Chick-fil-A is de grootste fastfoodrestaurantketen in de Verenigde Staten die gespecialiseerd is in sandwiches met kip. Het verscheen in 1946 in Hapeville, Georgia, en heeft nu zijn hoofdkantoor in College Park in dezelfde staat. De oprichter van een grootschalig bedrijf is S. Truett Cathy – zakenman, filantroop, schrijver, investeerder. Tegenwoordig exploiteert ze meer dan 2.600 restaurants in de Verenigde Staten. Het heeft ook vestigingen in Canada. Die zaten vroeger ook in de UK. Het menu omvat ontbijt, lunch en diner, afhankelijk van het tijdstip van het bezoek aan het restaurant. Daarnaast biedt het zijn eigen maaltijden voor evenementen.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Chick-fil-A?
Chick-fil-A is een particulier bedrijf dat eigenaar is van meer dan 2,7 duizend fastfoodrestaurants. Het hoofdkantoor van de keten is gevestigd in Atlanta, de dichtstbevolkte stad van de staat Georgia. De menukaart is gebaseerd op kipgerechten en diverse sandwiches.
De fastfoodketen heeft een hele reeks hernoemingen ondergaan: eerst was het Dwarf Grill, toen werd het Dwarf House, en uiteindelijk kreeg het zijn huidige naam – Chick-fil-A. Het verscheen in 1967, dat wordt beschouwd als het officiële jaar van de lancering van het bedrijf. Maar eigenlijk gaan de wortels van restaurants veel verder.
Na ongeveer 15 jaar in het bedrijf te hebben gewerkt (sinds 1946), ontdekte Truett Cathy een frituurpan die een broodje kip kon maken in dezelfde tijd als een hamburger. Dat benadrukte hij in zijn eerste slogan, registreerde zijn handelsmerk en stelde een vlaggenschipmenu op basis van kip op. Al deze gebeurtenissen dateren uit 1961.
De eerste vestiging van de Chick-fil-A fastfood-outlet verscheen in 1967 in de Greenbriar Mall, gelegen in de buitenwijken van Atlanta. In 2008 heeft het bedrijf transvetten volledig gedumpt. En in 2015 richtte ze haar restaurant van drie verdiepingen met een totale oppervlakte van 460 vierkante meter op in Manhattan. m, dat het grootste Chick-fil-A-centrum in de Verenigde Staten werd.
De bedrijfsethiek van de restaurantketen is geworteld in diepe christelijke overtuigingen, in het bijzonder die van de baptisten. Daarom zijn horecagelegenheden op zondag gesloten, net als op Kerst en Thanksgiving. Tijdens de vastentijd biedt Chick-fil-A sandwiches met vis in plaats van kippenvlees.
Gedurende de hele periode van haar bestaan heeft het bedrijf zijn eigen verbod slechts twee keer geschonden en in een weekend geopend. Voor de eerste keer – toen het nodig was om de passagiers van de Hartsfield-Jackson International Airport te voeden, die zich in een moeilijke situatie bevonden door een stroomstoring in Atlanta. De tweede keer – toen het nodig was om een verjaardag door te brengen voor een 14-jarige tiener met autisme en hersenverlamming in de stad Mobile, Alabama.
De kip, nog steeds gebruikt in het embleem, was vroeger de mascotte van restaurants. Haar naam was Doodles. Gedurende de hele periode dat het netwerk actief was, heeft het bedrijfsembleem altijd dit beeld gehad, hoewel nu een koe een antropomorfe talisman is geworden. In totaal heeft Chick-fil-A zeven logo-opties.
1960 – 1963
Ondanks het feit dat het officiële debuut van het restaurant in 1967 plaatsvond, werkte de oprichter eerst in een ander fastfoodrestaurant – in Dwarf Grill bij Atlanta (in Hapville, Georgia). Aanvankelijk stond Chick-fil-A op het menu: zo heette de kip op een broodje. Maar het gerecht was een beetje anders geschreven – Chick-Fill-A, dat werd gebruikt voor het embleem in de vorm van handgeschreven cursief.
Aan de linkerkant is een lachende kippenkop in cartoonstijl. De tekening is gemaakt met een paar streken, aangevuld met een rode baard en een kam. De laatste “a” in deze variant is een kleine letter.
1963 – 1964
Het kippenbeeld blijft hetzelfde. De naam veranderde: er verdween een “l” uit, de hoofdletter “F” werd een kleine letter en aan het einde verscheen een grote letter “A”. De ontwerpers voegden ook twee rode koppeltekens toe in de vorm van kleine rechthoeken.
1964 – 1975
In 1964 hebben de ontwikkelaars het embleem radicaal opnieuw ontworpen. Ze verwijderden de individuele kippenkop en brachten deze in lijn met de inscriptie. Deze optie is veel aantrekkelijker geworden, omdat de hoofdletter “C” nu wordt aangevuld met een snavel, een oog en een rand van vier ovale elementen van verschillende hoogtes. Het was dit logo dat het eerste restaurant van de fastfoodketen sierde.
1975 – 1985
De volgende tien jaar was het embleem in gebruik, gemaakt in vet handgeschreven letters in een soortgelijk ontwerp.
1985 – 1998
In deze periode werd eigenlijk het vorige logo gebruikt, maar in een donkerdere kleur. De ontwerpers hebben het palet van rood geïntensiveerd en van scharlaken een bijna bordeauxrode kleur gemaakt. Er volgden geen andere wijzigingen.
1998 – 2012
Bij het volgende herontwerp hebben de ontwikkelaars de vorige versie van het logo als basis genomen. De wijzigingen zijn aangebracht in de lettertypedikte, die iets dunner is geworden, en de kleur, aangezien het hele embleem opnieuw in rood is geverfd.
2012 – heden
De ontwerpers hebben het logo opgefrist: ze hebben de “springende” letters iets uitgelijnd, waardoor ze beter leesbaar zijn, en de open bek vervangen door een gesloten bek. Het ziet eruit als een licht gebogen driehoek. Er verscheen ook een apart handelsmerk. Het is een rood rond icoon met een witte kip in hetzelfde formaat als het grote logo. Het enige verschil zit in de schaling, omdat alleen een fragment van de vogelkop in de cirkel is opgenomen. Een apart symbool siert de ingangen van merkinrichtingen en enkele parafernalia.
Logo lettertype en kleuren
Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw wordt de identiteit van de fastfoodketen Chick-fil-A geassocieerd met één enkel beeld: kip of kip. Aanvankelijk bevond het zich apart, maar toen combineerden de ontwerpers het met de naam, waardoor de hoofdletter “C” in een vogelkop veranderde. De letter heeft een snavel, een oog en een schelp bestaande uit vier ovalen van verschillende grootte.
Voor het logo is een aangepast lettertype ontwikkeld met de naam Chicken Hut. De auteur is de ontwerpstudio 538Fonts. Het lettertype lijkt op een handgeschreven letter, maar zonder naar rechts te kantelen. De letters zijn van ongelijke grootte, “springend”, wat de ontspannen sfeer van de instelling benadrukt.
Het corporate palet bestond ooit uit slechts drie basiskleuren: zwart (letters), wit (achtergrond, kip) en rood (kam, oog, snavel en letters).