BMO verscheen in 1817, daarom wordt het terecht beschouwd als de oudste bank in Canada en is het een van de “grote vijf” financiële instellingen in het land. Het kreeg de naam Bank of Montreal in 1922, en zelfs eerder stond het bekend als Montreal Bank. In hetzelfde jaar ging BMO van een klein bedrijf dat eigendom was van acht oprichtende zakenlieden tot een naamloze vennootschap met 144 eigenaren. Nu biedt de multinationale organisatie retailbankingdiensten, voert investeringsactiviteiten uit en helpt bij vermogensbeheer. Vertrouwd door 12 miljoen commerciële en particuliere klanten.
Betekenis en geschiedenis
BMO werd beroemd om zijn spraakmakende reclamecampagnes en onconventionele benadering van branding. Hij veranderde vaak slogans om bij de tijdgeest te passen. Hij had ook zijn eigen mascotte: een leeuw genaamd Hubert. Het ongewone personage verscheen in 1911, maar maakte pas eind jaren vijftig indruk toen de ontwerpers van de Leo Burnett Company een origineel stripfiguur creëerden op basis daarvan.
Bovendien heeft de bank een officieel wapen met een schild, een bever, twee indianen en een lint met de inscriptie “CONCORDIA SALUS”. In de originele versie zaten de inheemse bevolking met hun ellebogen op een schild. De leiders eisten echter “alles goed te doen”, omdat volgens de regels van de heraldiek de ondersteunende figuren moeten staan.
De BMO-naam die op het huidige logo verschijnt, was ooit de ticker van een financiële instelling op de beurzen van New York en Toronto. Grootaandeelhouders zijn gewend de bank “bee-mo” te noemen, dus niemand twijfelde er zelfs aan dat de fusie de naam BMO Financial Group zou moeten dragen. Al hebben de medewerkers zelf de term “Bank of Montreal” soms afgekort tot “B of M”. Dit werd vooral merkbaar toen het naoorlogse embleem verscheen met de woorden “MY BANK TO A MILION CANADIANS” (boven) en “B of M” (onder) op een zwart-wit schild.
1817 – 1967
Een van de eerste logo’s bevatte de uitdrukking “BANK OF MONTREAL”, geschreven in dunne letters met lange schreven. Beide “O” s zagen eruit als een perfect ronde ring en bevonden zich boven het lijnniveau. De basiskleur was zwart, maar soms verschenen er tinten grijs en wit als het woordmerk de basis werd voor het metalen bord.
1967 – 1997
In 1967 introduceerde de CEO van Arnold Hart Bank een nieuw logo genaamd M-Bar. Het originele ontwerp is uitgevonden door de Canadees Hans Kleefeld, die werkt voor Stewart & Morrison. Hij creëerde een ongebruikelijk symbool dat bestaat uit een grote “M” op een rechthoek. Opvallend was dat de figuur een duidelijke vierkante vorm had, zoals aangegeven door de bijgesneden randen van de “M”. Het blauwe pictogram werd aangevuld met dezelfde blauwe inscriptie “Bank of Montreal”. Deze keer had het lettertype geen schreven en waren de kleine letters “t” en “r” bovenaan met elkaar verbonden.
De M-Bar moest een vlag van verandering zijn omdat in 1967 een nieuwe Bankwet werd uitgevaardigd die de organisatie in staat stelde hypotheekdiensten aan klanten te verlenen. Dit inspireerde het management om een agressieve marketingcampagne te lanceren door de strategie en identiteit van Bank of Montreal opnieuw te definiëren. De reorganisatie viel samen met het 150-jarig bestaan van de financiële instelling.
1997 – heden
Toen alle dochterondernemingen van de bank fuseerden onder het merk BMO Financial Group, werd het bekende M-Bar-symbool vernieuwd. De ontwerpers hebben het wit gemaakt en in een rode cirkel geplaatst. Deze badge werd zelfs eerder (aan het einde van de 20e eeuw) gebruikt door individuele BMO-handelsmerken, maar werd pas in 2002 na de herstructurering wijdverspreid.
Bank of Montreal is nu lichtblauw en heeft kleine, scherpe schreven. Het woord “BMO” verscheen aan de linkerkant om de algemene geschiedenis van alle divisies te benadrukken. In de korte versie van het logo hebben de ontwerpers de oude naam van de bank verwijderd, waardoor alleen de belangrijkste identificatiegegevens overblijven: de ticker en het symbool in de cirkel.
Logo lettertype en kleuren
Het huidige logo van de financiële instelling heet het M-Bar roundel. Het is gebaseerd op het M-Bar-symbool en dateert uit 1967, toen Hans Kleefeld (de beroemde maker van de logo’s van de Toronto-Dominion Bank, Johnson & Johnson en Air Canada) weer een meesterwerk creëerde. Hij experimenteerde niet met complexe vormen, maar plaatste eenvoudig een gestileerde “M” op een langwerpige rechthoek. In het begin van de 21e eeuw schilderden ontwerpers dit icoon in een rode cirkel om de overgang van het merk naar een nieuwe identiteit te tonen.
Beide delen van de letters (“BMO” en “Bank of Montreal”) zijn gemakkelijk te lezen omdat ze in Emona SemiBold zijn. Het is een schreefletter met lange schreven en een contrasterende lijndikte, gemaakt door de Franse typograaf Franko Lui.
De basis van de rondel is helderrood (kleur # ED1D24) en de tekst is lichtblauw (Ocean Boat Blue # 0079C1). Blauw is de officiële kleur van de bank sinds Hans Kleefeld de M-Bar ontwierp. Om in alles de eerste te zijn, begon BMO zichzelf zelfs “First Bank Blue” te noemen.