In de volksmond geliefd bij de Amerikaanse keten van culinaire en vrijetijdscentra, heeft Chuck E. Cheese al lang een ereplaats veroverd onder de leiders van de entertainmentindustrie. Hieraan gingen een aantal redenen vooraf: ten eerste het brede publieksbereik (zakelijke oriëntatie op gezinnen), en ten tweede de keuze voor traditioneel favoriete Amerikaanse gerechten – pizza’s, hamburgers, sauzen.
Bovendien heeft het merk populaire erkenning gekregen voor zijn benadering van de klant. De klant staat centraal, er wordt rekening gehouden met al zijn wensen, zoals gebruikelijk in het kader van de westerse cultuur. In dit opzicht worden bezoekers van de Chuck E. Cheese-entertainmentcentra uitgenodigd om plezier te hebben in attracties, arcade-machines en deel te nemen aan de gevechten van animatronic-robots. Er is een restaurant, en apart entertainment, en een hal met robotica. Voor elke smaak en kleur vindt de bezoeker wel iets te doen.
Helaas werd in juni 2020 het moederbedrijf van Chuck E. Cheese, CEC Entertainment, gedwongen faillissement aan te vragen. Maar het bedrijf blijft bloeien en zijn merk promoten op de wereldmarkt.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Chuck E. Cheese?
Chuck E. Cheese is een keten van restaurants en een familie-entertainmentcentrum. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Texas en er zijn niet alleen locaties in Amerika, maar ook in India en het Midden-Oosten. In elke instelling kun je heerlijk eten, spelen en naar een show kijken.
De ontwikkeling van een businessconcept van een eenvoudig familierestaurant naar een complete entertainmentketen betekende het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening en het creëren van een nieuwe en verbeterde positie in de markt, biedend wat mensen verwachten, waar ze naar streven. De sterke vraag naar producten en het idee van een veelzijdige familievakantie was het resultaat van het nauwgezette werk van het managementteam en een vakkundig opgesteld businessplan.
1977 – 1981
Het eerste logo werd geboren in San Jose (Californië), toen in 1977 in feite de eerste instelling werd geopend. Het logo in de vorm van een bord, met in het midden een knaagdier, is echter moeilijk te identificeren muis of een rat. Niettemin is dit de held om wie de compositielijn in volgende versies van het logo zal worden gebouwd. De rode achtergrond omlijnd met gele stippen en de gele letters met de tekst “Chuck E. Cheese” werden ondersteund door een vergroot blauw inzetstuk met de tekst “Pizza Time Theater” eronder. Interessant is dat de naam van de instelling verleidelijk is, maar het is nog niet duidelijk wat er in het “Theater” wordt aangeboden. Blijkbaar wilden de organisatoren de intriges behouden en beschreven ze het restaurant met behulp van een grap als een plek waar de tijd wordt gemeten aan de hand van pizza’s.
1981 – 1984
Een andere commerciële versie, die doet denken aan het intro aan het begin van de film, werd gebruikt voor reclamedoeleinden. Dit is een muis in een rode cirkel, onder de cursieve inscriptie en hoofdletters “Chuck E. Cheese”, en onder de zin met hoofdletters, die er al was. De combinatie van de twee lettertypen, de rode en oranje rand van de zwarte logoplaat is opvallend en eenvoudig. Desalniettemin ziet het er mooi en aantrekkelijk uit, alsof het een plek is voor een groot tijdverdrijf; optredens en ongelooflijke verhalen wachten op bezoekers.
1984 – 1989
Tijdens deze periode werd het kenmerkende opschrift “Pizza Time Theater” verwijderd, waardoor alleen de naam van het merk overbleef. Visueel lijkt het erop dat er geen verschillen zijn in het lettertype en het ontwerp van het logo, toch lijkt het algemene beeld opgerekt en geschaald te zijn. De knaagdierheld verandert niet, maar blijft een favoriete mascotte, die in advertenties werd geplaatst.
1989 – 1993
Op dat moment waren er beslissende veranderingen in het logo, die, in vergelijking met het vorige, een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van het merk weerspiegelden. Het logo is veel veranderd: een groene omtrek, een witte achtergrond, een muis met een witte vulling in een rode en gele cirkel en de drie woorden “ChuckECheese’s Pizza” zorgen voor een nieuw concept. Het ziet eruit alsof het leeg is vanwege de witte achtergrond, en de muis, omlijnd in een dunne groene omtrek, ziet er in het algemeen belachelijk en geïsoleerd uit. Het algemene idee is er, maar de uitvoering is niet erg goed en slecht doordacht. En er zijn wijzigingen in de naam, want het enige verbindende woord dat nog over is, is pizza.
