CBC is een afkorting voor de Canadian Broadcasting Corporation, een openbare omroep gevestigd in Canada. Het bestaat sinds november 1936 en werkt zonder onderbreking, waarbij het dienstenaanbod voortdurend wordt uitgebreid. Begonnen als een radiostation, zendt de dienst vandaag uit op tal van kanalen: terrestrisch, terrestrisch en satelliet. De dienst is ook beschikbaar via internet. CBC houdt toezicht op verschillende grote stations.
Betekenis en geschiedenis
Wat is CBC?
CBC is de afkorting voor Canadian Broadcasting Corporation, een Canadese omroeporganisatie gevestigd in Ottawa. Het bestaat sinds 1936.
Het is de oudste omroeporganisatie die nog steeds zijn identiteit en functionaliteit behoudt. Het exploiteert vier grondstations en biedt programma’s in acht binnenlandse dialecten (radiodienst) en vijf vreemde talen (internationale webcasting).
De geschiedenis van zijn ontwikkeling is een voortdurende evolutie naar uitbreiding. Daarom heeft de CBC een verscheidenheid aan logo’s die de belangrijkste mijlpalen in haar carrière markeren. In totaal zijn het er negen.
1940 – 1958
Het begon allemaal met een cirkel en een kaart van Canada. Deze variatie op het logo werd voorgesteld door Hortense Binette, een student aan de École des Beaux Arts. Ze werden later vergezeld door de Dominion of Newfoundland. Als gevolg hiervan zag het debuutembleem eruit als een wereldbol die in twee delen was verdeeld. Bovenaan stond het Noord-Amerikaanse continent met het rode fragment van Canada en de afkorting CBC. In het midden waren er twee diagonale bliksemschichten – een symbool van relevantie en hoge snelheid van informatieoverdracht. Daaronder was een blauw segment met de naam van het radiostation – Radio Canada.
1958 – 1974
De auteur van deze versie is de kunstenaar Jean-Paul Boileau. Tijdens het herontwerp stelde hij voor om een kaart van Canada te tekenen tegen de achtergrond van een halfrond met een raster van parallellen en meridianen, waarmee het management van het station het eens was. Bovendien verschenen er ook inscripties, die zich op twee tijdstippen bevonden: “Radio-Canada” en “CBC”. Ze waren uitgevoerd in het geel, waardoor ze pakkend en geaccentueerd waren.
1966 – 1974
De maker van dit logo is Hubert Tison. Bovendien werd zijn teken gelijktijdig met het vorige gebruikt en werd het geassocieerd met de overgang van televisie naar kleurenformaat. Maar hij was alleen aanwezig op die kanalen die in kleuren uitzenden. Het logo kreeg de naam Butterfly vanwege zijn eigenaardige stijl.
De ontwerper kreeg de opdracht om een schijn van een pauwenstaart te maken, met veel regenboogkleuren. Hij koos voor vlindervleugels, vanuit het midden waarvan gestileerde golven in verschillende richtingen uitstralen. Het bovenste deel van het embleem is van het warme spectrum en bestaat uit bordeauxrood, rood, geel; de onderste is koud en bevat groen, blauw en blauw. Beide zijden zijn identiek qua grootte en structuur. Bovendien zit er een kleine zwarte stip tussen.
1974 – 1985
In 1974 vond een grootschalige overgang plaats naar een nieuwe symboliek, die vanwege zijn vorm en structuur de onuitgesproken namen The Gem en Exploding Pizza kreeg. Het originele logo is gemaakt door grafisch kunstenaar Burton Kramer. Zijn werk bleek zo buitengewoon dat het het meest memorabele en belangrijkste is in de geschiedenis van het bedrijf. Op basis daarvan zijn tenslotte alle andere officiële emblemen gemaakt.
Het basisconcept van het logo is caleidoscopisch geworden. Het zag er op het scherm erg indrukwekkend uit omdat de cirkel geanimeerd was. Het week af van het midden en viel op de kenmerkende melodie in verschillende kleine stukjes uiteen. De muziekkeuze was landspecifiek en was een verplicht onderdeel van de branding. De cirkel bestond uit veel geometrische vormen met een rood-oranjegele letter “C”.
