Chipotle Logo

  Chipotle Logo

  Chipotle is de grootste fastfoodketen die in 1993 is opgericht. De restaurants serveren Mexicaans-Amerikaanse gerechten, voornamelijk taco’s en burrito’s. Tegelijkertijd probeert het bedrijf alleen natuurlijke producten te gebruiken, volgens het concept van Food with Integrity.

  Betekenis en geschiedenis

  Chipotle Logo Geschiedenis

  Wat is Chipotle?

  Chipotle is een handelsmerk van Chipotle Mexican Grill, Inc. Het is een van de eerste fast-casual restaurantketens. Het werd opgericht in 1993 en begon met slechts 16 locaties. Op dit moment bezit ze meer dan 2,7 duizend horecagelegenheden.

  Het Chipotle-logo heeft drie verschillende formaten. In eerste instantie was het een eenvoudig wit opschrift op een zwarte achtergrond. Het leek op de retro-borden die de eetgelegenheden in de jaren vijftig sierden. Het lettertype ziet er handgeschreven uit en lijkt op afstand op Papyrus.

  Toen verscheen er een andere variant van het embleem: veelkleurige concentrische cirkels met de inscripties “Chipotle” (boven) en “Mexican Grille” (onder). De letters waren streng en geometrisch. Hete peper was de meest prominente plaats in het midden van de rondel. Het bestond uit twee delen: een grote vrucht en een lange stengel die zich uitstrekte tot buiten de kleine cirkel.

  Dit logo had twee versies. De eerste is eenvoudig, zwart en wit. De tweede – met grijze tekst, een rood-zwarte achtergrond en witte peper. In 2009 verscheen een nieuw handelsmerk van Chipotle. Het is gemaakt door het ontwerpbureau Sequence uit San Francisco.

  1993 – 2009

  Chipotle Logo 1993-2009

  Het embleem van deze periode bestaat uit twee afzonderlijke inscripties: bovenaan staat het woord “Chipotle” (duidt de naam aan van de fastfoodketen), onderaan is “Mexican Grille” (geeft de hoofdkeuken aan). De visuele nadruk ligt op het eerste deel, dus de letters zijn gemaakt in een individueel lettertype: ze zijn langwerpig, met ongelijke randen. De zin eronder is daarentegen glad, gehakt en zelfs.

  2009 – heden

  Chipotle Logo 2009-vandaag

  In 2009 werd een nieuw logo aangenomen, dat de naam van eetgelegenheden nog meer benadrukt. Nu wordt het in een rode rechthoek geplaatst en ervoor staat een peper in een bruin vierkant. De rest staat op een witte achtergrond en is geschreven in kleine geometrische letters zonder schreefloze letters uit een groteske reeks lettertypen.

  Logo lettertype en kleuren

  Chipotle Logo

  Het huidige embleem is vergelijkbaar met het vorige. Het bestaat ook uit twee cirkels van verschillende grootte, maar deze keer zijn ze allebei rood, met smalle witte contouren. Peper wordt professioneler getekend – experts hebben het grondig herwerkt en in een kleine cirkel passen. Nu ziet de groente er stijlvol en modern uit, en een kleine wervelwind in het midden geeft het beeld een speciale smaak.

  Het huidige handelsmerk heeft twee vormen. Het bekende Rondel heeft prioriteit – het wordt vaak gebruikt op producten en in advertenties. De tweede versie is “in de schappen gelegd”: peper staat links in het vierkant en de naam Chipotle staat rechts, in de horizontale rechthoek. De hoeken van geometrische vormen zijn afgerond. Onderaan staat een verkleind opschrift “Mexican Grille”. Deze optie is meestal te vinden op uithangborden van fastfoodrestaurants.

  De belangrijkste elementen van het embleem zijn gerelateerd aan het Mexicaanse thema. Rode tinten worden geassocieerd met kruiden en brandend vuur. Het woord “Chipotle” verwijst naar een traditionele smaakmaker uit Mexico – gerookte jalapenos. Hij is het die wordt afgebeeld in het midden van het logo.

  Logo Chipotle

  Als eerder op het logo een lettertype werd gebruikt dat lijkt op Papyrus, ziet het er nu heel anders uit. Sequence-specialisten herwerkte het logo en selecteerden een aangepaste versie van het Gotham Bold-lettertype voor de inscripties. Dit is een van de sans sefir-variaties gemaakt door Tobias Frere-Jones. De letters zijn afgerond en schreefloos. De middelste lijn bij E is net onder het midden verschoven. Op hetzelfde niveau is de horizontale balk op “H”.

  Het kleurenpalet is verzadigd. Voor de achtergrond kozen de ontwerpers voor bruin en donkerrood (# A81612). Voor extra elementen wit gemaakt om een ​​gunstig contrast te creëren. Daarnaast bestaat het logo in een klassieke zwart-witte versie.