Alexa Logo

  Amazon Alexa Logo

  Alexa is in 2014 ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Amazon. Het dient als een virtuele assistent, en zijn zogenaamde “skills” gaan veel verder dan het vinden van informatie, het instellen van alarmen en het afspelen van muziek. Dit is een voorbeeld van een opkomende kunstmatige intelligentie die wordt geïntegreerd in slimme huistechnologie voor afstandsbediening. Alexa heeft nu meer dan 90.000 functies, van het inschakelen van de magnetron tot het waarschuwen voor slecht weer.

  Betekenis en geschiedenis

  Alexa Logo Geschiedenis

  Wat is Alexa?

  Alexa is de ontwikkeling van Amazon, een programma dat de behoeften van gebruikers leert en verschillende opdrachten uitvoert. Het was oorspronkelijk ingebouwd in slimme Amazon Echo-luidsprekers.

  Zoals de ontwikkelaars van Alexa toegaven, is hun project een poging om het sprekende boordsysteem Enterprise uit sciencefictionfilms en Star Trek-series na te bootsen. Bovendien concentreerden Amazon-medewerkers zich niet alleen op de technische component. Ze hebben veel aandacht besteed aan branding, dus beide logo’s van het programma (zowel de oude als de nieuwe) bevatten de naam in het bedrijfslettertype.

  Het woord “Alexa” zelf werd gekozen vanwege zijn geluid – voornamelijk vanwege de harde medeklinker “x”. De makers van de virtuele assistent wilden dat de naam goed zou worden herkend in de spreektaal, omdat het een activeringszin moest worden. Daarnaast doet Alexa denken aan de Alexandria Library, een plek waar duizenden nuttige informatieboeken worden verzameld.

  2015 – 2017

  Amazon Alexa Logo 2015-2017

  Naast de slimme Echo-luidsprekers is een door Amazon ontwikkelde virtuele assistent verschenen. Zijn woordmerk bestond uit twee delen. De linkerkant zag eruit als het logo van het moederbedrijf dat bekend staat als Amazon Smile. Hij kreeg deze bijnaam vanwege de pijl die van “a” naar “z” ging en echt op een glimlach leek. Dit originele element is het resultaat van het werk van het bureau Turner Duckworth. Het moet letterlijk worden genomen: de elektronicafabrikant zorgt voor alle klantwensen – “van A tot Z”.

  Aan de rechterkant was de inscriptie “alexa” in kleine letters. De ontwerpers gebruikten daarvoor een dunner lettertype met rechte lijnen. De letters waren geverfd in verschillende blauwtinten die van licht (boven) naar donker (onder) gingen.

  2017 – 2019

  Amazon Alexa Logo 2017-2019

  Na het herontwerp van 2017 verdween de beroemde pijl en werden beide woorden hetzelfde gespeld. De nieuwe versie van het lettertype is gebaseerd op de oude, maar ze hebben alleen de omtrek van de tekens gemeen. De details zijn anders: er zijn bijvoorbeeld geen korte bochten aan de uiteinden van de slagen en de hoeken van de “e” zijn afgerond. De belettering is volledig grijs en valt niet meer op in twee kleurblokken. Aan de linkerkant is een blauwe ring met een witte dialoogwolk erin.

  De Alexa-afbeelding heeft een dubbele betekenis. Ten eerste symboliseert de dialoogwolk de spraakbesturingsfunctie, omdat de virtuele assistent reageert op de gesproken commando’s. Ten tweede lijkt de blauwe ring precies op de heldere decoratieve strip die langs de bovenrand van de slimme Echo-luidsprekers loopt. Alles bij elkaar zorgen voor een herkenbare merkidentiteit.

  Amazon Alexa Logo

  Bij het kiezen van een lettertype lieten ontwerpers zich leiden door één regel: het moet duidelijk, begrijpelijk, eenvoudig en leesbaar zijn. Daarom heeft het logo een eigen grotesk genaamd Amazon Ember Display. Het is het hoofdlettertype van het bedrijf, samen met Bookerly for Hint.

  De kleuren komen overeen met het officiële palet. Wit (#FFFFFF) werd gebruikt voor de achtergrond, inktvisinkt (# 232F3E) voor de letters en een individuele lichte tint blauw bekend als Alexa blue (# 00CAFF) voor het ringvormige grafische symbool.

  2019 – heden

  Alexa Logo 2019-vandaag

  Het huidige logo bevat een enkele “Alexa” -lettering in lichtblauw. Terwijl het zwarte woord “Amazon”, dat voorheen voorop ging, door de ontwerpers werd verwijderd. Het lettertype is in kleine letters en bestaat uit lichte, eenvoudige, gehakte letters met vrije tussenruimte. Onder de naam van het programma staat een merkglimlach, bestaande uit een boog met aan het eind een wijzer. De pijl beslaat de gehele onderste ruimte, beginnend bij de eerste “a” en eindigend bij de tweede “a”. De ontwikkelaars hebben het verloop verwijderd dat in de debuutversie zat.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Amazon Alexa

  Het woord “Alexa” is geschreven in een aangepast lettertype genaamd Amazon Ember Display. Het is de belangrijkste, samen met Bookerly voor Hint, die ook door het bedrijf wordt gebruikt om de site te ontwerpen. Het kleurenpalet wordt verschoven naar een koud spectrum, zonder verloopovergangen. Daarom zijn nu zowel de pijl als de tekst in een rustige blauwe tint geschilderd.

  Alexa Logo