CBS Logo

  CBS Logo

  CBS is een Engelstalig televisie- en radionetwerk dat deel uitmaakt van de Amerikaanse mediaholding CBS Corporation. Het werd in 1927 opgericht als United Independent Broadcasters. Aanvankelijk werkte het in het formaat van een radionetwerk, maar in 1941 begon het uit te zenden.

  Betekenis en geschiedenis

  CBS Logo Geschiedenis

  Wat is CBS?

  CBS is de afgekorte naam voor Columbia Broadcasting System, een Amerikaans televisie- en radionetwerk dat deel uitmaakt van het gelijknamige bedrijf. Het is ook een van de drie grootste zenders in de Verenigde Staten.

  Het bedrijf kreeg de onofficiële bijnaam Eye Network, naar het logo van het menselijk oog. Het verscheen in 1951 en verving de oude merknamen door inscripties.

  1941 – 1951

  CBS Logo 1941-1951

  Een van de eerste emblemen van het televisie- en radionetwerk bevat de letters “CBS” – een afkorting van Columbia Broadcasting System. De ontwerpers gebruikten een halfcirkelvormig, bochtig lettertype en een eenvoudig zwart-witpalet.

  1947 – 1951

  CBS Logo 1947-1951

  In 1947 introduceerde het bedrijf een ander logo met de afkorting “CBS”. Vanuit de rechterbovenhoek valt licht uit een schijnwerper, die de inscriptie verlicht. Dankzij de artistieke combinatie van licht en schaduw lijkt het driedimensionaal.

  1951 – heden

  CBS Logo 1951-vandaag

  De huidige versie van het logo werd op 20 oktober 1951 onthuld door CBS Creative Director William Golden. Het idee om een ​​oogje in het zeil te houden kwam bij hem op toen hij door het zuidoosten van Pennsylvania reed en de unieke veelhoekige schuren van de religieuze gemeenschap van Shakers zag. Op de gebouwen waren zeshoekige tekens afgebeeld die bedoeld waren als bescherming tegen boze geesten.

  De kunstenaar combineerde occulte tekeningen met het hexadecimale symbool van Pennsylvania om een ​​nieuw CBS-logo te creëren. In 1952 stelde hij voor om het mystieke oog te veranderen in een andere “identificatie”, maar de president van het bedrijf was sterk tegen het herontwerp.

  Logo lettertype en kleuren

  CBS Logo

  Het huidige CBS-logo staat bekend als Eyemark. Het stelt een object voor dat op een menselijk oog lijkt. De figuur bestaat uit drie geometrische elementen: een grote zwarte cirkel, die de rol van achtergrond speelt, een spitse witte ellips en een kleine zwarte pupilcirkel. Het is een symbool van televisie-uitzendingen, moderne mediatechnologieën, een teken van de overgang van audio naar visuele inhoud.

  Het grafische logo wordt vaak aangevuld met het acroniem “CBS” en de naam van een bepaalde eenheid. Bovendien heeft elke versie zijn eigen lettertype. “CBS News” heeft bijvoorbeeld lange, dunne schreven, “CBS Sports” is grotesk en het woord “Radio” is geschreven in een ongebruikelijk ontwerperlettertype.

  Logo CBS

  Ook het kleurenschema varieert. Er zijn overwegend monochrome combinaties van wit met zwart of met blauwtinten. Soms zijn er emblemen met een verloop en een combinatie van meerdere felle kleuren.