BAPE Logo

    BAPE Logo

    BAPE (of A Bathing Ape) is een Japans kledingmerk in stedelijke stijl dat in 1993 ontstond in Ura-Harajuku. Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio. De oprichter van het merk is Tomoaki Nagao (artiestennaam Nigo), DJ, ontwerper, ondernemer. Het modebedrijf bezit 19 winkels, ook in het buitenland – in grote steden als Los Angeles, Miami, Parijs, Londen, New York, Seoel, Shanghai, Peking en enkele andere. De Kyoto-winkel bevat ook een galerij en dient als locatie voor shows, vergaderingen en andere evenementen. In 2011 stapte het bedrijf over naar het modeconglomeraat IT Group. Na de verkoop werkte de oprichter twee jaar als creatief directeur en verliet deze in 2013.

    Betekenis en geschiedenis

    Logo BAPE

    Nigo besloot zijn eigen winkel te openen, geïnspireerd door de ideeën van Hiroshi Fujiwara, een modegoeroe. Hij werd ook meer beïnvloed door zijn ouders, die hard werkten en hem alleen lieten met speelgoed, waaruit hij modieuze stijl putte. Na zijn afstuderen aan de universiteit trad Tomoaki Nagao toe tot het tijdschrift Popeye, waar hij als redacteur diende. Vervolgens leende hij 4 miljoen yen van een zakenman die hij kende en opende samen met Jun Takahashi een winkel genaamd Nowhere. Toen besloot de aspirant-ondernemer om zijn eigen merk op te richten.

    De naam voor de winkel Nigo koos voor een heel trendy, dat is voor iedereen in Japan duidelijk. Het was gerelateerd aan het beeld uit de film Planet of the Apes uit 1968. Na erover nagedacht te hebben, besloot de oprichter hem te verslaan en hem te associëren met de Japanse cultuur. Feit is dat BAPE staat voor A Bathing Ape in Lukewarm Water, omdat het is samengesteld uit de letters van de eerste twee woorden. En de Japanners nemen meestal elke dag een bad in zeer warm water (boven +40 graden), en sommigen genieten van baden totdat het afkoelt. De uitdrukking betekent dus ironisch genoeg een rijke man die zichzelf graag verwent. Eigenlijk was dit het oorspronkelijk beoogde contingent van kopers.

    De eigenaar van het handelsmerk was actief betrokken bij de promotie ervan. Hiertoe gaf Nigo wekelijks de helft van de producten van elke genaaide batch aan vrienden, zodat ze zijn kleding konden dragen en populair konden maken. Performer Keigo Oyamada werd een van de “objecten van wandelende reclame”. Daarna liet de winkeleigenaar zich meeslepen door dj-werk en het opnemen van een album, wat ook het aanzien van het merk verhoogde. In februari 2011 stapte hij over naar de in Hong Kong gevestigde IT Group: die kocht meer dan 90 procent van de aandelen terug.

    Maar de nieuwe eigenaar veranderde het logo niet, omdat het opportuun was om het reeds goed gepromoot beeld te gebruiken, aangezien het op alle merkproducten was gedrukt. Bovendien zette hij de lijn van prenten op basis van beroemde films voort. Een van zijn meest recente samenwerkingen is met Disney (gebaseerd op de tekenfilm Ralph Breaks the Internet).

    Logo lettertype en kleuren

    BAPE Logo

    Voor camouflage wordt het BAPE-logo in de volksmond Cloud Camo genoemd. Het stelt een aap voor. Ze is een collectief beeld van de personages uit de film over de planeet van de apen, een vleugje menselijkheid en ironie over de Japanse fraseologische eenheid over liefhebbers van zorgeloos genieten in warm water. Er zijn geen specifieke gelaatstrekken – er zijn alleen gemeenschappelijke plekken waardoor de kop van het dier wordt getrokken.

    Het centrale deel is licht – het is geschilderd in een vleesgele tint. Daarin zijn verzonken plekken voor de ogen, neus, mond, voorhoofd en één wang schematisch zichtbaar. Al het andere is bedekt met dik donkerbruin haar. De aap heeft geen romp – alleen het bovenste deel van de buste en het hoofd met het gezicht. Opgemerkt moet worden dat het embleem erg populair werd omdat het vanaf het begin als print op T-shirts werd gebruikt.

    De merknaam is anders gespeld, maar het meest gebruikte lettertype was een lettertype dat aan College deed denken. Het kleurengamma is daarentegen stabiel: het bestond altijd uit twee tinten bruin – vlees en aards.