ZDF Logo

ZDF LogoZDF is een Duitse omroep met de status van openbare tv. Het is een non-profit en onafhankelijke organisatie die is opgericht door alle deelstaten van Duitsland. De organisatie is actief sinds april 1963 en heeft haar hoofdkantoor in het Rijnland-Palts Mainz. Ze is beroemd om een ​​aantal programma’s, talkshows en persberichten, die ze niet alleen in haar land uitzendt, maar ook in Italië, Frankrijk, België, Denemarken, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. Tegelijkertijd heeft de televisie-uitzending geen zonale indeling en wordt ze gefinancierd door licentie- en advertentie-inkomsten.

Betekenis en geschiedenis

ZDF Logo Geschiedenis

Het televisienetwerk zendt uit via verschillende kanalen: terrestrisch, kabel en satelliet. Het heeft twee onafhankelijke takken — informatie en jeugd, die na populariteit werden gescheiden. Bovendien houdt ze zich aan het principe dat wordt weerspiegeld in de slogan, die zich vertaalt als «Met de tweede zie je beter». De inhoud is te danken aan het feit dat het bedrijf de op een na grootste omroepstructuur is.

Gedurende bijna 60 jaar van zijn bestaan ​​heeft het kanaal zijn logo verschillende keren gewijzigd en aangepast aan de gewijzigde technische normen. Er zijn in totaal vier logo’s, gebaseerd op de verkorte vorm van de uitdrukking «Zweites Deutsches Fernsehen» (dit is een volledige decodering van de afkorting ZDF).

1963 — 1987

Zweites Deutsches Fernsehen Logo 1963-1987

Het debuutlogo werd gelanceerd op 1 april 1963. Aanvankelijk koos het bedrijf voor de optie in de vorm van twee verticale rechthoeken en twee ellipsen. De eerste symboliseren de torens, de laatste — het signaal dat ervan uitgaat. Beiden zijn er twee, want op deze manier heeft de instelling haar naam — «tweede televisie», verslagen. Dat wil zeggen, wanneer er twee exemplaren van alle elementen zijn, wordt het gegarandeerd beter gezien en werkt het station twee keer zo betrouwbaar. Zwarte strepen van gemiddelde breedte bevinden zich precies in het midden en daarboven bevinden zich ovalen, die half op elkaar zijn gelegd. Ze kwamen uit de preversie die bestond van 1961 tot 1963.

1987 — 1992

ZDF Logo 1987-1992

Vanaf 1987 besloot de administratie een radicaal nieuw logo te introduceren om af te stappen van standaardafbeeldingen en individualiteit te introduceren. Daarom werd de voorkeur gegeven aan de verkorte vorm van de naam — «ZDF». Grote letters op een lichte achtergrond zijn gemaakt met dubbele randen — dunne lijnen van zwart en wit.

1992 — 2001

ZDF Logo 1992-2001

De essentie van het logo is bewaard gebleven, maar het ontwerp is compleet veranderd. Nu hebben de letters geen lijn en zijn ze geschreven in een dun schreefloos lettertype. Links van de afkorting staat het uitzendsymbool: twee concentrische ringen met een lichte offset die een donkerblauwe bal omringen. De grafische elementen zijn zo gegroepeerd dat het beeld er niet alleen uitziet als een oog, maar ook als een halve maan, zon en wereldbol. Het concept van dit symbool is eenvoudig: de uitzending wordt de klok rond uitgevoerd met een grote dekking van het grondgebied.

2001 — heden

ZDF Logo 2001-vandaag

Originaliteit is wat dit logo onderscheidt van alle anderen. De naam wordt er uniek in gespeeld. Ten eerste wordt de letter «Z» vervangen door het cijfer «2», dat deze in bijna identieke vorm herhaalt. Ten tweede weerspiegelde de handleiding duidelijk het volledige transcript van de afkorting van de uitdrukking «Zweites Deutsches Fernsehen». Dat wil zeggen, het deeltje «zwei» staat voor «tweede televisie». Om dit idee te benadrukken, plaatsten de ontwerpers de deuce afzonderlijk — in een oranje cirkel, en markeerden deze in contrasterend wit.

Logo lettertype en kleuren

ZDF Logo

De evolutie van de visuele identiteit van een omroepstation is veranderd van standaard naar origineel. Daarom werd aan het begin van zijn carrière een afgezaagd beeld van torens en signalen die daaruit voortkwamen gebruikt, en aan het einde — een persoonlijk teken dat verschillende betekenissen tegelijk weergeeft. De ontwikkelaars van het nieuwe logo zijn twee bureaus: het Duitse Das Werk uit Frankfurt en het Amerikaanse Razorfish uit New York. Ze hebben het in nauwe samenwerking gemaakt.

Logo ZDF

Elk embleem heeft zijn eigen lettertype, dus je zult er geen twee identieke vinden. Eerst was het vetgedrukt met een contour, toen was het draadachtig, nu is het breed, gestroomlijnd, met rondingen. De moderne versie speelt ook de gelijkenis tussen «2» en «Z». Het kleurenpalet bestaat uit oranje (het is dichter bij wortel) en grijs (twee soorten — metallic en licht zilver). Er wordt ook wit gebruikt.