Betekenis en geschiedenis
Het iconische merklogo is in zijn oorspronkelijke vorm tot in onze tijd bewaard gebleven. Net als anderhalve eeuw geleden is het etiket versierd met een grote rode Beefeater-letters. Dit woord is de onofficiële naam voor de bewakers van de Tower of London.
Het logo van dit handelsmerk bestaat uit het woord “Beefeater” en zijn grafische decodering. Boven is de naam en eronder is een oude krijger met een speer. Dit is dezelfde “beefeater”. Anders worden ze de Yeomen Warders genoemd – een apart korps van het Engelse paleis en vestingwachten om de royals te beschermen en om deel te nemen aan verschillende ceremonies. In feite zijn het lijfwachten, daarom worden ze in het geheim Royal Bodyguards genoemd.
De bewaker staat met volle munitie. Op zijn kleding zijn traditionele ornamenten afgebeeld – de koninklijke kroon en het heraldische embleem van Tudor-roos of Engelse roos. Het is direct gerelateerd aan de koninklijke dynastie van Tudors, die meer dan een eeuw (bijna 120 jaar) in Engeland regeerde. Het was haar vertegenwoordiger, koning Hendrik VII, die de wacht vormde, waarvan de wacht nog steeds pronkt op de flessen met de legendarische Britse gin.
Hierboven staat de volledige naam van het merk en het soort alcoholische drank, want oorspronkelijk was dit de naam voor een alcoholische tinctuur met negen ingrediënten. Maar daarvoor stond het woord “beefeater” voor de bewakers van de Tower of London. Het was oorspronkelijk hun bijnaam die ze kregen vanwege hun verslaving aan vlees.
De bodyguard-krijgers waren erg goed gevoed om hun taken uit te voeren, daarom zijn er twee versies van de oorsprong van de naam van de bewaker en dus van het merk. Een voor een – de bijnaam van de bewakers komt van de uitdrukking “rundvleeseters”, wat “vleeseters” betekent. Aan de andere kant – van de uitdrukking “bef of beffy”, vette, hartige en sterke vleesbouillon die in het dieet van de koninklijke soldaten zaten. Dit is nu de naam van het merk gin en zijn fabrikant.
Bovendien weerspiegelt het logo de nauwe relatie van Beefeater met Londen. De naam van de stad is afgebeeld in een strikt zwart schreefloos lettertype, waardoor het er contrasterend uitziet. Een ander iconisch detail is de persoonlijke handtekening van James Burrough, de oprichter van het merk. Dit is een eerbetoon aan de historische herinnering en eeuwenoude tradities die Pernod Ricard heeft geprobeerd te behouden.
Logo lettertype en kleuren
De ontwerpers kozen voor een langwerpig lettertype met kleine schreven voor het Beefeater-logo, die bijna onzichtbaar zijn. Het lettertype is eenvoudig, maar op een originele manier gedecoreerd. Het feit is dat ze zijn afgebeeld in de vorm van scherpe uiteinden en harmonieus op de letters lijken. Klassieke letters met korte, scherpe schreven verschijnen driedimensionaal vanwege de eigenaardigheden van de kleur. Het woord is in hoofdletters geschreven met minimale ruimte tussen de karakters. Tegelijkertijd lijkt “R” zoveel mogelijk op een wandelende bewaker – de kenmerkende mascotte waarnaar hij is vernoemd.
De letters zijn ongelijk in grootte: “B” en “R” zijn de langste, “FEA” zijn de kortste. Hierdoor lijkt de inscriptie op een boog. Dit ontwerp wordt al heel lang gebruikt – sinds de oprichting van het merk.
De kleur van het embleem wordt ook geassocieerd met het afzonderlijke korps van het Engelse paleis en fortwachters, de Yeomen Warders. Haar vertegenwoordigers dragen nu een uniform van dieprode kleur, als bloed en als een heraldische roos. De combinatie van scharlakenrood en bordeauxrood vormt gladde randen die elke lijn in twee delen. Het logo maakt ook gebruik van zwart, wit en een lichtgouden tint.