1986 – 1992
Eind 1985 – begin 1986 keurde het bedrijf een ander logo goed, in de vorm van een geslepen edelsteen. Deze versie werd voorgesteld door Hubert Tison en Robert Innes. Het was monochroom en bestond uit blauw op wit of wit op blauw, wat hetzelfde was.
1992 – heden
Het huidige embleem is een thematische voortzetting van de vorige versie. De ontwikkelaars veranderden alleen de kleur en suggereerden rood in plaats van kobalt. Gottschalk + Ash verwijderden ook de kruisstreep en verving de brede blauwe “C” door een effen rode schijf. Bovendien hebben ze het aantal geometrische vormen verminderd, met slechts 13 in plaats van 25, zoals het geval was in eerdere versies.
CBC Television
Het logo van de tv-zender viel in feite samen met het basislogo. Maar in sommige gevallen had hij individuele interpretaties. Van 1952 tot 1966 was een rond pictogram in gebruik, eerst met bliksem en een kaart, en vervolgens met een rood Canada tegen de achtergrond van een geografisch raster van de wereldbol. Toen had de televisiedienst twee logo’s: de algemeen aanvaarde een – gekleurd met een vlinder en een speciale – monochroom, voor reclame, met een witte letters op een donkere achtergrond.
Toen had CBC Television innovatieve emblemen – rond en gesegmenteerd, bestaande uit 25 kleine stukjes. De originele versie was erg kleurrijk – rood, oranje, geel. De tweede bestond uit hetzelfde aantal vierkanten en driehoeken, maar was diepblauw, met een grote “C”, ook verdeeld in verschillende delen. Sinds 1992 is het aantal segmenten teruggebracht tot 13 en zijn er monochrome rood-witte en zwart-witvariaties verschenen.
Het huidige embleem verscheen in 2017 en bevat naast een rond pictogram met een geplette bal een inscriptie. Dit is de afkorting voor het “CBC” -kanaal rechts van het grafische symbool.
CBC Radio One
De radioservice bestond al eerder, maar heeft sinds 1997 zijn uitzendingen uitgebreid en onder een nieuw logo uitgebracht. Het bevatte twee delen: het algemene bedrijfsembleem in de vorm van een segmentkogel met de naam en het eigen logo van de zender, dat bestond uit de zin “Radio One”. Ze waren uitgevoerd in een gestroomlijnd gekarteld lettertype.
In 2007 verscheen een variant met gehergroepeerde elementen die in de oude versie aanwezig waren. Aan de linkerkant was het CBC-pictogram en de afkorting, en aan de rechterkant, achter de verticale balk, was de naam van de radioservice.
In 2018 veranderde de verhouding tussen de grafische en tekstdelen, waardoor inscripties de overhand kregen. Van de getekende elementen blijft alleen het pictogram met een rode cirkel over. De ontwerpers veranderden de blauwe kleur in zwart. Ze hebben ook het lettertype gewijzigd.
Logo lettertype en kleuren
De evolutie van het bedrijfslogo van de Canadian Broadcasting Service was interessant, aangezien haar carrière werd gedomineerd door creatieve mandala-achtige ontwerpen. Ze zijn allemaal kleurrijk, stijlvol en uniek. Elk is gebaseerd op een cirkel. Aanvankelijk werd het aangevuld door bliksem, vervolgens door het halfrond van de aarde, vervolgens door een regenboogvlinder en caleidoscopische ballen. Ze waren zo creatief dat ze ooit onuitgesproken bijnamen kregen: Butterfly, The Gem, Exploding Pizza.
De tekst was alleen aanwezig in de eerste emblemen. Het basislettertype was Foundation Sans Bold Extended, dat werd gebruikt om de afkorting te schrijven. Maar de inscripties worden nog steeds gebruikt door de radioservice. De overheersende lettertypen zijn van twee typen tegelijk: in het vroege logo – FreeSet Book, in het huidige – Mirai Bold.
Het palet van alle emblemen onderscheidt zich door een overvloed aan kleuren. De officiële kleuren zijn rood, kobalt, zwart, blauw. Ooit was er ook een regenboogkleur, bestaande uit geel, oranje, scharlakenrood, groen en blauw.