YouTube Music Logo

Youtube Music Logo

YouTube Music is een streaming muziekdienst die is ontwikkeld door het gelijknamige kanaal, een dochteronderneming van Google. Het biedt een interface die is aangepast voor het uitzenden van muziekinhoud — tracks en videoclips met gepersonaliseerde selectie op genre, aanbeveling en afspeellijsten. De officiële site heeft een lichtgewicht engine en is compatibel met de meeste populaire platforms. Deze omvatten Android, Google Home, Android Auto, Sonos, iOS, Android TV. De meest actieve distributie gaat rechtstreeks via internet naar persoonlijke apparaten. Het programma gaat in het najaar van 2015 van start. In december 2020 verving het Play Music en werd het het belangrijkste muziekmerk van Google.

Betekenis en geschiedenis

YouTube Music Logo Geschiedenis

De lancering van YouTube Music vond plaats parallel met de release van de YouTube Red-service, die het hele YouTube-platform bestrijkt, inclusief de muziekregie. Na verloop van tijd werd de applicatie echter een op zichzelf staande service, omdat deze erg populair was. Google raakte in hem geïnteresseerd, omdat zijn eigen dienst met een vergelijkbaar onderwerp Google Play Muziek met een abonnementsservice niet zo gewild was als het YouTube-kanaal, dat bijna 100 landen van de wereld bereikte.

In mei 2018 verscheen een bijgewerkte versie van de muziekservice — zowel voor stationaire apparaten als voor mobiele gadgets. Toepassingen hebben een grote transformatie ondergaan: er is een dynamisch aanbevelingsraster verschenen dat rekening houdt met verschillende factoren. In het bijzonder was kunstmatige intelligentie (Google-technologie) verbonden om naar nummers te zoeken op basis van songteksten en beschrijvingen ervan.

Bovendien begon de service zelfstandige abonnementen aan te bieden met streaming audio- en video-inhoud zonder advertenties. Er is ook een downloadoptie voor het offline afspelen van muziek. In 2018 tekende de dienst contracten met sponsors, waardoor het partner werd van verschillende tv-programma’s. Tegenwoordig is het beroemde icoon in de vorm van een afspeelknop over de hele wereld bekend. Toegegeven, in verschillende regio’s wordt het op zijn eigen manier aangeduid. In Europa en de voormalige GOS-landen heeft het een ronde vorm, in de Verenigde Staten — rechthoekig.

2015 — 2017

Youtube Music Logo 2015-2017

Het hoofdlogo bestond uit twee fragmenten: «YouTube» en «Muziek». Het eerste woord bevatte hoofdletters en kleine letters, het tweede werd uitgevoerd in hoofdletters. Bovendien was het lettertype telkens anders. De tekst is op één regel geplaatst. Het deel met «Tube» was in een kleine rode rechthoek met afgeronde hoeken. Het woord «Muziek» werd gescheiden van het basisfragment en op een afstand geplaatst. Het gebruikte brede letters, grotesk, met strakke lijnen. De «M» had puntige uiteinden, terwijl de rest van de karakters vloeiende overgangen had.

Er was ook een icoon in de vorm van een cirkelvormig element dat op een vinylplaat leek. In het midden, op een rode cirkel, werd een witte driehoek getekend, die de functie van het starten van de speler aanduidde. Twee strepen liepen er diagonaal van af en vormden een lichtere ruimte. Het leek qua vorm op een radar.

2017 — 2019

Youtube Music Logo 2017-2019

Bij het updaten van het platform hebben de makers het uiterlijk van het embleem gecorrigeerd. Ze verenigden het lettertype, zodat beide delen dezelfde spelling kregen. Bovendien hebben de ontwerpers het woord ‘Tube’ verwijderd van de rechthoekige afspeelknop en het naast ‘Jij’ geplaatst, en is ‘Muziek’ dichter bij hen komen te staan, grijs weergegeven.

De ontwikkelaars stelden ook een verkorte versie van het logo voor, waarin alleen een rode rechthoekige badge en het woord «Muziek» aanwezig was. Maar in dit geval was het niet asgrauw, maar zwart. Ook het icoon werd veranderd: het leek niet meer op een vinylplaat, maar was helemaal rood met een witte ring en een driehoek in het midden.

2019 — heden

Youtube Music Logo 2019-vandaag

Het herontwerp bracht enkele kleine wijzigingen met zich mee, dus zowel het logo als het pictogram zien er hetzelfde uit. De correcties hadden alleen betrekking op de kleur van de inscriptie: in de huidige versie is het hele tekstgedeelte zwart en kent het geen visuele scheiding in afzonderlijke fragmenten.

De evolutie van de identiteit van YouTube Music heeft verschillende stadia doorlopen. Bij de eerste werd het lettertype waarmee de inscripties werden gemaakt, gewijzigd en werd het retro-element dat aan het muzikale verleden deed denken, verwijderd. Dat wil zeggen, de auteurs hebben het pictogram vervangen door een vinylplaat door simpelweg een dubbele rode cirkel te gebruiken, waardoor er alleen een driehoekige knop overblijft voor het afspelen van platen in het midden. De volgende wijzigingen waren klein en hadden geen invloed op het concept van het kanaal. Maar er moet worden opgemerkt dat in verschillende regio’s verschillende soorten pictogrammen worden gebruikt. In de landen van Europa en het voormalige GOS heeft het logo een ronde afspeelknop, in de VS — met een rechthoekige.

Logo lettertype en kleuren

Youtube Music Logo

Voor de muziekdienst gebruikten de ontwerpers twee soorten lettertypen. Het enige dat ze gemeen hebben, is het ontbreken van schreven. Anders zijn er veel verschillen tussen hen. Voor het woord «YouTube» gebruikten de auteurs hun eigen versie gebaseerd op Alternate Gothic FS # 2, en voor «Music» kozen ze Euclid Flex. Dus het was in het eerste embleem. In de tweede werden de lettertypen verenigd en werd alles vervangen door een persoonlijk ontwerplettertype dat werd verkregen in samenwerking met het bureau Saffron. Het heet YouTube Sans.

Logo Youtube Music

Hoewel het kleurengamma stabiel is, is het ook niet aan veranderingen ontsnapt. ‘Muziek’ was bijvoorbeeld eerst zwart, dan grijs en daarna weer zwart geverfd. Maar de dominante tint was altijd hetzelfde: rood, verzadigd, verschoven naar het scharlakenrode spectrum.