AOL Logo

    AOL Logo

    Het mediaconglomeraat AOL werd opgericht in 1985. Toen heette het echter Quantum Computer Services en was een klein bedrijf dat het online platform Q-Link voor Commodore-computers lanceerde. Het project breidde zich uit, ontwikkelde zich en kende succes, dus in 1989 kreeg het een meer representatieve naam: America Online. In de loop van de tijd werd het afgekort tot het acroniem AOL en de service zelf is een enorm portaal geworden waar je alle inhoud kunt vinden, van forums tot games.

    Betekenis en geschiedenis

    AOL Logo Geschiedenis

    Wat is AOL?

    AOL is een acroniem dat staat voor America Online. Dit was de naam van de Amerikaanse holding die mediabronnen bezit. Het werd in 2021 verkocht aan Apollo Global Management en wordt nu onderdeel van het Yahoo-merk.

    Nu omvat het mediabedrijf tientallen divisies die verschillende gebieden vertegenwoordigen: interactieve video, kabelsystemen, uitgeverijen, netwerken, educatieve bronnen en nog veel meer. Ze zijn allemaal verenigd onder het merk AOL, dat niet alleen verschilt van de concurrenten door de geavanceerde functies, maar ook door het minimalistische logo.

    1983 – 1985

    Control Video Corporation Logo 1983-1985

    In 1983 verscheen de verre voorganger van AOL, Control Video Corporation. Dit bedrijf werkte slechts twee jaar en presenteerde slechts één product: het GameLine-portaal. Ze werd ook herinnerd vanwege haar verbale handelsmerk. Het zag eruit als een donkerblauwe rechthoek met twee witte bijschriften: een grote afkorting “CVC” en een kleine uitdrukking “Control Video Corporation”.

    1985 – 1991

    Quantum Computer Services Logo 1985-1991

    Nadat CVC failliet ging, werd Quantum Computer Services op basis daarvan opgericht. Het logo van de nieuwe organisatie was duidelijk anders dan de vorige: de ontwerpers verwijderden de donkere achtergrond en schreven het woord “Quantum” in cursief pixellettertype. Elke letter is onderstreept en gekleurd in een andere kleur.

    1991 – 2004

    America Online Logo 1991-2004

    In 1989 veranderde het bedrijf zijn naam in America Online. Dit beïnvloedde haar visuele identiteit, met als middelpunt een driehoek met daarin twee halve cirkels. Volgens de legende was het oorspronkelijke symbool gebaseerd op een tekening die op een servet was gekrabbeld. Bedrijfsleiders sprongen op het idee en gingen naar een ontwerpstudio om het eenvoudige patroon om te zetten in een America Online-embleem.

    De blauwe driehoek symboliseerde de hoofdletter “A” en de vortex zag eruit als “O”. Hieronder stond de volledige naam van het bedrijf, geschreven in twee regels. Het eerste woord was in een strikt schreefloos lettertype. De tweede helft van de tekst imiteerde handschrift.

    1996 – 2004

    AOL Logo 1996-2004

    In 1996 verscheen een logo met de afkorting AOL en een krul in een driehoek. Het werd de volgende acht jaar met tussenpozen gebruikt.

    2004 – 2006

    America Online Logo 2004-2006

    Toen het bedrijf enorm populair werd, besloten de eigenaren het logo te wijzigen. De meningen van talrijke focusgroepen werden het belangrijkste referentiepunt. Het bleek dat mensen de driehoek leuk vonden, omdat ze stabiliteit voelden, en de wervelwind daarentegen werd geassocieerd met gevaar en veroorzaakte wantrouwen.

    Ontwerpers van merkstudio Desgrippes Gobe verwijderden de werveling en vervingen deze door een blauwe cirkel in een witte ring. Ze hebben ook een driehoek op een van de hoeken geplaatst om het op een grote pijl te laten lijken. De aanwijzer was vooruit gericht naar de toekomst en symboliseert de voortdurende beweging en toewijding van America Online aan uitmuntendheid. Hij definieerde een nieuwe merkpositionering.

    De bedrijfsnaam verschoof naar links en werd geschreven in gestroomlijnde schreefloze blokletters. Het lettertype paste goed bij de afgeronde zijden van de driehoek. De vloeiende lijnen toonden openheid en vriendelijkheid.

    2006 – 2009

    AOL Logo 2006-2009

    Toen het bedrijf zijn volledige naam liet vallen, moest het het logo opnieuw bijwerken. De versie 2004-2006 werd als basis genomen. De ontwerpers hebben America Online simpelweg vervangen door het korte AOL-bijschrift, waarbij het lettertype met afgeronde hoeken en het iconische geometrische symbool behouden blijft.

    2009 – heden

    AOL Logo 2009-vandaag

    Het huidige merklogo is het resultaat van nauwgezet werk van Wolff Olins. Hij veranderde de identiteit van het mediaconglomeraat volledig om een ​​nieuwe ronde in zijn geschiedenis te markeren. De ontwerper plaatste letterlijk een punt op de driehoek met een cirkel. Na de naam van het bedrijf staat dit leesteken echt afgebeeld, dat volgens het idee van de auteur volledigheid en vertrouwen symboliseert.

    “AOL” ziet er niet langer uit als een afkorting omdat alleen de letter “A” in hoofdletter blijft. Daarom besloot het bedrijf onafhankelijk te zijn van het oude concept van America Online en een volledig nieuwe branding te creëren. Critici prezen de veranderingen, zoals blijkt uit de overwinning van het logo tijdens de Brand New Awards 2009.

    Logo lettertype en kleuren

    AOL Logo

    Samenzweringstheoretici geloofden dat de oorspronkelijke driehoek van AOL op de andere kant van de Great Seal leek. Ze zagen hierin een geheime betekenis: het leek hen dat het mediaconcern verbonden was met de Illuminati-samenleving. Om van dergelijke associaties af te komen, hebben bedrijfsleiders de driehoek op zijn kant gedraaid. Dus het ‘alziende oog’ veranderde in een pijl – een symbool van voorwaartse beweging.

    In de nieuwste versie van het logo zijn geometrische vormen verdwenen. Ze werden vervangen door de gebruikelijke zwarte stip, die moet worden geïnterpreteerd als het steunpunt voor alle AOL-producten.

    Logo AOL

    Voor de inscriptie werd een niet-standaard schreefloos lettertype gebruikt. Het lijkt tegelijkertijd op Helvetica Bold, Futura Heavy en Gill Sans Bold, maar de verschillen zijn vrij groot als je naar de vorm van de individuele slagen kijkt. Het kleurenschema daarentegen is heel eenvoudig: zwarte letters op een witte achtergrond.