In de jaren zeventig. er was een revolutie in de videogamesector, waardoor een nieuwe niche-industrie werd geboren. In die tijd begonnen consolemakers net op te duiken, en onder hen was Atari. Het kwam op de markt in 1972, maar was tot 1984 bezig met de productie van speelautomaten. Het bedrijf lanceerde zijn eerste settopbox in 1977 en vormde daarmee een vruchtbare bodem voor de volgende generatie interactief entertainment. De beroemdste speelhal was PONG, een tafeltennissimulator die ’s werelds eerste commercieel succesvolle videogame werd.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Atari?
Atari is een legendarisch merk voor de ontwikkeling en release van computerspellen dat een enorme impact heeft gehad op de hele game-industrie. Het werd opgericht in 1972 en was tot 1984 de leider op de markt voor videogames, en werd toen door de crisis opgesplitst in verschillende bedrijven.
Al 50 jaar is het merk erin geslaagd om vele namen en eigenaren te veranderen. Het was eerst bekend als Atari Inc. en was eigendom van de makers – Ted Dabney en Nolan Bushnell. Het werd in 1977 gekocht door Warner Communications. In 1984, toen de computergame-industrie sterk begon te dalen, werd het grootste deel van de divisie eigendom van de Pools-Amerikaanse zakenman Jack Tramiel en kreeg de naam Atari Corporation. De overige activa werden omgedoopt tot Atari Games, Inc., maar Warner Communications kon het handelsmerklogo niet langer gebruiken zoals het oorspronkelijk bestond.
In 1998 kocht Hasbro Interactive de consoles en arcade-machines en noemde het Atari Interactive. Toen werd het interactieve entertainmentmerk, samen met Hasbro, onderdeel van Infogrames Entertainment. Het nieuwe moederbedrijf verwierf alle resterende aandelen van Atari Inc. en in 2009 veranderde ze haar eigen naam in Atari, SA.
Er waren dus veel Atari-divisies in de wereld die uiteindelijk werden samengevoegd. Bovendien is het enige dat een modern bedrijf verbindt met zijn voorganger (vóór de splitsing) de naam en het logo. De merknaam is in gebruik sinds 1972 en is in de loop van 50 jaar verschillende keren gewijzigd, maar alle aanpassingen leken erg op elkaar. De eigenaren behielden het traditionele merkimago, want het iconische embleem was bekend bij verschillende generaties gamers: het sierde zonder uitzondering alle gokautomaten en consoles. Toegegeven, de ontwikkelaars hebben er kleine wijzigingen in aangebracht, zodat elk model zijn eigen symbool had.
1972 – 2002
Het iconische Atari-logo wordt toegeschreven aan de interne grafisch ontwerper George Opperman, die ooit Opperman-Harrington Inc. De eerste eigenaren van handelsmerken, Ted Dabney en Nolan Bushnell, huurden hem in om de arcade-machines te ontwerpen.
Bushnell was ook betrokken bij creatief directeur George Faraco bij de creatie van het logo. De medeoprichter van het bedrijf gaf George Opperman een duidelijke maar uitdagende taak. Hij wilde een herkenbaar symbool krijgen, bestaande uit meerdere dikke lijnen, zodat de tekening op elk medium kan worden gereproduceerd en zelfs op grote afstand herkend kan worden.
De ontwerper zorgde voor meerdere conceptuele versies die aansloten bij de wensen. Nolan Bushnell koos er één uit: een zwarte abstracte figuur uit drie fragmenten. Er was een brede verticale lijn in het midden van het beeld. Links daarvan was een boog die eruitzag als een grafiek van een toenemende functie, en rechts was een gespiegelde strook in de vorm van een afnemende functie. Een lege ruimte naast het symbool werd ingenomen door het zwarte opschrift “ATARI”. Opperman ontwierp het lettertype zelf door de bovenhoeken van zowel “A” als “R” af te ronden. Tegelijkertijd viel de letter “R” erg op, omdat het bovenste deel open was.
Dit logo maakte zijn debuut in advertenties en op de Space Race-gokautomaat in 1973. Voor zover bekend onderging het kleine wijzigingen na de verkoop, maar bereikte het 2002 bijna in zijn oorspronkelijke vorm.
