Cisco (meer precies, Cisco Systems, Inc.) is een IT-gigant die software en hardware, telecommunicatieapparatuur, netwerkapparatuur creëert, produceert en distribueert en ook hightechdiensten levert. Hij is eigenaar van meerdere dochterondernemingen via welke hij aanvullende activiteiten uitoefent. Het bedrijf werd eind 1984 opgericht door computerwetenschappers Leonard Bosack en Sandy Lerner van Stanford University. Het is gelegen in San Jose, Californië, in de centrale Silicon Valley. Begin 2021 werd de organisatie opnieuw gelanceerd in Delaware.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Cisco?
Het is een van ’s werelds grootste fabrikanten van computer- en telecommunicatieapparatuur. Haar producten zijn in de eerste plaats ontworpen voor bedrijven die hun klanten communicatiediensten aanbieden. Cisco is opgericht in 1984.
Het IT-bedrijf verscheen dankzij de inspanningen van Sandy Lerner en Leonard Bosack, die niet alleen wetenschappers waren, maar ook echtgenoten. Sandy was het hoofd van de afdeling computerhardware van de Stanford University Graduate School of Business, en Leonard had de leiding over de pc bij de afdeling computerwetenschappen van dezelfde universiteit. Samen ontwikkelden ze LAN-technologie (Local Area Network), waarmee ze Cisco oprichtten.
In 1986 werden ze echter gedwongen de universiteit te verlaten, omdat de administratie besloot strafrechtelijke rechtszaken aan te spannen tegen wetenschappers voor de toe-eigening van programma’s, apparatuur en ander intellectueel eigendom, dat in feite niet bestond. Alleen Lerner en Bosack gebruikten hun faciliteiten om hun IT-producten te maken. Een jaar na hun ontslag gaf Stanford University hen de software van een multiprotocolrouter en 2 computerkaarten. Naast de twee wetenschappers bestond het vroege team ook uit programmeur Greg Satz, salesmanager Richard Troiano en CEO Bill Graves.
In naam van het bedrijf weerspiegelden de oprichters hun liefde voor San Francisco, met behulp van de Golden Gate Bridge-toren en een iets nieuwe versie van de stadsnaam voor het logo. Dit idee werd voorgesteld door John Morgridge (tweede hoofd van het bedrijf). Het concept van het logo is om objecten op afstand te verbinden met behulp van technologische innovaties. In totaal heeft het bedrijf vier logo’s in zijn arsenaal.
1984 – 1990
De debuutsymboliek geeft nauwkeurig het beeld weer van de uitkijktorens van de iconische brug. Ze worden weergegeven als digitale plots en bestaan uit dunne lijnen van verschillende lengtes, aan de boven- en onderkant verenigd door stevige strepen: aan de ene kant hebben ze een gebogen vorm, aan de andere kant – recht. De toppen van de rode structuren zijn niet puntig en zien eruit als miniatuurplatforms. Er staat geen tekst in het embleem – het werd alleen gebruikt op naamplaatjes.
1990 – 1996
Als gevolg van de herziening van de identiteit kreeg het embleem een andere kleur en stijl. De brug heeft abstracte trekken gekregen en bestaat uit witte strepen van verschillende hoogtes. Het heeft geen verbindende elementen – alleen een blauwe achtergrond in de vorm van een rechthoek. Aan de onderkant zit een rood gekleurd ciscoSystems label. Langwerpige, elegante letters uit de categorie Sans Serif.
1996 – 2006
Na het uitgevoerde herontwerp ziet het logo er netter uit. Dit werd mogelijk gemaakt door de hergroepering van de elementen. De verticale strepen zijn gelijkmatig, helder en in aantal afgenomen. Ze zijn nu kleiner dan voorheen vanwege de grotere breedte, maar ze nemen dezelfde ruimte in van rand tot rand van de blauwe rechthoek. De ontwerpers hebben het opschrift hoger geplaatst, waardoor de letters groot worden. In het woord “Cisco” hebben ze de hoofdletter “C” vervangen door een hoofdletter, omdat deze voorheen in kleine letters stond.
2006 – heden
Om een duidelijke vorm van de internetsignaalontvangstbanden te krijgen en tegelijkertijd het uiterlijk van de legendarische brug te behouden, hebben de ontwikkelaars de twee hoogste lijnen verlengd. Bovendien waren ze ver uit elkaar geplaatst, zodat er veel vrije ruimte tussen hen ontstond. De bedrijfsnaam staat onderaan en is in kleine letters. De ontwerpers verwijderden de horizontale rechthoek en boden drie kleuropties voor het logo: zwart, lichtblauw en donkerblauw met rode tekst. De auteurs van deze versie zijn Joe “Phenom” Finocchiaro en Jerry “The King” Kuyper.
Logo lettertype en kleuren
Vanaf het allereerste begin hebben de oprichters van het IT-bedrijf zich gericht op eenvoudige en begrijpelijke visualisatie. Ze kozen voor een mijlpaal in Californië – Golden Gate Bridge, gelegen in de stad San Francisco. De auteurs legden te allen tijde de nadruk op het combineren van de bridge met het signaalontvangstdiagram van de internetverbinding om het nut, het nut en de bruikbaarheid van hun producten aan te tonen.
De moderne versie van het logo maakt gebruik van een geometrisch lettertype genaamd Futura Bold. Het is strak, grotesk, met gladde sneden aan de uiteinden. Het is gemaakt door ontwerper Paul Renner en voor het eerst gepubliceerd door Linotype.
Het kleurenschema van het huidige embleem weerspiegelt alle eerdere wijzigingen, omdat het in drie versies bestaat. Het ene logo is helemaal zwart, het tweede is helemaal blauw, het derde bestaat uit blauwe strepen en rode letters. De achtergrond is een neutrale witte kleur.