ABC heeft een nieuw logo (Deja vu?)

ABC Logo

Er zijn gevallen in de designwereld waarin het vergeten oude beter is dan het nieuwe. Er zijn ook gevallen waarin een nieuwe identiteit een spijker stevig in een doos slaat met een oud logo, dat lang en lang verborgen is op de zolder van de geschiedenis. En er zijn gevallen waarin het idee van de auteur van de ontwerper helemaal niet kan worden begrepen, het lijkt erop dat je dit logo of grafisch element al hebt gezien, er is een gevoel van déjà vu.

ABC Nieuw Logo

Een indicator van merkstabiliteit is waarschijnlijk het conventionele en conservatisme van het visuele ontwerp dat door de jaren heen is gedragen. In navolging van marktgoeroes zoals Apple en Starbucks, besloot ABC (American Broadcasting Company) om hun 60 jaar oude logo opnieuw te ontwerpen binnen hetzelfde ontwerpkader om trouw te blijven aan de traditie.

Logo ABC

Nu is er in het ontwerp van zowel grote als kleine bedrijven de neiging om de identiteit te vereenvoudigen, creatievelingen spelen met de contrasten van twee kleuren en lettergroottes. Hetzelfde gebeurde hier met de «oldtimer» van de tv-markt.

Drie letters in een cirkel, een te groot lettertype en de afwezigheid van een grijs-naar-wit verloop maakten de zwart-witfoto een monolithische en meer formele uitstraling. De gradiënt verscheen en vervaagde, had toen een zachte reflex zoals een plastic reversspeld op een eerder moment. Dit is te verklaren door de stromingen van de beeldcultuur van die afgelopen eeuw.

ABC Voor en Na Logo (Geschiedenis)

Nu zijn de letters kleiner geworden, even rond en glad als voorheen, maar passen ze comfortabel in de zwarte cirkel.

Sommigen zullen misschien zeggen dat dit een voorbeeld is van slechte reclame, achterlijk ontwerp of een sprong terug in de tijd. Maar rekening houdend met moderne trends, heeft het logo, hoewel het er bijna hetzelfde uitziet als het oude, toch innovatie en integriteit verworven. Nu gaat het merk mee met de tijd en blijft het een leider in de omroepindustrie.