1993 – 1994
Het minimalistische, cartooneske, speelse logo streelt opnieuw het oog van de bezoekers van deze keten van etablissementen. Ziet er levendig, helder, gemakkelijk te onthouden uit. Er zijn geen contouren en schaduwen, maar er zit een muis in een pet (nu kun je duidelijk zien dat het een muis is), ze opende haar armen in een uitnodigingsgebaar en keek uit de groene cirkel. En hieronder is “ChuckE.Cheese’s Pizza” (de naam van het bedrijf is versierd met een roodachtig geel verloop, er verscheen een stip na de E en het woord “pizza” werd kersenkleurig).
1994 – 1998
Opnieuw een nieuw logo en bedrijfsuitbreiding – het beeld van een muis wordt al gebruikt voor kleine merkwinkels. Het knaagdier heeft een rood sporttenue en een blauw-rode baseballpet gekregen. Hij toont met de ene hand “super”, en met de andere hand rust zijn mollige wang, de uitdrukking van zijn ogen, dromerig, laat blijkbaar zien hoe lekker de pizza is. De inscriptie blijft, de rode letters zijn onderstreept met een schaduw, alleen het woord “pizza” is uit het logo verwijderd. Blijkbaar was het beeld van een muis goed geassocieerd met de doelgroep, waardoor de noodzaak om het hoofdgerecht op het menu te benadrukken vanzelf verdween.
1998 – 2004
De tweede versie van het vorige logo, en nu de vorm op het knaagdier is geel met groene strepen, en een pet in groene en rode kleuren met de letter C. Dat jaar verscheen een dochteronderneming van CEC Entertainment, voorheen ShowBiz Pizza Time. Dit logo wordt op sommige plaatsen nog steeds gebruikt.
2004 – 2012
De nieuwe muisuitdrukking, de nieuwe paarse C-vorm en de duimen omhoog geven aan dat de logo-update de realiteit van die tijd weerspiegelt en moderniteit toevoegt aan de eerdere ontwerpen. Geen slechte kleurencombinatie en een mooi totaalconcept, terwijl het knaagdier eruitziet als een stripboeksuperheld. De letters van de merknaam zijn donkerrood geworden met een schaduw.
2012 – 2019
Gedurende deze periode onderging het bedrijf een grote rebranding. Het logo begon te lijken op de allereerste opties, toen er een knaagdierkop en rode letters in de naam stonden, en daaronder voegden ze een merkkenmerk toe. Het knaagdier begon breder te glimlachen, nu werd alleen het hoofd afgebeeld in een minder antropomorfe vorm en dichter bij natuurlijk.
2017 – 2019
Op een nieuwe manier vulde Chuck E. Cheese (deze spelling is in gebruik geworden) de woorden “pizzeria en games” aan, waarbij de hoofdrichtingen van de aangeboden vrijetijdsbesteding levendig en nauwkeurig worden beschreven.
2019 – heden
Van het originele logo is er een muis in een rode cirkel. De belettering is laconiek en gecentreerd geworden, verdeeld in twee regels Chuck E. en Cheese, zonder de apostrof en met het merk S.
Helaas werd het bedrijf in juni 2020 genoodzaakt failliet te gaan als gevolg van een pandemie als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Een aantal vestigingen en locaties is gesloten. Desalniettemin bleef het bedrijf overeind toen het in januari 2021 nieuw leven inblies dankzij een nieuw managementplan en de opening van nieuwe locaties.
Logo lettertype en kleuren
Het dichtstbijzijnde lettertype dat in het logo wordt gebruikt, heet Kabel Black. Het is ontworpen door Rudolf Koch en voor het eerst gepubliceerd door Linotype. Het is een geometrische sans-serif met rechte lijnen. In sommige variaties is het gearceerd of cursief weergegeven.
Het officiële palet bestaat uit zes kleuren. Deze omvatten Standard Black, Vivid Red # F3001C, Cinereous # 8F8178, Desert Sand Beige #EEBFAF, Timberwolf # DAD1CA en Kelly Green # 5DA313.