ANZ Logo

  ANZ Logo

  ANZ is een multinationale financiële en bancaire structuur. De volledige naam is Australia and New Zealand Banking Group Limited. Het is de op een na grootste bank in Australië in termen van activa, derde in termen van marktkapitalisatie en vierde in termen van bevolkingsdekking. Deze organisatie werd een onafhankelijke dienst in de herfst van 1951 na de fusie van twee van de grootste marktspelers: Union Bank of Australia Limited en Bank of Australasia. Het hoofdkantoor is momenteel gevestigd in Melbourne, vanwaar het samenwerkt met zowel Nieuw-Zeelandse als Australische klanten.

  Betekenis en geschiedenis

  ANZ Logo Geschiedenis

  Te oordelen naar de bedrijven die ANZ hebben opgericht, gaan de wortels ver terug. Bank of Australasia verscheen in 1835 en fuseerde vervolgens met een andere gespecialiseerde instelling – Cornwall Bank, opgericht in Launceston (Van Diemens Land) in 1828. En Union Bank of Australia werd opgericht door een groep individuen onder leiding van de bankier George Fife Angas. Vervolgens vonden een aantal belangrijke fusies plaats, die de structuur van de moderne financiële dienst en het logo ervan beïnvloedden.

  Aanvankelijk was het bedrijf actief in Europa en aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw haalde het zijn registratie over vanuit het VK en vestigde het zich in Australië. Nu is het een uitgebreide internationale bankorganisatie. Het heeft veel dochterondernemingen die actief zijn in 34 landen en bijna 10 miljoen mensen over de hele wereld van dienst zijn. Op het grondgebied van Australië heeft de bank 570 vestigingen, waar 6 miljoen klanten zijn.

  Elke belangrijke fase van het werk van ANZ werd weerspiegeld in de verandering van identiteit. Deze financiële instelling heeft haar officiële attributen vier keer gewijzigd. En in totaal heeft hij vijf logo’s.

  1951 – 1970

  ANZ Logo 1951-1970

  Het debuutembleem werd gemaakt zodra twee grote banken ANZ vormden. Het klassieke schild werd als basis genomen – breed aan de bovenkant en smal aan de onderkant. De ontwikkelaars hebben het in drie delen opgedeeld. Het bovensegment bevatte een afkorting die de volledige naam van de bankorganisatie bevatte. Het waren dunne witte schreven tegen een brede blauwe streep. Het middelste deel was in tweeën gedeeld en bevatte een dunne witte lijn met drie ronde borden. De onderkant was vormgegeven als een schaakbord: het bestond uit blauwe en witte vierkanten die elkaar afwisselden.

  1970 – 1988

  ANZ Logo 1970-1988

  In 1970 ondernam de bank een herontwerp en koos voor een visueel complex maar zeer vooruitstrevend logo. Het nieuwe concept was minimalisme, waarvoor de auteurs alle onnodige details weggooiden en zich alleen concentreerden op de naam van de dienst. Als resultaat veranderde het embleem in drie grote geometrische vormen: de driehoek stond voor “A”, de verticale rechthoeken voor “N” en “Z”. Hun ontwerp was uniek omdat het uit mini-elementen bestond. De eerste letter bestond uit een driehoek en een trapezium, de andere twee bestonden uit driehoeken en ruiten die in de spiegel waren gedraaid. Ze werden gescheiden door witte diagonale lijnen.

  1988 – 2001

  ANZ Logo 1988-2001

  Na het herontwerp werd de inscriptie “ANZ” beter leesbaar, omdat het management van de bank de versie met enorme geometrische vormen verliet. In het bijgewerkte embleem was het midden van alle letters lineair: het bestond uit een afwisseling van vier witte en drie blauwe strepen van dezelfde breedte. Maar de tekens zelf bleven enorm en ze bevatten ook rechthoeken, vierkanten, driehoeken, maar van een kleinere afmeting. Ook het palet is veranderd: in plaats van zeegroen werd kobalt gebruikt.

  2001 – 2009

  ANZ Logo 2001-2009

  De ontwikkelaars hebben de identiteit van de bank opnieuw herzien en een licht gecorrigeerde versie van het oude logo aangeboden. Hij kreeg een hemelse tint en cursieve letters. Sommige zijn afgerond op de hoeken om niet alleen een gevoel van betrouwbaarheid, maar ook loyaliteit bij klanten op te wekken.

  2009 – heden

  ANZ Logo 2009-vandaag

  Het aantal rijstroken werd teruggebracht van vier naar één. Hoewel de cursivering verdwenen is, is de ronding van de hoeken behouden. Ook de kleur bleef hetzelfde. Er was echter ook een innovatie: een icoon dat de ontwerpers rechts van de banknaam plaatsten. Het is een abstract grafisch element. Een persoon en een bloem zijn er tegelijkertijd versleuteld in. Dat wil zeggen, een snelgroeiende gebruiker van de bank. Het bevat de opwaartse groeidynamiek. Rechts en links zijn halve schijven, daarboven is een open cirkel met een wit centrum. Alle elementen zijn blauw gekleurd.

  Logo lettertype en kleuren

  ANZ Logo

  De symbolen van deze bankinstelling veranderden van eenvoudig naar complex. Was er eerder maar één element in het logo, nu zijn er twee: een naam en een persoonlijk teken. Maar het kleurenschema ging over van het embleem naar het embleem. Ze was altijd blauw – alleen de tinten varieerden. Het embleem in de vorm van grote geometrische vormen gestileerd als letters ziet er bijzonder futuristisch uit. Trapezium, langwerpige ruit en twee soorten driehoeken waren oorspronkelijk samengesteld tot letters.

  Logo ANZ

  Ondanks de aanwezigheid van de tekst kunnen we in dit geval niet spreken van een standaardlettertype, omdat de inscriptie is gemaakt in een individueel lettertype dat is gestileerd als strikt geometrische symbolen. Bij duidelijke inscripties is het lettertype Sans Serif gebruikt. Bovendien hebben moderne letters nooit serifs gehad, en de afkorting zelf is in hoofdletters. Het kleurenschema bevat alleen blauw in verschillende variaties – van smaragd tot hemels.