Betekenis en geschiedenis
Wat is AT&T?
Het is een Amerikaanse telecommunicatiemagnaat, het grootste conglomeraat in de levering van lokale en interlokale telefooncommunicatie, en de op één na grootste mobiele operator in de Verenigde Staten. Hij is sinds 1885 werkzaam in de profielenmarkt.
De identiteit van de telecomgigant is beïnvloed door structurele reorganisaties en conflicten met de Amerikaanse regering, dus zijn geschiedenis is terug te voeren op AT & T-emblemen. En ze is erg rijk, want dit bedrijf is opgericht door een van de oprichters van telefonie – Alexander Graham Bell.
1885 – 1900
In 1885 werd de American Telephone and Telegraph Company opgericht op basis van de Bell Telephone Company, die zich bezighield met het leggen van kabellijnen voor langeafstandscommunicatie. Het logo weerspiegelde de naam Bell: de kunstenaars beeldden een zwarte bel af met het witte opschrift “LONG DISTANCE TELEPHONE” in een kader van drie rechthoeken.
1900 – 1921
Aan het begin van het nieuwe millennium werd het embleem rond. De woorden “LOKAAL EN” zijn toegevoegd voor de zin op de bel om de reikwijdte van het bedrijf te verduidelijken. Ook verschenen nieuwe inscripties: “AMERICAN TELEPHONE & TELEGRAPH CO. EN GEASSOCIEERDE BEDRIJVEN “in een ring,” BELL SYSTEM “in een cirkel en” 1900 “buiten geometrische vormen.
1921 – 1939
Voor regionale bedrijven werd hetzelfde logo gebruikt, maar met verschillende inscripties. In de bovenste helft van de ring stond de naam van het bedrijf en in de bel stond de zin “BELL SYSTEM”.
1939 – 1964
In 1939 werd het ontwerp van de bel enigszins gewijzigd. Het lettertype is duidelijk en streng geworden.
1964 – 1969
Het logo, aangenomen in 1964, bevatte eerst een afgekorte telecombedrijfsnaam: AT&T. Het was aan de linkerkant, boven de uitdrukking “en geassocieerde bedrijven”. Aan de rechterkant was een mini-bel in een zwarte ring.
1969 – 1982
De Amerikaanse grafisch ontwerper Saul Bass heeft het logo vereenvoudigd door alle onnodige letters te verwijderen. Hij liet alleen de afkorting “AT&T” (onder) en een blauwe, minimalistische bel in een witte cirkel (boven) achter.
1982 – 1996
De Amerikaanse regering hield niet van het feit dat AT&T een monopolie in zijn niche was. Om de situatie recht te zetten, werd het met geweld in verschillende delen verdeeld. Bovendien verbood de autoriteiten haar het oude logo te gebruiken, wat de ontwerper van Soul Bass dwong om de identiteitselementen opnieuw te ontwerpen. Hij verruilde de bel voor een wereldbol, waardoor de tekening een driedimensionaal effect kreeg.
Dit is hoe het embleem genaamd “Death Star” verscheen. De bol bestond uit twaalf blauwe lijnen van verschillende dikte, die het telecommunicatienetwerk voorstelden. Onder de gesegmenteerde cirkel stond, zoals eerder, de inscriptie “AT&T” in Omnes.
1996 – 2005
In 1996 werd de geïmproviseerde wereldbol met vier lijnen verkleind, maar de grootte veranderde niet omdat de resterende acht lijnen werden vergroot.
2005 – 2015
Toen het bedrijf fuseerde met SBC Communications, kreeg het logo een volledig 3D-effect. Om dit te doen, werd een radiaal verloop toegevoegd, de blauwe en witte lijnen werden verwisseld en de wereld had duidelijke grenzen. De wijzigingen waren bedoeld om het groeiende aanbod van AT & T-diensten te symboliseren. De letters in de inscriptie zijn nu kleine letters. De auteur van het nieuwe ontwerp is het adviesbureau Interbrand.
2015 – heden
In 2015 ondernam Interbrand opnieuw een herontwerp met AT&T Brand Identity & Design. Ze ontwikkelden de huidige versie van het embleem, waarbij de witte en blauwe strepen weer werden omgedraaid. Cirkel tweedimensionaal zoals Death Star in 1982. Belettering verplaatst naar hoofdletters.
Logo lettertype en kleuren
Het grafische element was vroeger driedimensionaal, maar de leidinggevenden van AT&T vonden dat de 2D-versie het imago van het bedrijf beter weerspiegelde. Het combineert stijl, eenvoud, veelzijdigheid en de afwezigheid van onnodige details. Wat betreft de betekenis van de cirkel, het blijft een wereldbol, die het globale karakter van het merk symboliseert. Lijnen vertegenwoordigen op hun beurt telecommunicatieverbindingen tussen steden.
Van 1969 tot 2005 werd de tekst op het logo in Omnes geschreven. In 2005 zijn de ontwerpers overgestapt op Avenir Medium, gemaakt door Adrian Frutiger. Bovendien veranderde AT&T tijdens de ontwikkeling niet alleen de stijl van de inscriptie, maar ook de grootte van de letters: tot 2015 waren ze in kleine letters – een atypische oplossing voor de meeste bedrijven.
Wat betreft de kleurafstemming, is er een vloeiende overgang van het klassieke zwart-wit monochroom naar het kenmerkende zwart-wit-blauwe palet.