Warner Communications, dat het merk Atari in 1977 overnam, was van plan een wereldwijd herontwerp te maken en ondervroeg zelfs gamers om te zien of ze de nieuwe of oude versie van het logo leuk vonden. Het bleek dat fans van videogames het klassieke icoon steunden, dat herkenbaarder bleek te zijn dan de beroemde Mickey Mouse. Dus de divisie behield het oorspronkelijke symbool van $ 3.000 en de leidinggevenden van Warner Communications gaven $ 100.000 volledig zinloos uit.
2002 – 2003
In 2002 veranderden de ontwikkelaars het uiterlijk van het logo door het in een rode rechthoek te plaatsen. Het patroon van drie multidirectionele lijnen werd verkleind en geïntegreerd in het woord “ATARI”: het nam de plaats in van de middelste letter “A”. De belettering is nu wit om beter op te vallen tegen de lichte achtergrond. Wat het lettertype betreft, zijn de verhoudingen enigszins aangepast, waarbij de ontwerpers de bovenhoeken “T” hebben afgerond voor symmetrie.
2003 – 2010
Het eerder gebruikte donkerrood is lichter gemaakt en heeft een rijke tint gekregen. De vorm van de Atari-graphic is enigszins veranderd: de ontwikkelaars hebben de onderste randen van de lijnen verbreed, zodat de zijbogen eruitzien als twee hoorns, en de centrale verticale strook lijkt op de bovenkant van een trombone. Deze versie van het logo verscheen voor het eerst op de cover van de videogame Putt-Putt: Pep’s Birthday Surprise uit 2003.
2010 – heden
In 2010 keerde het bedrijf terug naar klassiek design. Het lettertype en het drieregelige patroon zien er nu hetzelfde uit als in het begin van de jaren zeventig. Het bijschrift wordt verkleind en onder de afbeelding geplaatst, waarbij beide elementen in een rode rechthoek met afgeronde hoeken worden geplaatst. De alternatieve versie bevat een kleine rode badge (links) en de merknaam (rechts) op een witte achtergrond.
De Atari-branding symboliseert retro-videogames en blijft zelfs nu, bijna een halve eeuw sinds de oprichting, relevant. In termen van legende kan het alleen worden vergeleken met een Nike swoosh, maar het is veel logischer dan een simpele tik.
Volgens George Opperman zelf dacht hij bij het maken van het logo aan de videogame PONG. De ontwerper liet zich inspireren door de dynamiek van de arcade: hij stelde zich voor dat een bewegende bal die van twee kanten de middenlijn raakt, deze zou kunnen buigen. Opperman belichaamde dit idee in een geometrisch patroon, zoals gerapporteerd in een interview uit 1983.
De auteur gaf toe dat hij lang heeft nagedacht over de beste manier om de letter “A” te stylen, die iconisch is voor het merk Atari. En toen wilde hij PONG zien spelen, en alles viel op zijn plaats. Overigens zien velen een pingpongnet (verticale streep) en twee rivalen (bogen aan de zijkanten) in het logo. Iets minder vaak wordt een abstracte tekening geassocieerd met de berg Fuji, een Japans personage of religieuze symbolen. Maar in feite heeft hij niets met hen te maken.
Nolan Bushnell noemde op zijn beurt alle theorieën “bullshit”. In een reactie op een interview met George Opperman nam de oprichter van Atari de twijfels over het ontwerp weg en zei dat het logo geen verborgen betekenis heeft. Naar zijn mening is het gewoon een patroon van drie dikke lijnen zonder enig concept. In ieder geval is het iconische symbool bewaard gebleven en is het een “leidende ster” geworden in de geschiedenis van videogames.
Logo lettertype en kleuren
De originele belettering is ontworpen door dezelfde ontwerper die het Atari-symbool bedacht. Hij maakte de hoeken van de letters gedeeltelijk afgerond en beeldde de hoofdletter “R” af met een enkele gebogen lijn. Eind jaren negentig werd het lettertype SF Atarian System gemaakt op basis van het woordmerk. De uitgever is ShyFoundry. De traditionele logokleur is rood. Het wordt meestal gecombineerd met wit. De moderne versie maakt gebruik van de heldere en rijke tint # E5141E.