In geen geval mag u uw visuele identiteit negeren! Zij is het – het embleem, het logo, het teken dat de directe link vormt tussen het bedrijf en de gemeenschap die de voordelen ervan gebruikt. Dit geldt met name voor het grafische ontwerpplatform Canva, dat herhaaldelijk indruk heeft gemaakt op velen met zijn onconventionele, maar vooral geverifieerde logo’s. Het bedrijf onthulde deze week een logo-update zonder veel tamtam. Het platform had geen haast om dit aan te kondigen en vestigde pas een paar dagen later de aandacht op het nieuwe product. Hoogstwaarschijnlijk was het een studie van hoe harmonieus het nieuwe logo zal worden ingeschreven, hoe snel het zal worden opgemerkt of niet. Weinig gebruikers reageerden positief vóór de officiële aankondiging. De meerderheid begreep, ook na de aankondiging van de logowijziging, nog steeds niet wat de essentie van de wijzigingen was. Zo’n antwoord kan een succes zijn of, in het algemeen, een nederlaag van een nieuwigheid. Als gewone gebruikers dit niet hebben opgemerkt, is het succes compleet. Maar als critici en kenners van kunst en professionals tot degenen behoren die het niet hebben opgemerkt, is dit een nederlaag.
Hoe dan ook, als iemand zich realiseert dat hij het recht heeft om advies en vragen over Canva via hem door te geven, is het het beste om meteen naar de gouden regels van logo-ontwerp te gaan. Allereerst verschilt het nieuwe logo van de vorige versie door een dunne typografische lijn die in het script is ingebed. Als gevolg hiervan is het kleurenpalet uitgebreid met een nog stralender turkoois dat heel harmonieus past bij de huidige stijl van het merk. Deze combinatie maakt de veranderingen onzichtbaar, vooraf herkenbaar. Tegelijkertijd wordt het logo strak en modern. Het is deze professionele benadering die degenen die onoplettend genoeg zijn, misleidt.
De directe reden voor de veranderingen was de noodzaak om het bord handiger te maken voor gebruik op verschillende platforms – digitaal en gedrukt, op enorme reclameborden en kleine knoppen. Voor het maken van zijn logo gebruikte Canva zijn eigen sjabloon, ontworpen door Rob Clarke, een letterontwerper. Hij verbeterde de leesbaarheid van de tekst en vooral de moeilijke letters “a”. Het nieuwe logo is het resultaat van 75 iteraties. Het unieke verloop, de versie van het uurwerk, is het resultaat van veel werk om de zichtbaarheid bij te werken. Nu is het gemakkelijk en eenvoudig om te zeggen – “een kleine verandering in handschrift.” Maar als de ‘schrijvers’ bekend waren met het creatieve werk van talent, als hij wist hoeveel tijd dit besef eigenlijk kostte om als ‘gemakkelijk en eenvoudig’ te worden beschouwd, zou alles anders worden waargenomen. Maar dit is precies wat genieën doen – “ze hakken gewoon de onnodige steen af.”