ATU verandert de «wielen» in het logo

ATU Logo

Het autobedrijf Auto-teile-Unger, gevestigd in de Beierse stad Weiden, is sinds 1985 bekend bij autobezitters. De korte afkorting van drie letters is bekend en de service is bijna onberispelijk, zoals blijkt uit het grote klantenbestand.

Momenteel is het bedrijf trots op zijn enorme personeelsbestand — ongeveer 10.000 mensen werken voor het comfortabele gebruik van voertuigen. En er zijn al 550 werkplaatsen geopend in Duitsland en Oostenrijk, en dit is verre van de limiet van de mogelijkheden van het merk.

ATU Nieuw Logo

Vandaag bevindt het bedrijf zich in de fase van expansie en rebranding. Dat is nodig, al was het maar omdat er vanaf het allereerste begin geen radicale veranderingen in de identiteit hebben plaatsgevonden. En de metamorfoses die nu plaatsvinden met het ontwerp van het merk geven al aan dat het bedrijf het beu is om in de ban te zijn van de creatieve tradities van de jaren tachtig, bij de tijd wil blijven, de werkelijke behoeften van klanten wil identificeren en hun problemen wil helpen oplossen .

Een bedrijf met een solide trackrecord van succesvolle activiteiten heeft niet altijd reclame of een onopvallende vermelding van zijn «persoon» nodig. Er moet ook aan worden toegevoegd dat de Duitsers, door hun mentale eigenschappen, zeer scrupuleus zijn in het zakendoen, maar niet zo creatief onderlegd als bijvoorbeeld ontwerpers uit Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en andere landen. De belangrijkste prioriteit in hun werk is om de reputatie van hun merkwaarden te evenaren, om hun bedrijf te versterken dankzij de kwaliteit van het werk, de capaciteiten van werknemers en moderne technologieën.

Logo ATU

Veel logo’s van Duitse bedrijven hebben in de regel een eenvoudig ontwerp dat kan worden herhaald door een creatieve beginner. De reden is blijkbaar dat Duitse ondernemers niet de moeite nemen een hype te creëren, een kleurrijk visitekaartje voor hun diensten, maar zich concentreren op de interne mechanismen van processen in hun systeem. Er is een logo, oké.

Deze aanpak heeft bestaansrecht. Rekening houden met de culturele verschillen van regio’s is immers van groot belang voor de lokalisatie van bepaalde diensten. Waar mensen meer vertrouwen hebben in reviews, mond-tot-mondreclame en aanbevelingen van bekenden, is er geen plaats voor een grote, flitsende banner met een kleurrijk logo met de tekst “We are the best in the industry!”.

ATU Voor en Na Logo (geschiedenis)

Duitse bedrijven zijn bij wijze van spreken bescheidener. En het feit dat ze goed thuis zijn in autotechnologie, is al lang een bekend feit. Hoeveel bekende grote technische bedrijven zijn er in Duitsland gevestigd en hoe sterk is de Duitse auto-industrie met het blote oog zichtbaar. Over de hele wereld wordt de Duitse technologie en het fatsoen van de medewerkers in deze niche gewaardeerd en geprezen.

Terugkomend op het ATU-identiteitsontwerp, moet worden gezegd dat het nieuwe logo een modernisering is van het oude. Een paar woorden kunnen de voortdurende veranderingen beschrijven — «iemand» heeft de wielen van het typelogo verwijderd in de vorm van een auto, maar heeft geen nieuwe gemonteerd. De slogan werd ook verwijderd, wat de enige manier was om zijn leidende positie op de markt te verklaren — «Autowerkplaats nr. 1».

Net als voorheen zijn de hoofdkleuren in het logo rood en wit (voor een lettertype-oplossing). De rode tint van het nieuwe symbool is meer bes en rijp.
Er zijn geen wielen — maar er is een homogeen, organisch modern logo in de beste tradities van moderne minimalistische trends. Waarom iets overbodigs toevoegen, als je al bovenaan staat?

We kunnen met vertrouwen zeggen dat rebranding zal bijdragen aan de vooruitgang van het toonaangevende bedrijf in de context van nieuwe economische en technologische innovaties.