Betekenis en geschiedenis
Op de vroege logo’s van de bank stond het bedrijfssymbool: een monogram van de letters “B” en “A”. Maar dit gaat niet over Bank of America zelf, maar over zijn gelijknamige voorganger. De werkmaatschappij heeft een heel ander grafisch bord: het bevat een gestileerde Amerikaanse vlag van zes strepen van verschillende lengtes.
1969 – 1980
In 1969 werd een embleem geïntroduceerd, ontworpen door Walter Landor. De grafisch vormgever drong erop aan en wist de raad van bestuur te overtuigen. Hij bood veel opties totdat de General Counsel verklaarde dat het niet uitmaakte hoe het logo eruitzag, zolang er maar de letters “B” en “A” op stonden. Dit is hoe het monogram verscheen, dat volgens het idee de naamstempel moest imiteren. Aan de linkerkant was de inscriptie “BANK of AMERICA”.
1980 – 1998
Na verloop van tijd begon de naam onder aan het monogram te worden geschreven. “B” en “A” waren hoofdletters en de rest van de letters waren kleine letters. Het lettertype Helvetica Black gaf ze een moderne uitstraling.
1998 – 2018
Na de fusie van NationsBank en BankAmerica verscheen officieel de huidige Bank of America met een vermogen van 525 miljard USD. Een deel van dat geld ging naar het ontwerp van een nieuw logo: een rode en blauwe abstracte vorm die doet denken aan de Amerikaanse vlag. Een oplettende toeschouwer zal de letters “B” en “A” in de zes gekleurde strepen opmerken. De naam van de financiële instelling is naar links verplaatst en opnieuw blauw geverfd.
2018 – heden
In 2018 maakte het adviesbureau Lippincott dunne lijnen, veranderde kleuren, veranderde de letterkast en verhoogde de letterafstand.
Logo lettertype en kleuren
Ontwerpers hebben het zelfgevoel van Bank of America omgevormd tot een grafisch teken dat op elke creditcard en elk filiaal verschijnt. In de gestileerde vlag zijn de letters versleuteld: “B” – twee blauwe strepen en “A” – vier rode.
Het nieuwste logo gebruikt een nieuw schreefloos lettertype: de naam wordt nu in hoofdletters weergegeven. De kleuren zijn donkerder dan voor 2018, al blijft het palet hetzelfde: blauw-rode elementen op een witte achtergrond.