Champion Logo

  Champion Logo

  Champion is een Amerikaanse fabrikant van sportkleding (hoodies, t-shirts, sweatshirts, leggings, shorts), schoenen (sneakers, sandalen) en accessoires (hoeden, tassen). Het werd opgericht in 1919 en is tegenwoordig een dochteronderneming van Hanesbrands, gevestigd in Winston-Salem, North Carolina. De oprichters van het merk zijn de gebroeders Feinbloom. De plaats van herkomst is Rochester, New York. Het totaal aantal winkels is 28.

  Betekenis en geschiedenis

  Champion Logo Geschiedenis

  Wat is kampioen?

  Het is een Amerikaans sportartikelenmerk dat ontstond in 1919 en eigendom is van Hanesbrands. Het biedt kleding voor sport en dagelijks gebruik, evenals schoenen en diverse accessoires.

  In het begin was het een fabriek genaamd de Knickerbocker Knitting Company, die een contract sloot met de Michigan Wolverines (ze maakten haar uniformen). Toen, in de jaren dertig, werd het merk omgedoopt tot Champion Knitting Mills Inc. en sweatshirts in het assortiment opgenomen. Na verloop van tijd werd haar kleding onderdeel van de outfit van de studenten van de militaire Academie en was bedoeld voor lichamelijke opvoeding.

  In 1989 kocht de Sara Lee Corporation het merk en rond dezelfde tijd begon het bedrijf uniformen te naaien voor de NBA (gedurende de jaren 90). Daarvoor maakte het bedrijf sportkleding voor de NFL (sinds de jaren 70). Daarnaast heeft het bedrijf contracten getekend met veel grote hogescholen voor de levering van sportuitrusting. Ze was ook belast met de vervaardiging van uniformen voor Amerikaanse basketbalspelers die deelnamen aan de Olympische Zomerspelen van 1992.

  Tegenwoordig is het embleem van dit merk te zien op de sportkleding van verschillende buitenlandse teams – van de Premier League tot de Engelse Wigan Athletic Football Club. Champion heeft ook contracten getekend met het nationale voetbalteam van Wales, basketbalspelers uit Griekenland en een professionele basketbalclub uit Italië. Dat wil zeggen, het bedrijfslogo van het textielbedrijf is zowel in binnen- als buitenland bekend. In totaal zijn er twee tekenen van visuele identiteit in de geschiedenis.

  Het merk Champion heeft slechts twee emblemen, en radicaal verschillende. De vroege versie bevat veel inscripties en complexe afbeeldingen (in feite een volwaardige tekening), terwijl de latere versie alleen de naam van het bedrijf weergeeft. Dit betekent dat de wijziging van het visuele identiteitsteken is verschoven van een meergestructureerde vorm naar een laconieke vorm.

  1919 – 1960

  Champion Logo 1919-1960

  Het debuutembleem was het beeld van een atleet die de finish overschreed. Dit blijkt uit de tape die de atleet aanraakt met zijn borst. Zijn hoofd is naar achteren gegooid, zijn armen zijn geheven en zijn benen zijn hoog boven de grond, wat spreekt van grote vreugde en hoge snelheid van de loper. Onderaan is de sportbaan, aangegeven met witte lijnen. Het figuur van de atleet is ook wit. De achtergrond van het rechthoekige pictogram is contrasterend – zwart.

  Er zijn verschillende inscripties bovenaan en rechts van het grafische bord. Een daarvan is de merknaam “Champion” met de originele gecombineerde letters “C” en “h”. De tweede is de uitdrukking “Verwerkte sportkleding”. Alle woorden zijn in een strak schreefloos lettertype.

  1960 – heden

  Champion Logo 1960-vandaag

  Aan het begin van de jaren 60 verscheen het originele embleem, dat nog steeds wordt gebruikt. Het is een samenhangend opschrift gemaakt in een handgeschreven lettertype met uitstekende letters bovenaan, wat erg doet denken aan een golvende lijn. Dit komt doordat de fabrikanten van het logo een stoffenlabel hebben gemaakt, dat op kleding werd geborduurd. En aangezien de borduurmachine de lijn onafscheidelijk maakt, is de tekst coherent.

  De ontwerpers verwijderden de afbeelding van de loper met een ander grafisch teken, dat was ontwikkeld op basis van de hoofdletter “C”. Het ziet er tegelijkertijd uit als een vernauwde pupil, een ovaal met een brede streep in het midden, en als een American football-bal. Dit idee kwam tot stand dankzij de combinatie van “C” en “h” in het oude logo, toen het been van de tweede letter de eerste overlapte.

  Logo lettertype en kleuren

  Champion Logo

  In het eerste logo gebruikten de ontwerpers een gekarteld lettertype – glad, gelijkmatig en dun. In het tweede geval gaven ze de voorkeur aan een lettertype uit de categorie handgeschreven, dat lijkt op Monoment.

  Logo Champion

  Als in de vroege versie van het embleem alleen rood, zwart en wit de overhand hadden, werd er later ook donkerblauw aan toegevoegd.