ZEE5 Logo

ZEE5 Logo

De Indiase mediadienst ZEE5 biedt toegang tot tv-programma’s, films, toneelstukken, muziekvideo’s en tv-kanalen in 12 talen. Zijn meertaligheid heeft het populair gemaakt, aangezien de regionale strategie van het merk voorziet in een maandelijkse aanvulling van de collectie met twee originele shows in Tamil, Telugu, Kannada, Bengali en Marathi. En vooral voor millennials geeft het platform inhoud uit in het Hindi.

Betekenis en geschiedenis

ZEE5 Logo Geschiedenis

ZEE5 is de opvolger van de videostreamingdienst OZEE, die in 2018 fuseerde met de vergelijkbare dienst DittoTV. Als één hebben ze hun mogelijkheden uitgebreid om succesvol te concurreren met Hotstar, Amazon Prime Video, Netflix en andere marktleiders. Tot die tijd opereerden de platforms afzonderlijk, hoewel beide eigendom waren van het Indiase mediaconglomeraat Zee Entertainment Enterprises. Het bedrijf zelf maakt deel uit van de holding Essel Group.

De voorgangers van de ZEE5 hadden vóór de integratie hun eigen onderscheidende kenmerken. Hun ontwerpen hadden niets gemeen — van verschillende kleurenpaletten tot tekstdecoratie. Na de fusie is de identiteit veranderd. Het is vermeldenswaard dat de ontwikkelaars het OZEE-logo als basis hebben genomen. Ze behielden hun vorm (rechthoek), kleur (zwarte basis) en lettertype (grotesk).

2012 — 2016

DittoTV (live-streaming) Logo 2012-2016

De DittoTV-webportal werd gelanceerd in 2012 en bood streaming video op abonnementsbasis. Het eerste logo zag eruit als een horizontaal langwerpige geometrische vorm in blauw met een witte letters erin. De naam van het platform had een ongebruikelijk ontwerp: het woord «ditto» nam bijna alle ruimte in beslag en «TV» stond boven de letter «o». Het meest opvallend waren het ronde lettertype en de langwerpige verticale «d»-lijn die de buitenrand van het embleem raakte.

2016 — 2018

DittoTV (live-streaming) Logo 2016-2018

Twee jaar voor de fusie met OZEE onderging de DittoTV-service een kleine redesign. De blauwe geometrische vorm is uit het logo verwijderd. Eenmaal op een lege witte achtergrond werd de belettering paars en werd het lettertype aan de uiteinden afgerond. Onderaan verscheen een zwarte cursieve zin «powered by Z5».

2016 — 2018

Ozee (video on demand) Logo 2016-2018

In de eerste week van maart 2016 lanceerde Zee Network, eigenaar van DittoTV, een ander online videostreamingplatform, OZEE. Het concept van het nieuwe project weerspiegelde het motto «Entertainment Now», dat een integraal onderdeel van het logo werd. De ontwerpers gebruikten voor het ontwerp een handgeschreven wit lettertype. Daarboven stond de naam van het servies, in vet grotesk geschreven, en het embleem in de vorm van een oranje ring met een veelkleurige driehoek erin. Het laatste symbool was de knop om de video te starten. Een zwarte rechthoek diende als achtergrond voor alle elementen.

2018 — heden

ZEE5 Logo 2018-vandaag

De mediadienst ZEE5 is in 2018 ontstaan ​​op basis van DittoTV en OZEE. Ze erfde enkele ontwerpaspecten van OZEE. De basis van het logo is, zoals eerder, een zwarte vierhoek, maar er zijn subtiele patronen van ogen, vingers, oren, tongen, mobiele telefoons en monitoren op verschenen. Precies in het midden staat een witte cirkel waarin het zwarte woord «ZEE» is geschreven. En het witte getal «5» is uit de cirkel. Vijf bogen van verschillende kleuren geven kleur aan het ontwerp: paars, rood, geel, groen en blauw.

Logo lettertype en kleuren

ZEE5 Logo

De zwarte rechthoek symboliseert het scherm, omdat de belangrijkste inhoud van het platform verschillende films, shows, muziekvideo’s en andere video’s zijn. Veelkleurige gebogen lijnen zijn de belichaming van levendige emoties en indrukken van wat je ziet. En de witte cirkel in het midden hoort bij de startknop.

Logo ZEE5

De naam van de Indiase mediadienst is geschreven in een standaard schreefloos lettertype. Alle letters zijn vet en met een hoofdletter. Maar het kleurenpalet ziet er veel interessanter uit. Het wordt gedomineerd door de klassieke combinatie van zwart en wit, die de basis vormen voor vijf levendige kleuren: blauw, groen, geel, rood en paars.