Canadese Motorfietsen

  Canadese Motorfietsen

  De geschiedenis van de motorfietsproductie is een aparte rijke pagina in het leven van Canada. Tegenwoordig zijn er een aantal merken die niet alleen in de staat zelf bekend zijn, maar ook in het buitenland.

  Wat is Canadian Motorcycle Brands?

  Canadese motormerken zijn onder meer Can-Am, Campagna, Havoc, Bombardier, Motorino en meer. Er zijn er niet zo veel, maar Canada heeft onontgonnen niches gevonden – in de eerste plaats de productie van driewielers.

  Can-am

  Can-am Logo

  Can-Am-motorfietsen zijn behoorlijk beroemd. Vooral – de Can-Am Spyder driewieler, die een soort visitekaartje van het productiebedrijf is geworden. Dit voertuig heeft één wiel aan de achterkant en twee aan de voorkant. De fabrikant noemt het zelf een roadster, maar kenners zijn het erover eens dat het bij trikes hoort. De driewieler is alleen ontworpen voor reizen over de weg, hoewel het concept enkele ideeën uit de bediening van een sneeuwscooter gebruikt. Het heeft een verscheidenheid aan veiligheidssystemen, waardoor het geschikt is voor lange routes. Als we het hebben over de fabrikant zelf – BRP (Bombardier Recreational Products), is dit een krachtig bedrijf met een solide geschiedenis.

  Het Can-Am-logo bestaat uit de bedrijfsnaam weergegeven op een witte achtergrond in zwart cursief. Cursieve lettertypen zijn niets nieuws in motorlogo’s. Ze roepen een associatie op met dynamiek, wat voor de nodige semantische nadruk zorgt. Gladde randen voegen zachtheid toe aan het logo en balanceren het contrast gecreëerd door zwarte letters. Ondanks dat het logo vrij eenvoudig en ingetogen oogt, is het toch herkenbaar.

  Campagna

  Campagna Logo

  Campagna is relatief recent opgericht – in 1988 in Canada. Meer dan 8 jaar werkte de oprichter, Daniel Campagna, aan de creatie van het T-Rex-voertuig. Ondanks dat de T-Rex als motorfiets was geregistreerd, is het de facto een driewielig voertuig. Dit tweezitsvoertuig biedt gemakkelijk plaats aan de bestuurder en passagier. De T-Rex is sinds 1994 te koop. De reikwijdte van de distributie was echter vrij smal en beperkt tot Canada. Na 2000 werd dit voertuig in heel Canada verkocht.

  Het bedrijf zelf heeft sinds 2004 periodiek problemen ondervonden en zijn ambtenaren meldden faillissement. In 2019 kondigde het bedrijf echter nieuwe investeerders aan.

  Het Campagna-logo is best interessant in termen van hoe het centrale visuele element (de gestileerde C) en de merknaam onderaan worden gecombineerd. Metallic kleur met een verloop is een aantrekkelijke visuele oplossing. In het logo van motormerken wordt het vrij vaak gebruikt, en dit is begrijpelijk, want het is niet voor niets dat de fraseologische aanduiding “ijzeren paard” wordt gebruikt voor een goede motorfiets. Een lettertype dat lijkt op een handgeschreven lettertype ziet er stijlvol uit. Het verzacht de stijfheid die het eerder beschreven visuele element in het logo introduceert. Deze combinatie maakt de compositie evenwichtig en herkenbaar.

  Havoc

  Havoc Logo

  Dit Canadese bedrijf is een fabrikant van zware straatfietsen. De geschiedenis van de onderneming begon nog niet zo lang geleden – in 2014. De eerste motorfiets van deze fabrikant had een thema. Het onderscheidende kenmerk is de grafische weergave onder licentie van Mike Tyson.

  2016 is een mijlpaal geworden in de ontwikkeling van het bedrijf. Er werd een samenwerking gesloten met Wild West Motor Co. – een machtige Amerikaanse fabrikant gespecialiseerd in handgemaakte motorfietsen. Een van de gemeenschappelijke ontwikkelingen die de bedrijven in 2017 onthulden, was de Havoc 124SS-motorfiets.

  Als je naar het Havoc-logo kijkt, vallen meteen de harde lijnen en hoeken op. De scherpe randen van de letters lijken te herinneren aan de zwaarte van deze voertuigen. Zwart lettertype is niets nieuws voor motorlogo’s. Dit is terughoudendheid, degelijkheid, contrast. Tegelijkertijd worden visuele accenten bereikt door andere technieken. In het centrale deel van het logo valt de letter V op, waarvan de randen zijn gestileerd als vleugels van een vogel. Zo’n ontwerpbeslissing suggereert een associatie met de kracht van motorfietsen en alsof het je uitnodigt om ‘met de wind mee te rijden’.

