Citigroup Logo

    Citigroup Logo

    Citigroup is de grootste financiële instelling, een internationaal conglomeraat, daterend uit 1812. Het verscheen in het voorjaar van 1998 als gevolg van de fusie van twee banken – Citicorp en Travellers Group, waarvan het zijn huidige naam kreeg. Tegenwoordig vormt het bedrijf de zogenaamde “big four” Amerikaanse banken en is het de voornaamste effectenhandelaar. In 2011 werd het gerangschikt als een systeemrelevante financiële instelling.

    Betekenis en geschiedenis

    Citigroup Logo Geschiedenis

    In feite heeft deze bankstructuur een nog oudere oorsprong, die teruggaat tot 1791. Op dat moment werd de First Bank of the United States geopend, die een paar jaar later failliet ging. In 1812 werd het filiaal in New York onafhankelijk en werd het omgevormd tot de City Bank of New York.

    In 1865 kreeg hij namens de Schatkist een nationale bankvergunning en een werkvergunning. In tegenstelling tot veel andere financiële diensten combineerde de nieuwe speler grote investeringsprojecten met deposito’s en operaties van particulieren, dus hij was een winnaar. Geleidelijk ging hij over op overnames van concurrenten.

    Later, in de 20e eeuw, werd de bank een krachtig financieel instrument van internationaal niveau. Het kreeg zijn naam, weerspiegeld in het embleem, van de “voorlopers” – CITIcorp en Travellers GROUP. In totaal zijn er ongeveer zeven logo’s in zijn carrière.

    1976 – 1980

    Citicorp Logo 1976-1980

    Citicorp had een monochroom logo met eenvoudige elementen. Het toonde de volledige naam van de bank en een rond pictogram met een witte vierpuntige ster, die zich rechtsonder bevond. De letters lagen heel dicht bij elkaar en visueel bijna versmolten. Het lettertype was eenvoudig, uit de categorie Sans Serif.

    1980 – 1998

    Citicorp Logo 1980-1998

    Na het herontwerp veranderde de spelling van het woord “Citicorp”: het werd scheef. Het lettertype kreeg elegantie en verfijning, en het zwarte bord met een ster werd herschikt in één rij met de naam – aan het einde van het woord.

    1993 – 1998

    Travelers Logo 1993-1998

    Het logo van de Travellers bank was kleurrijk en origineel omdat er een rode paraplu op stond. Hij personifieerde de bescherming van klanten tegen problemen. De paraplu stond aan het einde van de titel, die in schreefletters was geschreven.

    1998 – 1999

    Citigroup Logo 1998-1999

    Tijdens deze periode heeft de noodlottige fusie van Citicorp met Travellers Inc. Het resultaat was een financiële en bancaire organisatie genaamd Citigroup met een gecombineerd logo. De achtergrond was blauw met kleurovergang, de naam was wit, de paraplu was rood. Bovendien stond hij nog aan het einde van de inscriptie, waarbij hij de laatste letter “P” bedekte.

    1999 – 2007

    Citigroup Logo 1999-2007

    De ontwikkelaars hebben het lettertype in het logo gewijzigd, waardoor het dunner en lichter is geworden. Hoewel de letters geen schreven hebben, worden ze op sommige plaatsen door schuine insnijdingen vervangen, bijvoorbeeld “t” en “p”. De letters zijn blauw en de paraplu is helderrood als voorheen.

    2007 – 2011

    Citigroup Logo 2007-2011

    Iets eerder stelde ontwerper Paula Scher van het Pentagram-bureau haar visie op het bedrijfslogo voor, die werd goedgekeurd door het bestuur van de bank. Het was “Citi” met een omgekeerd haakje erboven. In wezen duidde de boog een paraplu aan, die werd vereenvoudigd tot een opwaarts gebogen slag. Paula creëerde haar logo in tien minuten op een servet, waarvoor ze anderhalf miljoen dollar ontving. Gedurende de aangegeven periode was de tekst grijs en de balk rood.

    2011 – heden

    Citigroup Logo 2011-vandaag

    De ontwikkelaars brachten de inscripties terug in hun oorspronkelijke blauwe kleur, zonder andere details aan te raken. De merknaam van Citigroup ziet er nu precies hetzelfde uit als in 1999, toen het debuteerde.

    Logo lettertype en kleuren

    Citicorp Logo

    De identiteit van de bank heeft een serieuze wijziging ondergaan door de combinatie van niet alleen twee financiële instellingen, maar ook hun logo’s. Het resultaat is een duidelijke visuele identificatie: een gedrukte tekst van de eerste vier letters van de naam “Citi” met een boog die de twee “i” en de “t” sluit. Dat wil zeggen, de auteurs hebben de elementen van de twee vorige structuren behouden en moderne functies toegevoegd.

    Na de oprichting van de nieuwe bank kozen de ontwerpers voor het logo van het commerciële lettertype Interstate Regular, ontworpen door Tobias Frere-Jones. Het is een goed gelezen schreefloos met een middelgrote intersymboolruimte en schuine “t” en “p” -benen. De gratis tegenhanger is het Blue Highway-Regular-lettertype.

    Logo Citicorp

    Het palet van het logo bestaat uit weelderige kleuren: Maximum rood (# DB230B) en Ateneo blauw (# 003A72). Visueel zijn ze perfect gecombineerd en vallen ze opvallend op tegen elkaar.