American Express Logo

  American Express Logo

  American Express is een van de twintig grootste banken in de Verenigde Staten, dat in 2019 in de top dertig van meest waardevolle merken ter wereld terechtkwam. Het werd in 1850 opgericht als rederij, maar is in de loop van de tijd uitgebreid met een divisie financiële dienstverlening.

  Betekenis en geschiedenis

  American Express Logo Geschiedenis

  Wat is American Express?

  American Express is een van de twintig grootste banken in de Verenigde Staten.

  AmEx heeft een ongelooflijke erfenis. Toen ze in de scheepvaart zat, stond op haar logo een waakhond. In 1915 begon American Express kaartjes voor schepen en treinen te verkopen, zodat de wereld een deel van zijn identiteit werd. Toen wendde het bedrijf zich tot geldoverdrachten en maakte het belangrijkste ontwerpelement van een portret van een Romeinse gladiator. Maar tegelijkertijd waren de belangrijkste emblemen tekst.

  1853 – 1974

  American Express Logo 1853-1974

  Lange tijd werd de inscriptie “AMERICAN EXPRESS CO.” Gebruikt als logo, uitgevoerd in een oud schreeflettertype. De letters waren wit in het midden en zwart aan de randen.

  1974 – 2018

  American Express Logo 1974-2018

  In 1974 verscheen het bekendste symbool van het bedrijf – de zogenaamde Blue Box. De eerste versie zag eruit als een tweeregelig “AMERICAN EXPRESS” -opschrift in een blauw vierkant. De letters werden van elkaar gescheiden door brede witte lijnen, maar op sommige plaatsen liepen ze samen.

  2006 – 2018

  American Express Logo 2006-2018

  In het nieuwe millennium hebben ontwerpers het palet veranderd en een verloop toegevoegd met een vloeiende overgang van wit naar blauw. Het midden van de lichtvlek bevond zich in de linkerbovenhoek van het plein.

  2018 – heden

  American Express Logo 2018-vandaag

  In 2018 heeft brandingbureau Pentagram het AmEx-logo vernieuwd zodat het geschikt is voor digitale media. De ontwerpers hebben het verloop gewist en de afbeelding plat gemaakt, waardoor het aantal pixels is verminderd. Hierdoor werden de letters beter leesbaar.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo American Express

  Het Blue Box-symbool verenigt verschillende bedrijfsonderdelen van American Express. Het is in gebruik sinds 1974, maar alleen de nieuwste versie wordt als het meest expressief beschouwd en ziet er op elke schaal goed uit.

  Het hele gebied van het plein is helderblauw, behalve de witte lijnen die de bedrijfsnaam schetsen. Speciaal voor het AmEx-logo zijn in 1974 contourbrieven gemaakt. In 2018 heeft typograaf Jeremy Mickel de letters opnieuw ontworpen door een aantal borden te veranderen en te scheiden.