen de buitencontour van de afdichting.

  Clemson Tigers-logo

  Clemson University Logo Geschiedenis

  Clemson University heeft een eigen sportafdeling die bekend staat als Clemson Tigers. Het bestaat uit negentien varsityteams die deelnemen aan de Atlantic Coast Conference en strijden op het Divisie I NCAA FBS-niveau. Ze spelen voetbal, basketbal, honkbal, golf, tennis, softbal, hockey, atletiek, roeien, zwemmen, duiken, worstelen, boksen en schermen. Sommigen van hen doen mee aan nationale kampioenschappen.

  De bijnaam en mascotte van Tigers is uitgevonden door voetbalcoach Walter Merritt Riggs, die in 1896 een baan aannam aan het Clemson Agricultural College in South Carolina (een van de oude namen van Clemson University). Op dat moment bewonderde hij de Princeton Tigers, wat de uiteindelijke keuze van het dier verklaart.

  De sportafdeling heeft altijd al tijgerlogo’s gehad. Meestal concentreerden kunstenaars zich op het hoofd van een grommend roofdier en in verschillende kleuren. Ze bezocht geel-zwart (in 1928-1934), oranje-wit (in 1965-1969) en full-color, afgewisseld met zwart, oranje, wit en blauw (begin jaren zeventig). Er was ook een periode waarin de tijger in cartoonstijl werd afgebeeld, zittend in de letter “C” (1951-1964).

  In de jaren zeventig veranderde alles: na de herschikking van coaches kwam de directie tot de conclusie dat het tijd was om het imago te vernieuwen. Henderson Advertising was bij het proces betrokken. De president, Jimmy Henderson, bezocht de universiteit persoonlijk, maakte kennis met de tijgeremblemen van andere onderwijsinstellingen en wendde zich tot het Chicago Museum of National History met het verzoek hem een ​​gipsafdruk van een Bengaalse tijgerpoot te bezorgen. Daarna fotografeerde hij het pad en draaide het rond de 10 graden.

  Het logo is ontwikkeld door Helen Weaver. Het laatste punt werd bepaald door ontwerper John George Antonio, die de tekening maakte op basis van het bestaande concept. Zo kreeg Clemson Tigers zijn oorspronkelijke merknaam in de vorm van een opdruk.

  1928 – 1934

  Clemson Tigers Logo 1928-1934

  Een van de vroegste Clemson Tigers-logo’s deed de bijnaam van de varsity-teams eer aan. Het bevatte de lichtoranje kop van een grommende tijger, half opengevouwen en naar rechts gericht. Om de kleur van het dier te simuleren, gebruikten de kunstenaars lange zwarte lijnen. De illustratie zag er onrealistisch uit omdat er geen detail in zat. Een wazige neus, wazige ogen en een schematisch weergegeven mond veranderden het sportembleem in een grote oranje vlek.

  1951 – 1964

  Clemson Tigers Logo 1951-1964

  In 1951 veranderden de ontwerpers de stijl van het logo radicaal, waardoor het formidabele grommende roofdier een grappig stripfiguur werd. In deze versie zat de lachende tijger in een grote “C” met een lange staart die aan één kant bungelde. Om het comfortabel te maken, vouwde het antropomorfe dier zijn voorpoten op zijn borst en boog zijn achterpoten op de knieën. Wat betreft “C”, deze letter vertegenwoordigde de naam van Clemson University en was geschreven in vet, hoekig type met afgeknotte zijkanten.

  De sinaasappel heeft een donkere, bijna rode tint gekregen. Hij schilderde het grootste deel van de tekening, inclusief de tijger zelf. Het palet werd aangevuld met een paarse kleur die de details accentueerde. Kunstenaars gebruikten het voor een brede omtrek rond de “C” en voor talrijke strepen op het lichaam van het dier.

  1965 – 1969

  Clemson Tigers Logo 1965-1969

  In 1965 introduceerden de Clemson Tigers het boze grommende tijgerlogo opnieuw. Zijn hoofd was volledig in het gezicht gedraaid en bestond uit oranje lijnen op een witte achtergrond. Met behulp van effen vlekken en streken creëerden de ontwerpers een echte illustratie, waarbij de ogen, oren, fronsende wenkbrauwen, gerimpelde neus, snor en gapende mond met tanden duidelijk zichtbaar zijn. De vacht werd ook getekend, hoewel niet in zo’n detail: de ontwikkelaars concentreerden zich op de mimiek van het roofdier en wilden zijn agressieve gemoedstoestand overbrengen.

  Onder het hoofd van de tijger stond het woord “CLEMSON”. Het gebruikt dezelfde oranje tint als het grafische deel van het logo. En dankzij het rechthoekige schreeflettertype zag de belettering er indrukwekkend uit.

  1970 – 1976

  Clemson Tigers Logo 1970-1976

  Begin jaren zeventig. de varsity-teams hebben het logo opnieuw bijgewerkt. De opnieuw getekende versie verloor zijn realisme doordat de kunstenaars de rotatie van het hoofd veranderden, de details verminderden en verschillende kleuren combineerden. De basis van het schilderij was wit, de contouren waren zwart en de ogen en schaduwen waren paars. Voor grote vlekken werd een oranje kleur gebruikt die zich uitbreidde naar de bovenkant van de neus, tong, nek en de helft van het oor.

  Ook de naam van de universiteit is gewijzigd. De ontwerpers maakten het zwart en kozen een gedurfde schreefloze tekst voor de belettering. Het eenvoudige en begrijpelijke woord “CLEMSON” zag er contrasterend uit tegen de achtergrond van een abstract patroon.

  1977 – heden

  Clemson Tigers Logo 1977-vandaag

  Het bekendste Clemson Tigers-logo heet Tiger Paw. Het is ontwikkeld door Henderson Advertising, gecontacteerd door Robert C. Edwards. Het hoofd van de onderwijsinstelling stelde de specialisten een moeilijke taak: hij wilde dat het nieuwe symbool het prestigieuze imago van de universiteit zou benadrukken en het zou onderscheiden van tientallen andere Amerikaanse hogescholen met soortgelijke “kattenachtige” emblemen.

  Jimmy Henderson was de eerste die voorstelde om de pootafdruk als logo te gebruiken. Hij bezocht persoonlijk het museum, waar de prent die hij nodig had, werd bewaard, fotografeerde het en beeldde het schuin af. Helen Weaver was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het oorspronkelijke idee en nam het grootste deel van het werk over. En John George Antonio belichaamde alle ideeën op papier.

  Logo lettertype en kleuren

  Clemson University Logo

  Het grafische teken Tiger Paw staat traditioneel voor sportteams. Bovendien wordt het gebruikt voor academische doeleinden: de ontwerpers hebben het in het logo van de universiteit opgenomen en het pictogram vervangen door de letter “O” in het woord “CLEMSON”. Dit symbool is te herkennen aan zijn karakteristieke helling van 10 graden en een kleine witte streep aan de onderkant die zich heeft gevormd op de plaats van het litteken.

  Op het woordmerk en zegel van de onderwijsinstelling staat het lettertype Goudy Old Style. Het onderscheidt zich door contrasterende lijnen in de breedte en langwerpige puntige schreven. Alle logo’s zijn verenigd door één kleur – Clemson Orange (# F56600). Het wordt aangevuld met paarse Regalia (# 522D80), wat het merk zeer herkenbaar maakt.