  Bombardier

  Bombardier Logo

  De volledige naam van het bedrijf is Bombardier Recreational Products. Deze Canadese fabrikant heeft een solide geschiedenis die begon in 1942. Het bedrijf is vernoemd naar de oprichter, Joseph-Armand Bombardier. Tot op heden heeft het personeel van deze onderneming ongeveer 5 en een half duizend werknemers in dienst, en haar fortuin wordt geschat op enkele miljarden dollars. Dat is niet vreemd, want het bedrijf produceert een breed scala aan producten, waarvan motorfietsen slechts een deel van het assortiment zijn. De fabrikant produceert ook motorboten, ATV’s, jetski’s, sneeuwscooters. Hoewel er veel nadruk ligt op productietradities, is geavanceerde technologie ook een van de principes die het bedrijf leiden.

  Het Bombardier-logo van de motorfietslijn is stijlvol en meeslepend. Het kleurenschema is gebaseerd op zwart. Alleen dunne witte kaders verdunnen de afbeelding, die een beetje contrast toevoegen, maar niet afleiden van het hoofdidee. De naam van het bedrijf is ingeschreven in de figuur gemaakt in de vorm van een wiel. Duidelijke lijnen worden geassocieerd met de specifieke kenmerken en zakelijke benadering van de fabrikant. En ook – met de kracht en het uithoudingsvermogen van zijn motorfietsen.

  Motorino

  Motorino Logo

  Motorino is een gerenommeerde Canadese fabrikant van elektrische fietsen, scooters en motorfietsen. Ook in het assortiment zijn reserveonderdelen die niet alleen geschikt zijn voor voertuigen van eigen productie.

  Motorfietsen van deze fabrikant zijn niet voor lange ritten of offroad-ritten. Dit zijn voertuigen die zijn ontworpen voor stadsritten. Geen wonder dat ze zijn opgenomen in de classificatie van motorfietsen met beperkte snelheid. Op zo’n motor mag je niet harder accelereren dan 70 kilometer per uur.

  Het logo van het bedrijf geeft perfect het concept weer van de voertuigen die het produceert. Er is geen spoor van macht of extreem. Dit is slechts een optie voor comfortabel persoonlijk vervoer voor stadsritten. Voor het logo is gekozen voor een zachtgroene tint. Het lijkt te herinneren aan lichtheid en dynamiek. Wat betreft het visuele symbool zelf, hier hebben de ontwerpers van het merk een zeer geschikte visuele oplossing gekozen. De naam van het bedrijf is “ingebed” in het beeld van de scooter en individuele letters spelen de rol van de “reserveonderdelen”. Het idee ziet er fris en niet-triviaal uit. Deze visuele implementatie van het concept drukt op harmonieuze wijze uit wat de fabrikant over zijn productlijn wilde zeggen.

  De logo’s van bekende Canadese motormerken zijn erg verschillend van elkaar. Er zijn geen uniforme trends die van het ene logo naar het andere te herleiden zijn, zoals bijvoorbeeld van Chinese fabrikanten. De nadruk op authenticiteit en het vermogen om de kenmerken en voordelen van hun motorfietsen visueel te benadrukken, is waar de meeste Canadese bedrijven in zijn geslaagd.

  Zijn er motorfietsen van Canadese makelij?

  De ruggengraat van de Canadese motorindustrie is Can-Am. Maar dit zijn niet de gebruikelijke tweewielige modellen, maar unieke driewielers. Vergelijkbare driewielige voertuigen worden vervaardigd door Campagna Motors. Goldammer Cycle Works verkoopt motorfietsen met handgemaakte componenten - allemaal uniek in zijn soort. SORA maakt elektrische motorfietsen en Motosports Thibeault maakt een hybride sneeuwscooter.

  Wat is de meest populaire motorfiets in Canada?

  Statistieken tonen aan dat de meeste mensen in Canada de voorkeur geven aan Honda-motorfietsen van Japanse makelij.

  Zijn motorfietsen populair in Canada?

  Hoewel Canada een koud land is, rijden de lokale bewoners graag op de motor. Ze doen dit gedurende het warme seizoen, en sommige extreme liefhebbers reizen op tweewielige voertuigen tot de eerste sneeuw.

  Wat is het meest onbetrouwbare motormerk?

  In verschillende beoordelingen wordt de lijst met de meest onbetrouwbare motorfabrikanten aangevoerd door Can-Am (in termen van het aantal storingen in 2016) en Royal Enfield (een Indiase fabrikant die bekend staat om de slechte bouwkwaliteit van oudere modellen).