ASDA Logo

  ASDA Logo

  ASDA is een winkelketen van supermarkten. Tegenwoordig wordt het erkend als een van de grootste in het VK. Het werd opgericht in 1949 en is ontstaan ​​in Knottingley (Wakefield uit West Yorkshire). Momenteel is het hoofdkantoor verhuisd naar de stad Leeds.

  Betekenis en geschiedenis

  ASDA Logo Geschiedenis

  Wat is ASDA?

  ASDA is de naam van de Britse supermarktketen met het hoofdkantoor in Leeds. Ze verkoopt een verscheidenheid aan retailproducten, waaronder kleding en voedsel. Tegenwoordig vormen deze winkels de op één na grootste keten van het land.

  De naam van de supermarkten heeft zich historisch ontwikkeld omdat het bestaat uit twee namen van ondernemers die met de handel te maken hebben. In feite waren het boeren die aanvankelijk met vee en zuivelproducten te maken hadden. Dit zijn de families Asquith en Dairies. Ze kwamen op verschillende manieren het bedrijf binnen. De broers Peter en Fred Asquith hadden verschillende eigen slagerijen en hun eerste winkel werd geopend in het voormalige gebouw van de bioscoop van de stad.

  Het bedrijf breidde vervolgens uit en verwierf rivaliserende bedrijven door te fuseren met Associated Dairies en Farm Stores Ltd. Dit is waar de naam ASDA vandaan komt. Dit zijn de eerste twee letters van elke achternaam: Asquith + Dairies. Het was deze versie die later als basis voor het logo werd genomen. Het tekstformaat heeft wortel geschoten omdat het het meest geschikt is voor een winkelketen, omdat het allereerst een duidelijk en leesbaar bord nodig heeft.

  1965 – 1968

  Asda Queens Logo 1965-1968

  In 1965 kocht het gespecialiseerde bedrijf GEM ASDA Stores Ltd. en noemde ASDA Queens, wat dit weerspiegelt in het logo. Het heeft een langwerpige “Q” met een grote kroon, waarvan elke straal een verkooppunt symboliseert dat vanuit het midden komt. Aan de rechterkant staat “ASDA” in kleine letters en “Queens” in grote letters. Logo-indeling – zwarte letters op een witte achtergrond.

  1968 – 1970

  ASDA Logo 1968-1970

  Eind jaren 60 van de vorige eeuw voerde het management van het handelsplatform een ​​rebranding uit. Het resultaat is een afgekorte naam en een nieuw logo. Dit is een laconieke inscriptie – “ASDA”. De auteurs hebben er niets aan toegevoegd – er staat maar één woord in, gemaakt volgens de canons van de grammatica: met de eerste hoofdletter en de rest in kleine letters.

  1970 – 1981

  ASDA Logo 1970-1981

  Op dat moment kreeg het embleem een ​​rechthoekige achtergrond en een grafisch element bestaande uit een druppelvormige punt en een golf. De ontwikkelaars hebben ook het woord “SUPERSTORES” toegevoegd omdat winkels de status van supermarkt hebben gekregen. In tegenstelling tot het titelblok, is het nieuwe gemaakt in een dun lettertype.

  1981 – 1985

  ASDA Logo 1981-1985

  De ontwerpers hebben het oude logo herwerkt en gemoderniseerd. Het ziet eruit als een horizontaal langwerpige ruitvormige rechthoek en is oranje gekleurd. Het blauwe pictogram is aan de linkerkant met een witte achtergrond. Aan de rechterkant is het woord “ASDA”, hieronder – “SUPERSTORES”. De letters in beide inscripties zijn veel dunner dan voorheen.

  1985 – 1994

  ASDA Logo 1985-1994

  In 1985 begon het tijdperk van brede borden die nauw met elkaar verbonden waren. Tussenruimten “A” zijn geel gekleurd (bij de eerste letter) en rood (bij het laatste teken). Al het andere is mintkleurig.

  1994 – 2002

  ASDA Logo 1994-2002

  Het management besloot de oude versie te schrappen en keurde een nieuwe goed, zonder veelkleurige hiaten. De ontwikkelaars veranderden ook de muntgroen in een lichte olijf. Deze versie werd op televisie gebruikt en was bedoeld voor reclame.

  1999 – 2002

  ASDA Logo 1999-2002

  Parallel aan het vorige embleem was er ook een ander – met diepe schaduwen en een 3D-effect. Het is mintgroen geverfd.

  2002 – 2008

  ASDA Logo 2002-2008

  De correcties van het logo uit die periode hadden voornamelijk betrekking op de schaduwen: ze werden verwijderd.

  2008 – 2015

  ASDA Logo 2008-2015

  De ontwerpers hebben een felgroene tint aan de letters toegevoegd.

  2015 – 2017

  ASDA Logo 2015-2017

  In 2015 introduceerde de winkelketen ASDA een frisse versie van het logo – met het icoon van het moederbedrijf Walmart. Boven, achter de eerste letter, bevindt zich een sprankelend element in de vorm van korte oranje stralen die in een cirkel zijn gerangschikt.

  2017 – heden

  ASDA Logo 2017-vandaag

  Na het wegvallen van het logo met de “vonk” heeft de administratie van het handelsnetwerk de versie van 2015 geretourneerd. Hij is het die nu wordt gebruikt.

  Logo lettertype en kleuren

  ASDA Logo

  De transformatie van het ASDA-logo vond vaak plaats, maar niet op grote schaal. Dit komt door constante veranderingen in het handelsnetwerk en de gedwongen rebranding. Visueel veranderde het beeld van maximum naar minimum: gaandeweg verdwenen grafische elementen, nam de dikte van letters af en nam het aantal kleine details af. Het resultaat van deze modernisering was een eenvoudig, laconiek, begrijpelijk embleem van heldergroene kleur. Het is informatief, ziet er goed uit op etiketten en advertenties en dient als een uitstekend teken.

  Logo ASDA

  Het ASDA-logo is in een geometrisch schreefloos lettertype dat lijkt op Futura ExtraBold. Het lettertype is gemaakt door ontwerper Paul Renner. Het kleurenschema van de identiteit is bijna altijd in verband gebracht met groen, met uitzondering van de eerste vier versies: zwart, bruin en twee wit. Op verschillende momenten werd het embleem ook olijf-, munt-, licht- en donkergroen gemaakt. Ze is nu geschilderd in Lemon Lime # 78BE21.